Wonen in een bruisende buurt? Bezoek de Matexi kijkdag.Kom langs!

Antwerpen 't Groen Kwartier

  • 331 appartementen
  • 67 huizen
  • 2564 m² commerciële ruimtes
  • 3349 m² horeca
  • 5493 m² kantoren
  • 433 parkeerplaatsen
  • 72000 m² oppervlakte site project

Samengevat

OPDRACHTGEVER(S): publiek-private ontwikkeling tussen Matexi, AG Vespa, CAAAP

TEAM:
Masterplan: Beel & Achtergael Architects, Collectief Noord, 360 architecten, MZOZ
Architectuur: Beel & Achtergael Architects, Collectief Noord, 360 architecten, MZOZ
Landschapsarchitectuur: Michel Desvignes Paysagistes

LOCATIE: Lange Leemstraat, 2000 Antwerpen
BOUWKOSTEN (EXCL.BTW): 78.000.000 €
BVO in m²: 78.000 m²

TIMING:
2013 start ontwikkeling
2006 start realisatie
2017 voorziene einddatum realisatie

ANTWERPEN 'T GROEN KWARTIER

’t Groen Kwartier in Antwerpen is het schoolvoorbeeld van een succesvolle binnenstedelijke herontwikkeling. De buurt viel al verschillende keren in de prijzen. In 2016 nomineerde de jury van de MIPIM awards het project in de categorie stedelijke renovatie, in 2018 kreeg het de RES award als ‘Best Residential Development’ en nog in 2018 kreeg het een eervolle vermelding in de Gubbio Prize. We transformeerden de historische site van het Militair Hospitaal in een unieke woonbuurt met een autovrij park. De buurt bestaat uit een mix van appartementen, lofts, comfortabele stadswoningen met tuin, commerciële en socio-culturele ruimtes. Het restaurant ‘The Jane’ van sterrenkoks Nick Bril en Sergio Herman is gevestigd in de voormalige kapel te midden van de site. Dat ’t Groen Kwartier leeft blijkt uit de barbecues, petanquetoernooien en buurtfeesten die de bewoners organiseren. Ze brengen zelfs hun eigen buurtkrant uit.

Gevels van de moderne appartementen met een groene grasvlakte

Matexi zet al meer dan 20 jaar stevig in op binnenstedelijke reconversieprojecten, zowel herontwikkeling van historisch erfgoed als van voormalige industriële sites en leegstaande verouderde panden. Deze transformatieprojecten passen perfect in de tijdsgeest om zorgvuldig om te springen met de beschikbare ruimte.

‘Brownfield’ staat voor terreinen die door de aanwezige bodemverontreiniging niet meer geschikt zijn voor gebruik. Dikwijls hebben deze industriële terreinen wel een goede ligging, dicht bij de stadskern. We saneren ze, integreren ze in het stadsweefsel en herontwikkelen ze tot nieuwe, bruisende woonbuurten.

We streven naar een duurzame toekomst. We werken daarbij op de lange termijn. We gaan uit van planet, people, profit: onze vertrekpunten zijn de zorg voor de planeet (planet) en de zorg voor de samenleving (people). Winst (Profit) is een resultante en een middel, nooit een doel op zich, wel noodzakelijk om ons metier te kunnen blijven uitoefenen.

We ‘herprogrammeren’ bestaande al dan niet beschermde gebouwen opdat ze voldoen aan de hedendaagse normen, met alle respect voor hun historische en architecturale waarde. Zoals een vroegere kazerne, een oud hospitaal, een leegstaand kantoorgebouw, een voormalige brouwerij.

Matexi stimuleert buurten waar we tegelijk kunnen wonen, winkelen, werken, naar school gaan en ontspannen. Zo reduceren we het autogebruik en blijft een buurt ook na sluitingstijd van de kantoren of de scholen levendig. Binnenstedelijke kernversterking met voldoende buurtvoorzieningen stimuleert niet alleen de beleving van de buurt, het brengt ook de mensen die er wonen dichter bij elkaar.

Ontdek onze referentieprojecten