Duurzaam leven

Matexi zorgt voor de planeet door oog te hebben voor Soft Mobility

15 juni 2021

Duurzaamheid is voor Matexi een essentieel onderdeel van elk ontwikkelingstraject. Via vijf thema's verweven we onze zorg voor de planeet in onze projecten. Een van die thema's is soft mobility. We stimuleren beweging door fietsen en wandelen aantrekkelijk te maken. Hiervoor ontwerpen we veilige fietspaden en maken de buurt doorwaadbaar te voet. We stimuleren duurzame deelmobiliteit, en dragen bij aan de vermindering van de broeikasgassenuitstoot.

Onze visie

Voorzieningen op korte afstand

Matexi creëert buurten op plaatsen waar basisvoorzieningen maximaal aanwezig zijn in de buurt, of voegt nieuwe voorzieningen toe aan de nieuwe buurt, na analyse met de Buurtbarometer. Het is belangrijk dat deze voorzieningen op wandel- of fietsafstand liggen.

 

Fietsen

In Matexi-buurten zijn zachte weggebruikers de koningen van de weg. Er moeten voldoende fietsenstallingen aanwezig zijn, en deze moeten gemakkelijk te bereiken zijn, eventueel via een fietslift. Ook op onze kantoren voorzien we fietsen.

 

Autoluwe buurten

 

Onze buurten worden ingericht volgens het STOP principe: eerst stappen, dan trappen, vervolgens het openbaar vervoer gebruiken en pas als laatste privévervoer (de wagen). In een autoluwe buurt is de wagen ondergeschikt, en verdwijnen parkeerplaatsen ondergronds of geclusterd aan de rand van de buurt.

  • Het Groen Kwartier in Antwerpen is een autovrije buurt, die toegankelijk is voor fietsers en voetgangers . Auto’s verdwijnen ondergronds en we plaatsten laadpunten voor elektrische fietsen en auto’s.
  • De buurt Pier Kornel in Aalst is bijna volledig autovrij, waardoor er veel ruimte is voor groen en om te spelen.

 

Deelmobiliteit

In een aantal buurten zijn deelwagens en fietsen al beschikbaar, en dit gaan we vaker toepassen. We onderzoeken bovendien duurzame samenwerkingen met aanbieders van deelmobiliteit.

  • 4 Fonteinen in Vilvoorde heeft een mobipunt met een bushalte, vijf deelfietsen, een fietsenstalling, twee elektrische deelwagens en een laadpaal. Dit is het eerste mobipunt in België dat werd geplaatst door een private ontwikkelaar.

 

Duurzaam vervoer

Vanaf 2021 zullen we systematisch laadpalen voor elektrische auto’s integreren in Matexi-projecten waar dat kan.

  • In de buurt Rogalskiego in Krakau installeren we oplaadpunten voor elektrische auto’s.
  • In Quartier Bleu in Hasselt plaatsten we 97 laadpunten in de ondergrondse parking.
  • In de parking van Antwerp Tower in Antwerpen komen 80 laadpunten.

 

Ook als bedrijf zetten we stappen naar een emissievrij wagenpark. Met hybride en elektrische modellen verminderen we onze jaarlijkse CO2-uitstoot.

 

Concrete acties in 2021

  • Voor elke woning of appartement groter dan 70m2 voorzien we twee fietsenstalplaatsen. Bij woningen of appartementen kleiner dan 70m2 is 1 fietsplaats het minimum.
  • De gezamenlijke fietsenstalling is in elk project zeer toegankelijk: op het gelijkvloers, en indien ondergronds via een kleine helling, of  via een fietslift.
  • We streven ernaar dat elke nieuwe buurt na realisatie minstens 60% scoort op de Buurtbarometer.
  • We zetten stappen naar een wagenpark met minder CO2-uitstoot. Bovendien kunnen medewerkers gebruikmaken van een fiets en het openbaar vervoer.

Gerelateerde artikels