Duurzaam leven

Een BEN-woning, wat is dat eigenlijk?

7 april 2023

Een BEN-woning is sinds 2021 de norm voor nieuwbouw. Waarschijnlijk heb je er wel al eens over gehoord maar wat is het concreet? En wat zijn de voordelen voor jou als eigenaar? We lijsten het graag even voor je op.

Wat is een BEN-woning?

BEN staat voor ‘Bijna-EnergieNeutraal’. Als je woning dit label krijgt, voldoet ze aan bepaalde energiebesparende eisen. Kies je voor nieuwbouw, en is de bouwaanvraag ingediend na 1 januari 2021, dan heb je een BEN-woning! En dat is niet enkel in Vlaanderen zo, maar ook in de rest van Europa.

Kenmerkend voor een BEN-woning is de luchtdichtheid en zeer goede isolatie. Het grote voordeel hiervan is dat je weinig energie verbruikt, zowel voor je verwarming, ventilatie, koeling als warm water. En het overige verbruik wordt voor het grootste deel opgevangen door groene en hernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen of een warmtepomp.

Op die manier verlaag je je ecologische voetafdruk én beloon je jezelf met een lage energiefactuur!

Logo BEN woning

De voordelen van een BEN-woning

Bij de Vlaamse Overheid staat het zogenaamde E-peil centraal. Dit is de energetische score van de complete woning of appartement, waarbij gekeken wordt naar de gebruikte technieken. Hoe lager dit cijfer, hoe energiezuiniger je woning is. Ook in 2023 zijn BEN-woningen (E30) de minimum vereiste.

Vanaf 2023 wijzigt het aandeel hernieuwbare energie: voor omgevingsvergunningsaanvragen vanaf 2023 zal het minimumaandeel opgetrokken worden naar minstens 25 kWh/m² voor een nieuwe wooneenheid i.p.v. 15 kWh/m².

Wanneer heb je een BEN-woning?

Voor vergunningen aangevraagd vanaf 1/01/2022 tot en met 31/12/2022 geldt dat je gedurende 5 jaar tot 50% korting krijgt op je onroerende voorheffing, als het E-peil van je woning E20 of lager is. Een lager E-peil kan je bekomen door nog extra inspanningen te doen zoals meer zonnepanelen, ...

Bij een E-peil van maximaal E10 valt de onroerende voorheffing voor deze periode zelfs helemaal weg. We kunnen hier dus spreken over een korting van 100%. Vergunningen aangevraagd tot en met 31/12/2021 vallen ook onder deze 100% korting.

De onroerende voorheffing is een jaarlijkse belasting op onroerende goederen. Ze wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen. Onroerende goederen zijn gronden, gebouwen en sommige soorten van bedrijfsuitrusting.
Voor vergunningen aangevraagd na 1/01/2023 is deze korting op onroerende voorheffing niet meer mogelijk voor volledige nieuwbouw. Echter hebben de meeste projecten op onze website een vergunning van vóór 31/12/2022 en komen ze dus wel nog in aanmerking!

Om de korting aan te vragen heb je een energieprestatiecertificaat (EPC) nodig waarin de EPC-score met het E-peil vermeld staat. Bij Matexi hoef je hiervoor zelf niks te doen, de projectleider van je woning zal jou dit overhandigen.
Als je voor Bijna-EnergieNeutrale nieuwbouwwoning gaat kan je bij sommige banken een BEN-lening afsluiten. Hierbij word je beloond met een interessantere intrestvoet of terugbetalingsvoorwaarden.
Informeer je goed en vergelijk verschillende banken.

Bovenop de financiële voordelen is er ook nog het wooncomfort. Want je hebt alle voordelen van een nieuwbouwwoning, en je huis is helemaal klaar voor de toekomst.

Ben je op zoek naar een energiezuinige nieuwbouw?

Bekijk onze BEN-woningen

Share: