Matexi

Welke kosten komen kijken bij de aankoop van een nieuwbouw?

8 februari 2024

Ben je op zoek naar je droomwoning en heb je geen flauw benul hoe het totale kostenplaatje er gaat uitzien?

In dit artikel ontdek je het antwoord op vragen zoals: Wat zijn registratierechten? Waarop betaal je btw? En hoeveel betaal je aan notariskosten?

Onderverdeling van jouw potentiële aankoop

Wie plannen heeft om een nieuwbouw te kopen, moet eerst en vooral weten dat de kosten op de grond, de infrastructuur en de constructie verschillend berekend worden.
Bij de aankoop van bouwgrond betaal je 12% kosten op de aankoopprijs. Op de infrastructuur en de constructie van het gebouw betaal je 21% btw.

In uitzonderlijke gevallen kan je aankopen onder de 6% btw-maatregel.
Lees er alles over in ons artikel nieuwbouw na sloop & heropbouw.

Wat zijn infrastructuurkosten en wat zijn constructiekosten?

Infrastructuurkosten zijn kosten die een bouwpromotor/ontwikkelaar moet maken zodat je nieuwe droomwoning toegankelijk wordt. Vaak gaat dit over het aanleggen van een nieuwe straat, voet- en fietspaden, of zelfs een wadi. Een wadi is een natuurlijke bron die bij hevige regenval de rioleringen ontlast, zodat je straat niet onder water komt te staan.

Constructiekosten daarentegen zijn de bouwmaterialen voor het realiseren van je nieuwe woonst. De betonplaat, de ruwbouw, de ramen, … al die kosten worden constructiekosten genoemd. Net als bij de infrastructuurkosten betaal je hier 21% btw op.

En dan nog de notariskosten?

Als je een huis koopt, ongeacht of dat een nieuwbouw is of een bestaande woning, betaal je als koper notariskosten. Daaronder wordt verstaan:

  • registratierechten: voor het registreren van de notariële akten;
  • hypotheekrecht: de kosten die gemaakt worden om je hypotheek (je lening) in te schrijven in het hypotheekregister;
  • ereloon van de notaris: dit bedrag is door de overheid vastgelegd en voor iedereen gelijk;
  • administratiekosten: hieronder valt opzoekingswerk, informatie opvragen omtrent de vergunningen, openbaarmakingsformaliteit en algemene werkingskosten van het notariaat;
  • uitgaven aan derden: denk aan stedenbouwkundige inlichtingen bij de gemeente;
  • btw.

 

Wat doet Matexi?

Om jou te besparen van heel wat rekenwerk zorgt Matexi voor een duidelijk overzicht van de verschillende kosten. Zo weet je in één oogopslag welke kosten er komen kijken bij de aankoop van één van onze woningen en kom je nooit voor verassingen te staan.

Heb je de woning van je dromen gezien? Neem dan contact op met de sales consultant.

Ontdek ons volledig aanbod

Share: