Duurzaam leven

Een perfect moment om een woning te kopen

03 juli 2019

Op 2 juli gaf de rentebarometer van financieel adviseur Immotheker-Finotheker aan dat de gemiddelde vaste hypotheekrente op 20 jaar 1,69% bedroeg. Geld lenen voor een woning was nog nooit zo goedkoop. Bijgevolg is het nu een perfecte timing om een woning te kopen. Roel Helgers, market economist bij Matexi: “Ben je klaar om een woning te kopen, dan zou ik dat zeker doen. Heb je meer tijd nodig om te sparen, houd het hoofd koel, de lage rentestanden blijven nog wel even duren.”

Buurtontwikkelaar Matexi

Hoe komt het dat de rente daalt?

De langetermijnrentes dalen onder andere als gevolg van de minder rooskleurige economische vooruitzichten en de toenemende economische onzekerheid in de wereld. De mindere prestaties van de aandelenbeurzen en de aanhoudende spanningen ten gevolge van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, zorgen ervoor dat de Europese Centrale Bank extra stimuli overweegt en dat meer en meer beleggers kiezen voor zekerheid. Zekerheid betekent hierbij spaarboekjes  en overheidsobligaties. Hierdoor dalen de langetermijnrentes die een goede graadmeter zijn voor de rentes op hypothecaire woonleningen.

Wat betekent dat voor de hypothecaire leningen?

Roel Helgers: “De lage rentes zorgen ervoor dat je voor eenzelfde maandelijks bedrag meer geld kunt ontlenen bij de bank of hetzelfde totaalbedrag kunt ontlenen bij de bank voor een lager maandelijks bedrag. Lenen is bijgevolg goedkoper, aangezien je de bank minder vergoeding, rente, moet betalen.”

Buurtontwikkelaar Matexi
Matexi

Moet ik dan nu een woning kopen?

“Overweeg je om vastgoed te kopen, dan is het nu zeker een goed moment. De dalende rentes zorgen ervoor dat je én goedkoper kunt lenen én dat je sneller kapitaal opbouwt. Een hypothecaire lening bestaat namelijk uit kapitaals- en interestaflossingen en de laatste component is natuurlijk ook lager bij een lage rentestand. Beschouw het als een mooi spaarpotje dat sneller opbouwt bij een lage rentestand”, zegt Roel Helgers.

En als ik nog wil wachten?

“Heb je meer tijd nodig, laat je niet opjagen. De verwachting is dat de rente voorlopig nog wel even laag zal blijven. Bovendien zorgt het spel van vraag en aanbod op lange termijn altijd voor een nieuw evenwicht.”

Een woning blijft een goede investering

Roel Helgers: “Vastgoed blijft altijd een zeer interessante investering. Hoewel de lage rente ervoor zorgt dat je goedkoop kunt lenen bij de bank, brengt een klassiek spaarboekje nauwelijks iets op. Met een eigen woning heb je meteen een dak boven het hoofd en bespaar je op huurkosten. Heb je al een woning, dan kun je de woning verhuren en bouw je ook een meerwaarde op. Bovendien ligt het gemiddelde huurrendement vandaag de dag significant hoger dan de rente op een klassiek spaarboekje. De aanhoudende groei van de gezinnen, en bijgevolg vraag naar woningen, zorgt er bovendien voor dat u de woning relatief makkelijk kunt verhuren.”

Gerelateerde artikels