Matexi

Onze Regional Business Directors blikken terug op 2022 en kijken vooruit naar 2023

23 december 2022

Als grootste buurtontwikkelaar van België hebben we het afgelopen jaar heel wat buurten (nieuw) leven ingeblazen en zo een fijne woonomgeving gerealiseerd voor bijna 1.500 gezinnen. Meer dan ooit beseffen we met z’n allen het belang van een goede woning in een aangename buurt met groen én buurtvoorzieningen. Samen met onze Regional Business Directors, die aan het hoofd staan van een regio, blikken we terug op 2022 én kijken we alvast vooruit naar volgend jaar.

Gent - De Porre

Wat een jaar, en wat een straf traject hebben jullie samen met jullie teams afgelegd in 2022. In totaal hebben jullie weer bijna 1.500 gezinnen gelukkig gemaakt met een nieuwe woning: dat zijn ongelofelijke cijfers! 

Op welk project in jullie regio zijn jullie het meest trots?

Frederik Van Damme, Regional Business Director Oost & West-Vlaanderen: “Ik vind het elk jaar moeilijker om te kiezen, want onze teams blinken in al hun projecten uit. Daarom kies ik voor twee projecten waar geduld en doorzettingsvermogen de doorslag geven. In Oostkamp haalden we de vergunning binnen voor project De Wastine, nadat we jarenlang verschillende participatietrajecten hielden met de buurt, gesteund door de architect van het project en vorige Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck. Een prachtig project met 179 woningen, waar iedereen nog in de natuur kan wonen omdat we twee derde van de site groen laten. Een gelijkaardig verhaal voor het project Middenheide in Beveren, een project met 800 woningen in dit kleinstedelijk gebied. Na een pilootproject van de Vlaamse Bouwmeester in 2014 en een Charter tussen Gemeente en Provincie in 2017 is de Provincie nu gestart met de opmaak van een RUP om het gebied concreet te ontwikkelen. En dan vergeet ik nog een pareltje: in Oost-Vlaanderen wonnen we de PPS voor de duurzame autoluwe woonbuurt De Porre in Gent. Een mix van 60 duurzame, kindvriendelijke woningen, waaronder ook 12 budgetkoopwoningen, met een prachtig wijkpark en een gemeenschappelijke tuin: een geweldige samenwerking met het stadsontwikkelingsbedrijf van de Stad Gent!”

Jimmy Sterckx, Regional Business Director Antwerpen, Limburg & Vlaams-Brabant: “Met vijf portfolio’s in mijn regio is het zelfs nog moeilijker om te kiezen. Ik schuif dan ook graag drie projecten naar voor waar de inzet van het team allesbepalend is geweest. Zo verkregen we in Wijnegem de definitieve vergunning voor Ertbrugge, een project met 145 woningen op een boogscheut van het Wijnegem Shopping Center. Na een door de buurt geapprecieerde charrette in 2020 werd het toch nog een moeilijk vergunningsproces, dus we zijn trots dat we de intentie hebben om kortelings te starten met de ontwikkeling van deze nieuwe woonbuurt. Ook de inzet van team Limburg is me heel hard bijgebleven. Nadat de collega’s de wedstrijd wonnen voor de ontwikkeling van het voormalige woonzorgcentrum Herfstvreugde in Genk, dienden ze dit jaar een perfecte vergunningsaanvraag in, in harmonie met de visie en wensen van de stad, waardoor we de definitieve vergunning nog in hetzelfde jaar behaalden. Ongeveer hetzelfde verhaal trouwens voor ons project Parklaan in Tervuren. Ook voor deze fantastische -en zelfs luxueuze- nieuwe woonbuurt in het zuiden van Brussel dienden we de vergunning in in hetzelfde jaar van de verwerving.”

Eén topproject kiezen uit 2022 is niet eenvoudig: onze teams blinken in al hun projecten uit

Mirek Bednarek, Regional Business Director Polen: “Als buurland van Oekraïne was 2022 voor ons een bijzonder uitdagend jaar, de vastgoedmarkt in Polen kende een enorme dip. Daarom ben ik niet trots op een project, maar wel op ons hele team. Dankzij onze betrokken, geëngageerde en top performing collega’s konden we toekomstige projecten verwerven voor meer dan 1.000 woningen én zelfs in tijden met verstoringen in de toeleveringsketen projecten blijven opleveren, zoals in Żeromskiego, Heroldów in Warschau en Facimiech in Krakau.

Régis Ortmans, Regional Business Director Brussel-Wallonië-Luxemburg: “Net zoals Mirek ben ik ook vooral trots op de manier waarop de collega’s in mijn regio dit jaar gewerkt hebben. We zijn dagelijks bezig om de reputatie van Matexi in Brussel, Wallonië en het Groothertogdom Luxemburg te verstevigen. Dit jaar hebben we alvast grote stappen gezet op vlak van kwaliteit en snelheid in oplevering. Toch nomineer ik daarnaast ook graag nog het project Quartier des Hirondelles in Borgworm , waar we drie jaar na de vergunningsaanvraag de vergunning verkregen voor 234 woningen, en het project rond de oude brouwerij in Diekirch in Groothertogdom Luxemburg, dat in 2022 volledig op de rails werd gezet!”

Een knappe opsomming van de bruisende buurten die we samen realiseren! Zijn er daarnaast nog zaken die jullie zijn bijgebleven in 2022? 

Mirek: “Daar hoef ik niet lang over nadenken. Ik verwees er al even naar: naast alle mooie vastgoedprojecten was 2022 natuurlijk ook het jaar waarin Oekraïne werd aangevallen door Rusland. De manier waarop onze Poolse collega’s daarop reageerden, was hartverwarmend. Oekraïense vrienden werden massaal gesteund, alle collega’s zagen af van personeelsvoordelen om geld te schenken aan speciale stichtingen. En dankzij de aandeelhouders en CEO van Matexi konden we in onze gebouwen ook onderdak bieden aan zo’n 40-tal Oekraïeners. Knap!”

Régis: “Je mag echt trots zijn op je team, Mirek, echt waar. Ook in België was er trouwens een task force om Oekraïne te steunen. Alle Matexi-collega’s hebben het hart op de juiste plaats, daar ben ik van overtuigd. We zien het trouwens ook dagelijks in hoe onze collega’s met elkaar samenwerken en met elkaar omgaan. Met ons uitgestelde NY Event ‘Summer Festival’ in juni als hoogtepunt!”

Alle Matexi-collega’s hebben het hart op de juiste plaats

Mirek: “Voor Polen kan ik duidelijk zijn: de wereld is veranderd, we leven in een nieuwe realiteit en we moeten ons daaraan aanpassen. Ondanks de uitdagingen is Polen nog steeds een veelbelovende markt, met een gezonde basis voor de groei van de woningmarkt op lange termijn. We hebben ook veel van onze nieuwe vrienden uit Oekraïne opgenomen, wat op lange termijn een stimulans voor onze economie betekent. Grote steden als Warschau en Krakau, waar wij actief zijn, zullen daarvan profiteren.”

Jimmy: “In België merken we dat de druk op “open ruimte vrijwaren” blijft toenemen, waardoor de doorlooptijd voor vergunningen toeneemt tot 4 jaar. Dat maakt dat er weinig nieuwe woningen op de markt komen, met stijgende prijzen tot gevolg. Ik vrees dat dat effect in 2023 én zelfs 2024 verder zal aanhouden…”

Frederik: “2023 wordt inderdaad geen gemakkelijk jaar. De rente stijgt aanzienlijk en de koopkracht van de mensen komt onder druk te staan. Tegelijkertijd blijven de vastgoedprijzen stijgen, zoals Jimmy terecht aangeeft. Toch is de rente nog steeds historisch laag, en ik adviseer mensen die een eigen huis nodig hebben vooral nu te kopen. Ik geloof nog steeds dat een eigen huis de beste financiële garantie is in moeilijke tijden.”

Régis: “Niemand heeft een glazen bol, en het is moeilijk om één lijn te trekken voor heel Matexi, aangezien we in zulke verschillende portfolio’s, regio’s en zelfs landen werken. Maar dat het uitdagend wordt, dat staat vast."

Door de lange doorlooptijd van vergunningen komen er weinig nieuwe woningen op de markt, met stijgende prijzen tot gevolg.

Tot slot, waar kijken jullie naar uit in 2023?

Jimmy: “Ik kijk met veel interesse uit naar de ontwikkelingen in Vlaams-Brabant, een vastgoedmarkt met zeer specifieke uitdagingen. Daar verwacht ik alvast dat twee grote projecten Asse-Still en Grimbergen-Beigemveld hun vergunning behalen in 2023. Tel daar nog enkele geweldige acquisities bij op en dan weet je dat we ook in Vlaams-Brabant uitstekend gepositioneerd staan voor de komende jaren!”

Régis: “Naast onze projecten kijk ik ook uit naar tal van nieuwe initiatieven. Ik kan nog niet veel verklappen, maar we streven er steeds naar om beter te doen. Ik kijk er alvast naar uit om vooral rond duurzaamheid opnieuw stappen te zetten.”

Mirek: “In Polen blijft de nood aan woningen groeien, vooral in grote steden als Warschau of Krakau. Daarom is Matexi Polen mee gegroeid en zullen we ook in de nabije toekomst blijven groeien. Ik geloof in ons team en ben al benieuwd naar het moment waarop we de kaap van 1.000 woningen per jaar halen. Misschien net niet in 2023, maar wie weet dan in 2024?”

Frederik: “En ook in Oost- en West-Vlaanderen zitten er heel wat projecten in de pijplijn, waarvan de vergunning reeds is ingediend. Ik hoop dus dat we komend jaar groen licht krijgen om die nieuwe woonbuurten te ontwikkelen! Daarnaast kijk ik net als Régis uit naar enkele nieuwe initiatieven, bijvoorbeeld rond betaalbaarheid. Bij Matexi vinden we het recht op wonen een basisbehoefte: iedereen verdient een plek in een aangename buurt, dus daar blijven we op inspelen!”

Share: