Duurzaam leven

Een perfect moment om een woning te kopen

26 maart 2018

Geld lenen voor een woning wordt geleidelijk aan duurder. Dus is het nu een perfecte timing om een woning te kopen. Nuance is wel op zijn plaats, andere mechanismen hebben ook een invloed.

Matexi

Roel Helgers, market economist bij Matexi: “Ben je klaar om een woning te kopen, dan zou ik dat zeker doen. Heb je meer tijd nodig om te sparen, houd het hoofd koel, er komt een nieuw evenwicht.”

Wat betekent ‘rentestijging’?

De evolutie van de Belgische langetermijnrente is een goede graadmeter voor de evolutie van de rente op de woonleningen. Die langetermijnrente is sinds december bijna verdubbeld, dus worden de woonkredieten ook duurder.

Wat betekent dat voor de consument?

Roel Helgers: “De Nationale Bank verwacht dat de rente met een half procent per jaar zal stijgen. Geld lenen wordt dus mee duurder en dat zorgt ervoor dat de ontleningscapaciteit afneemt. Daar tegenover staat wél dat de inkomens van de gezinnen ook stijgen.’’

Buurtontwikkelaar Matexi
Buurtontwikkelaar Matexi

Moet ik dan nu een woning kopen?

“Overweeg je om vastgoed te kopen, dan doe je dat beter nu; het is zeker een ideaal moment. Er is zelfs nog een bijkomend voordeel aan meteen kopen. Een hypothecaire lening bestaat uit kapitaals- en interestaflossingen. Dankzij de lage interestvoet bouw je sneller kapitaal op. Beschouw het als een mooi spaarpotje”, zegt Roel Helgers.

En als ik wil wachten?

“Heb je meer tijd nodig, laat je niet opjagen. Het spel van vraag en aanbod zorgt op termijn voor een nieuw evenwicht: er is weliswaar een stijgende rente, maar de woningprijzen zullen minder snel toenemen en ondertussen blijven ook de lonen stijgen.’’

We evolueren steeds van het ene evenwicht naar het andere. Er is niets vreemd aan de hand
Roel Helgers, market economist bij Matexi

Een woning blijft de beste investering

Roel Helgers: “Vastgoed blijft nog altijd een interessantere investering dan het klassieke spaarboekje. Met een eigen woning heb je meteen een dak boven het hoofd en bespaar je op huurkosten. Heb je al een woning, dan kun je de woning verhuren en bouw je ook meerwaarde op.”


Gerelateerde artikels