Duurzaam leven

Hoeveel stijgen de energieprijzen in 2022

1 maart 2022

Hoe evolueren de energieprijzen in 2022?

De stijgende energiekosten zijn een belangrijke driver van de inflatie en hebben een grote impact op je woonkosten en de totale gezinsbestedingen. Onze Market Economist Roel Helgers analyseerde de publicatie van Statbel van 25/02/2022. Daaruit blijkt dat de kosten voor elektriciteit, gas en andere brandstoffen in 1 jaar tijd met meer dan 83% gestegen zijn, in vergelijking met een algemene prijsstijging van 7,59%. In 2020 besteedden Belgische huishoudens gemiddeld 31,8% van hun budget aan de woning. Elektriciteit, gas en andere brandstoffen voor de woning waren hierbij goed voor een som van €133/maand. Een jaar later bedraagt deze energiekost bijna het dubbele. Een gemiddeld Belgisch huishouden betaalt nu €245/maand aan energie, wat neerkomt op een stijging van €112/maand.

Een gemiddeld Belgisch huishouden betaalt nu €245/maand aan energie, wat neerkomt op een stijging van €112/maand.

Hoe zijn de energieprijzen gestegen tussen 2021 en 2022?

De grafiek hiernaast geeft de prijzen van gas, elektriciteit en andere brandstoffen in de woning weer als deel van de consumptieprijsindex. Hieruit blijkt dat deze het afgelopen jaar met meer dan 83% gestegen zijn en zo de voornaamste oorzaak zijn van de algemene prijsstijging.

Op wie hebben de stijgende energieprijzen de grootste impact?

Wat opvalt, is dat de maandelijkse huishouduitgaven het hoogst liggen bij de leeftijdscategorie vanaf 50 jaar.

Energieneutraal bouwen

De stijging in energiekosten valt niet te onderschatten en zal zowel nu als op langere termijn een grote impact hebben op je maandelijkse huishouduitgaven. Als gevolg wordt de energiekost van je woning een groter aandeel van het totale gezinsbudget. Je energieverbruik zo laag mogelijk houden kan dus heel wat verschil maken. Energieneutraal bouwen zorgt voor een enorme besparing op je energiekosten. Aangezien de energieprijzen blijven toenemen, is energieneutraal bouwen voordeliger dan ooit. Met een energiezuinige woning kies je voor duurzaamheid, zowel naar CO2-uitstoot als naar kosten op lange termijn.

Meer weten over hoe wij duurzame verwarmingssystemen gebruiken in onze buurten?

Duurzaam verwarmen

Nieuwbouw moet de laatste jaren voldoen aan veel strengere eisen op het vlak van energie en isolatie. Daardoor zijn Matexi’s nieuwbouwwoningen sinds 2021 allemaal BEN (bijna-energieneutraal). Om onze woningen duurzaam te verwarmen, zetten we in op hernieuwbare energiebronnen voor verwarming en sanitair. Zo wordt door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen heel wat elektriciteit zelf gewonnen, waardoor onze woningen minder afhankelijk zijn van het net en bijgevolg van de evolutie in energieprijzen. Ook het gebruik van warmtepompen in plaats van een cv-ketel of gas zorgt ervoor dat je gratis energie uit natuurlijk bronnen haalt en die omzet in warmte. Dankzij een goede isolatie en luchtdichtheid heb je bovendien ook minder energie nodig om te verwarmen. Zo zorgt Matexi voor duurzame verwarming in elke woning.

Benieuwd naar onze duurzame buurten en energiezuinige nieuwbouwwoningen?

Projecten

Share: