Matexi

De Matexi Award: dé prijs voor verbindende en groene buurtinitiatieven

8 november 2023

Bruisende en leefbare buurten liggen ons na aan het hart. Want een thuis is veel meer dan vier muren met een dak erboven. Sociale verbondenheid, buurtgevoel en gemeenschapsleven maken deel uit van een warme thuis. Mensen bloeien open in een buurt waar ze met elkaar in verbinding staan. Als buurtontwikkelaar en expert in binnenstedelijke projecten dragen we dagelijks hieraan bij.

Met de Matexi Award belonen we enerzijds succesvolle initiatieven die erop gericht zijn om meer verbondenheid en engagement tussen buren te stimuleren. Anderzijds zetten we ook buurtprojecten die zorgen voor een groenere leef- en woonomgeving, in de bloemetjes.

“In onze huidige samenleving hebben we meer en meer nood aan buurtverbindende initiatieven die mensen in het échte leven verbinden en die inspelen op een lokale behoefte”, vertelt Gaetan Hannecart, juryvoorzitter van de Matexi Award. “Gelukkig zijn er steeds meer buren en (boven)lokale besturen die dit inzien en die effectief aan de slag gaan, getuige de honderden initiatieven die de voorbije edities meedongen naar een Matexi Award.”

Zowel (boven)lokale overheden als particulieren kunnen een project indienen dat de verbondenheid tussen buren versterkt of de leefbaarheid van buurten vergroot. Naast de prijs voor het meest verbindende initiatief is er ook de prijs voor het groenste initiatief. Bij beide reiken we een juryprijs en publieksprijs uit. Met de Matexi Award willen we de initiatieven niet enkel een financieel duwtje in de rug geven, maar hen ook meer visibiliteit geven, opdat ze ook anderen op dat vlak kunnen inspireren en stimuleren.

De Matexi Award zet de waarden waarvoor Matexi staat extra in de verf. Olivier Lambrecht, CEO Matexi: “Wat buren, gemeenten en steden op lokaal niveau initiëren, verankeren wij structureel in al onze vastgoedprojecten. Zo leveren we een positieve bijdrage aan betere en meer leefbare buurten. Buurten ontwikkelen is voor ons betekenis geven aan ruimte. Maar het is ook: mensen verbinden. Net daarom voegen we zo veel mogelijk voorzieningen toe in onze projecten. Parken, wandelpaden, speelpleinen; kortom: aangename, groene ontmoetingsplekken die aanmoedigen tot sociaal contact.”

In 2023 organiseren we al voor de achtste keer de Matexi Award! We ontvingen dit jaar bijna 160 dossiers, een record, en meteen het bewijs dat de aandacht voor een actief en aangenaam buurtleven in zovele dimensies en projecten leeft en werkt! Uit al deze dossiers selecteerde de jury 30 laureaten. Ontdek ze allemaal op www.matexi-award.be.

Op donderdagavond 23 november maken we de winnaars bekend. Die avond reiken we ook de publieksprijzen uit. Het grote publiek kan tot en met 21 november meestemmen voor deze publieksprijzen.

Je kan 2 stemmen uitbrengen: voor je favoriete project bij de particuliere verenigingen die genomineerd zijn én voor je favoriete project bij de genomineerde lokale besturen. Vergeet je stem niet te bevestigen via de mail in je mailbox!

Lees meer over de Matexi Award op www.matexi-award.be.

Share: