Antwerpen Antwerp Tower

  • 240 appartementen
  • 6.453 m² commerciële ruimtes
  • 2.805 m² horeca
  • 5.018 m² kantoren
  • 199 parkeerplaatsen
  • 2.616 m² oppervlakte site project

Samengevat

OPDRACHTGEVER(S): Matexi

TEAM:
Architectuur: Wiel Arets Architects, ELD partnership
Landschapsarchitectuur: Arcade Concept Engineering

LOCATIE: Operaplein – De Keyserlei, 2018 Antwerpen
BOUWKOSTEN (EXCL.BTW): 84.000.000 €

TIMING:
2012 start ontwikkeling
2017 start realisatie
2023 voorziene einddatum realisatie

ANTWERPEN ANTWERP TOWER

De herontwikkeling van de voormalige stadskanker de kantoortoren Antwerp Tower is een stedelijk reconversieproject van topniveau. Matexi koppelt jarenlange expertise en knowhow aan de inzichten en inspiratie van internationaal gerenommeerd architect Wiel Arets. Een visie die in samenwerking met de stad Antwerpen werd vertaald naar een metropolitaanse woontoren. In totaal komen er 240 appartementen en penthouses. Ramen van vloer tot plafond bieden een enorm ruimtelijk gevoel. De bewoners hebben een vrij uitzicht op de skyline van de stad.

In de sokkel van het gebouw is er ruimte voor retail, kantoren, horeca en parkeerplaatsen. Matexi zet hiermee de operabuurt weer op de kaart.

Zijaanzicht van de appartementen

Matexi zet al meer dan 20 jaar stevig in op binnenstedelijke reconversieprojecten, zowel herontwikkeling van historisch erfgoed als van voormalige industriële sites en leegstaande verouderde panden. Deze transformatieprojecten passen perfect in de tijdsgeest om zorgvuldig om te springen met de beschikbare ruimte.

‘Brownfield’ staat voor terreinen die door de aanwezige bodemverontreiniging niet meer geschikt zijn voor gebruik. Dikwijls hebben deze industriële terreinen wel een goede ligging, dicht bij de stadskern. We saneren ze, integreren ze in het stadsweefsel en herontwikkelen ze tot nieuwe, bruisende woonbuurten.

We streven naar een duurzame toekomst. We werken daarbij op de lange termijn. We gaan uit van planet, people, profit: onze vertrekpunten zijn de zorg voor de planeet (planet) en de zorg voor de samenleving (people). Winst (Profit) is een resultante en een middel, nooit een doel op zich, wel noodzakelijk om ons metier te kunnen blijven uitoefenen.

We ‘herprogrammeren’ bestaande al dan niet beschermde gebouwen opdat ze voldoen aan de hedendaagse normen, met alle respect voor hun historische en architecturale waarde. Zoals een vroegere kazerne, een oud hospitaal, een leegstaand kantoorgebouw, een voormalige brouwerij.

Matexi stimuleert buurten waar we tegelijk kunnen wonen, winkelen, werken, naar school gaan en ontspannen. Zo reduceren we het autogebruik en blijft een buurt ook na sluitingstijd van de kantoren of de scholen levendig. Binnenstedelijke kernversterking met voldoende buurtvoorzieningen stimuleert niet alleen de beleving van de buurt, het brengt ook de mensen die er wonen dichter bij elkaar.

Ontdek onze referentieprojecten