Duurzaam leven

Matexi draagt zijn steentje bij aan duurzame mobiliteit

21 februari 2017

De binnenscheepvaart zit in de lift als ecologisch alternatief voor het vervoer via de weg. 2016 was een topjaar voor de scheepvaart via de kanalen en rivieren. Matexi werkt daar actief aan mee bij de ontwikkeling van nieuwe buurten en maakt waar mogelijk gebruik van de scheepvaart op rivieren en kanalen. In Hasselt werd voor Quartier Bleu alle grond afgevoerd per schip. In totaal ging het om zowat 40.000 vrachtwagenritten die zo van de weg werden gehouden!

Werken aan de kant van het water

Quartier Bleu Hasselt
De nieuwe binnenstedelijke ontwikkeling aan de Hasseltse Kanaalkom maakte gretig gebruik van de ligging naast het Albertkanaal om op een duurzame manier de grond van de enorme bouwput af te voeren. Maar liefst 3 vrachtschepen per dag voerden in totaal 400.000 m³ grond af. Dat is een equivalent van 40.000 vrachtwagentransporten! Of 40.000 vrachtwagens minder over de singel... .

Raadpleeg hier de webpagina van Quartier Bleu.

hasselt Quartier Bleu

4 Fonteinen Vilvoorde
Matexi deed bij de ontwikkeling van de eerste fase van 4 Fonteinen aan het kanaal in Vilvoorde opnieuw een beroep op de binnenscheepvaart. 4 Fonteinen is een ontwikkeling die inzet op duurzaam wonen aan het water. Dat stopt natuurlijk niet bij de aanleg van een groenzone en groendaken. Het ontwikkelen zelf kan op een duurzame manier. Ook hier werd de grond uit de bouwput per schip afgevoerd: in minder dan 2 weken tijd werd zo 237.000 km wegtransport uitgespaard en werden de Brusselse Ring en de buurtwegen ontlast van bijkomende verkeersdruk.

Raadpleeg hier de webpagina van 4 Fonteinen.

Gerelateerde artikels