Matexi

“Het is mede dankzij het team dat Luka zich kon kwalificeren voor de Olympische Spelen."

2 februari 2024

Gymnast Luka Van den Keybus heeft zich op het WK in Antwerpen (september ’23) kunnen plaatsen voor zijn eerste Olympische Spelen! "Een droom die uitkomt”, aldus Luka. Ter gelegenheid van Luka’s kwalificatie hadden we een gesprek met Koen Van Damme, coach van onze Belgische gymnasten (Team Belgym) en mede bezieler van de nieuwe, succesvolle wind in het nationale mannenteam. 

Sinds 2021 is Matexi de trotse partner van Team Belgium en steunen we alle Belgische atleten die kans maken om naar de Olympische Spelen te trekken. Want focus en doorzettingsvermogen zijn niet alleen cruciale sportieve waarden. Het zijn waarden die de sport overstijgen en ook een leidraad voor het bedrijfsleven zijn. Ze maken deel uit van het DNA van ons bedrijf én van onze collega’s!  In aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs volgen we atleten Luka Van den Keybus en Helena Ponette in hun zoektocht naar succes. Vandaag: een gesprek met Koen Van Damme, coach van Luka Van den Keybus. 

 

Dag Koen, hoe verliep jouw traject in het turnen? 

Na mijn middelbaar in de Gentse topsportschool begon ik een traject bij defensie als topsporter. In 2008 was ik de eerste mannelijke gymnast in 46 jaar die zich kon kwalificeren voor de Olympische Spelen (Peking). Dus ja, je kan zeggen dat ik de eerste mannelijke Belgische gymnast was van de moderne tijd van het turnen (lacht trots). 

In 2013 stopte ik als gymnast en had ik twee keuzes. Ofwel een carrière binnen defensie, of mijn passie voor gymnastiek verderzetten in een coachende rol. Uiteindelijk startte ik als coach van de beloften in het Topsportcentrum van Gent. 

Ondertussen loop ik hier al ongeveer 22 jaar rond in de turnzaal (lacht). 

Hoe lang ben je nu al hoofdcoach van Team Belgym?

In 2014 werd ik assistent-coach van de seniors (hoogste niveau) en in 2017 kreeg ik de kans om hoofdcoach te worden van het Topsportcentrum Gent. Ik en de hoofdcoach van het Waalse Topsportcentrum zijn de nationale hoofdcoaches. 

 

Luka sprak in ons gesprek over een ingrijpende verandering in de werkwijze. Jullie durfden de werking in vraag stellen ten voordele van de focus en het teamwork van Team Belgym?

Uit de evaluatie van de vorige Olympiade (de voorbereidende jaren voor de Olympische Spelen) waren we het erover eens dat Vlaanderen en Wallonië meer als één team moesten werken. Als twee apart werkende Topsportcentra op het laatste moment iets proberen samenvoegen voor een toernooi, dan kan je als land geen topprestaties neerzetten. 

De federale samenwerking op vlak van evaluaties, stages, trainingen… werpt zijn vruchten af: sindsdien bereikten we op elk groot toernooi (EK, WK, wereldbeker) de finale. Nu rest ons nog enkel een finale op een Olympische Spelen. Dit zou fantastisch zijn. 

Inderdaad, want zowel Luka als medegymnast Noah slaagden erin om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Parijs! Hoe blij ben je met hun kwalificatie? 

Natuurlijk ben ik ongelooflijk trots op onze jongens. Ze kwalificeerden zich wel individueel, maar ik vind dit mede het resultaat van een teamprestatie. Onze gymnasten tillen elkaar naar een hoger niveau. Het is geweldig voor hen en een bekroning op ons werk van de afgelopen jaren.  

Maar na het WK in Antwerpen bleven we achter met ‘mixed feelings’ om eerlijk te zijn. We hadden het doel om ons als team te kwalificeren*. Maar dat lukte net niet… Sowieso ben ik heel fier op hoe het team heeft gewerkt de laatste jaren. Met deze ervaring in het achterhoofd ben ik er zeker van dat we in 2028 er zullen staan op de Olympische Spelen, met het team. 

* In een teamwedstrijd op een internationale gymwedstrijd neemt elk team deel met één gymnast die gespecialiseerd is in een specifiek toestel, waaronder vloer, paard, ringen, sprong, brug met gelijke leggers en rekstok. Daarnaast wordt er een gymnast aangewezen als ‘allrounder’, die alle toestellen turnt. Bij Team Belgym is Luka Van den Keybus vrijwel altijd de allrounder. 

 

Om Luka als persoon te omschrijven in een woord, welk woord zou je gebruiken? 

Mentor. Luka is iemand die de jongens altijd probeert te helpen en mee te sturen. Je ziet mooi hoe hij al de jongens onder zijn vleugels neemt en hen het proces dat hij zelf doormaakte versneld wil laten meemaken. 

 

Luka is dus het verlengstuk van beide coaches in het team. Fantastisch om te horen hoeveel belang jullie hecht aan teamwork en focus, waarden die Team Belgym en Matexi met elkaar delen. We kijken alvast reikhalzend uit naar de Olympische Spelen. Bedankt voor dit fijn gesprek, Koen! 

Share: