Matexi

Dit zijn de interieurtrends van 2023!

9 maart 2023

Je eigen thuis inrichten en decoreren. Of het nu een nieuwe woonst is of als je er al een tijdje woont, het is altijd leuk om te doen. Anderzijds kan dit toch heel wat keuzestress met zich meebrengen. Welke kleurencombinaties kies je? Ga je voor sober of net wat gewaagder? Neem er een koffietje bij en maak je klaar voor heel wat interieurinspiratie. We halen de interieurstylist in je naar boven met de laatste nieuwe woontrends van 2023.

1. Natuurlijk en rustgevend interieur

Slow living, ofwel 'relaxter leven', is iets wat we de voorbije jaren meer hebben leren waarderen.
Het interieur van je huis kan hierop een enorme (positieve) invloed hebben. Dat zien we ook in de woontrends van 2023.

1.1 Natuurlijke materialen

In 2023 ga je best voor zoveel mogelijk natuurlijke elementen in je interieur.  Denk hierbij aan planten, houten accenten in de afwerking en natuurlijke stoffen zoals katoen of linnen, met hier en daar aaibare stoffen als accent. Kies bij voorkeur dus voor een houten trap of vloer. Is dat niet meer mogelijk? Dan kun je ook warme houtsoorten verwerken in losse meubels en interieurstukken. Vergeet zeker niet aan te vullen met een grote plant in je woonkamer of inkomhal.

1.2 Natuurlijke kleuren

Ook natuurlijke kleuren vieren hoogtij. Vooral beige is de winnaar, maar ook alle andere natuurlijke varianten  zoals taupe of zandkleur (ton-sur-ton) en groentinten horen thuis in je kleurenpalet. Dat geldt voor je muren, meubels, gordijnen, tapijten,…

1.3 Rond en curvy

Verder koop je best wat decoratie in organische vormen, afgeleid uit de natuur.  Ronde vormen en curvy elementen stralen rust uit en daar krijgen we allemaal nooit genoeg van. Haal dus bijvoorbeeld een kegelvormige vaas in huis om je woonkamer in te richten of kies voor een tonvormige spiegel en je hebt alweer enkele streepjes voor.

1.4 Minimalistisch

Less is more in een minimalistisch interieur. Modern en strak zijn daarom cruciaal bij je interieurvormgeving. Vul je curvy spiegel en vaas dus aan met enkele strakke vormen. Extra handig als je grote, strakke raampartijen hebt, want die staan prachtig in je minimalistisch en strak interieur.

Interieurtrend 2023: minimalisme

2. Duurzaam wonen & vintage items

Een natuurlijk interieur gaat hand in hand met de keuze voor duurzaamheid en vintage elementen. Het milieu staat steeds centraler en dat merken we ook aan de keuzes die we maken wanneer we ons huis inrichten. Massaproductie en overvloed ruimen daarbij plaats voor gerecycleerde materialen, tweedehands meubels, vintage accessoires en unieke kwalitatieve stukken. Deze items zijn niet alleen duurzamer, maar ze vertellen ook een verhaal en dat maakt ze des te specialer. Daarnaast gaan we wendbaar wonen: kleiner en compact, waarbij ons meubilair functioneel en modulair moet zijn. Bij wendbaar wonen is het gemakkelijker schakelen van woonkamer naar thuiswerkomgeving. Hierbij kan je jouw bureau bijvoorbeeld gemakkelijk verwerken in een kast.

3. Nostalgie

De rust waar we zo naar hunkeren wanneer we thuiskomen wordt pas echt cocoonen als er wat nostalgie in ons interieur verwerkt zit. Subtiele hints naar de seventies, samen met wat art deco stukken nemen ons mee naar het verleden. Strak en eenvoudig, geometrische patronen en knallende kleuren. Voor de 70’s stijl hang je enkele chroom verlichtingsarmaturen op, gecombineerd met een hoogpolig felgroen, bruin of oranje tapijt. Vul dat aan met wat art deco of maximalisme en je huis is af. Denk aan geometrische vormen, luxe materialen en rijke kleuren (smaragdgroen, blauw of goud).

Welke interieurtrends verdwijnen?

Je rustige interieur moet natuurlijk aangevuld worden met enkele bold statements. Maar een drukte aan eclectische of speelse prints in het behang, knalkleuren en glanzende stoffen laat je dus beter achterwege. In je interieur design moeten enkele accenten zitten, die je woning levendig houden. Kies enkele kleine maximalistische eyecatchers en hou het daarbij. Maximalisme ten top laat je dus best weg, maar een beetje boho in je interieur mag zeker nog. Grote, open ruimtes ruimen plaats voor aparte kamers. Geen zorgen als jouw woning geen kleine kamertjes heeft. Een grote kast of kamerscherm kan hier perfect bij helpen. Verder zijn uitsluitend witte muren ook volledig passé.

Welke interieurtrends blijven?

Scandinavisch, landelijk, art deco en een industrieel interieur blijven natuurlijk ook enkele basisstijlen die niet zullen verdwijnen, maar gemakkelijk kunnen worden aangevuld met bovenstaande interieurtips.

Styling & fotografie door Homiez

Kan je ook niet wachten om aan de slag te gaan met deze interieurtips? Of ben je nog op zoek naar je nieuwe thuis? Ontdek al onze woonbuurten en wie weet maak jij binnenkort van jouw huis een échte thuis!

Ontdek alle woonbuurten

Share: