Matexi

In een buurt wonen: vijf voordelen

30 augustus 2021

Een buurt. Ook jij woont er wellicht in. Of het nu in de stad, een randgemeente of een dorp is: een buurt uit ons dagdagelijkse leven wegdenken is gewoonweg onmogelijk. Steeds meer mensen maken daarbij van hun buurt ook een échte, warme thuis. Ze beleven er met de regelmaat van de klok gezellige en levendige momenten, die bijblijven. Wij zetten alvast de vijf grootste voordelen van wonen in een buurt voor je op een rij.

Allereerst is er echter de hamvraag: wat is een buurt? En wat maakt het tot wat het is? Wel, de Dikke Van Dale definieert een buurt als ‘een deel van een wijk’. Akkoord: strikt genomen is dat zo. Een ideale buurt is echter zoveel meer, dan dat alleen. Je wordt erdoor geïnspireerd en geniet ervan. Je voelt je er welkom. En nog belangrijker: je voelt je er helemaal thuis.

Net dat gevoel van een ideale buurt is nogal moeilijk onder woorden te brengen. Zeker omdat dit voor elk van ons wat anders betekent. Maar wat voor iedereen toch hetzelfde is, zijn deze vijf pluspunten. Noem het de ultieme redenen, om voor een gezellige en levendige buurt te kiezen. En op welke manieren je er zoveel meer voor terugkrijgt.

1. Alles in je buurt, binnen handbereik

Om je thuis te voelen in een buurt, is het belangrijk om te weten wat je precies zoekt. Wil je in de stadskern wonen, dichtbij alle horecazaken? Net buiten te stad in het groen, waar je kinderen naar hartenlust kunnen ravotten? Of ergens in een dorp, rustig en dicht bij de familie? Hoe dan ook, je kiest je buurt op basis van waar jij nood aan hebt.

Het start dus allemaal bij jou: bij jouw voorkeuren en levensstijl. Haal je graag ’s avonds iets af? Breng je je kinderen graag met de fiets naar school? Of praat je liever wat bij met vrienden op café? Wat het ook is: zoek altijd een buurt die voldoet aan jouw wensen. Of het nu een school, een supermarkt of de tennisclub vlakbij is: je mag best kieskeurig zijn. Want als jij je thuis voelt in je buurt, dan voel jij je meteen ook veel gelukkiger!

Een goede tip bij het kiezen van je ideale buurt, is onze Buurtbarometer. Hiermee kan je zien welke voorzieningen er zijn en welke iets verder uit de omgeving liggen. En wat extra is meegenomen: als alles binnen handbereik is, kan je de auto wat vaker laten staan. Doe je dagdagelijkse dingen met de fiets of te voet. Zo bespaar je niet alleen op brandstof, maar ben je ook nog eens sportief bezig!

2. Perfect bereikbaar, op elke mogelijke manier

De meesten onder ons hebben een wagen. Toch is het vandaag de dag belangrijk om verschillende alternatieven te hebben. In een perfecte buurt vind je naast het openbaar vervoer met de bus, de tram en de trein ook steeds meer nieuwe concepten. Voorbeelden hiervan zijn deelfietsen, deelauto’s en e-steps.

De combinatie van alle mogelijkheden in mobiliteit brengt je waar en wanneer je wil, op een vlotte en efficiënte manier. Hoe meer opties, hoe beter. En niet alleen voor jou. Ook de mensen die jou willen bezoeken, bereiken je nieuwe thuis eens zo gemakkelijk!

3. Met een buurt breid je je vriendenkring uit

Een nieuwe buurt is dé manier om je sociale contacten uit te breiden. Van je buren en de kassière van de lokale supermarkt, tot de leden van de sportschool: ze dragen allemaal een steentje bij om jouw sociale leven een boost te geven. En dat niet alleen: het helpt ook bij buurtintegratie.

Een tip: check zeker eens of de buurt een WhatsApp-groep heeft. Of misschien vind je deze wel via Hoplr: het sociaal netwerk voor de buurt. Meld je aan en doe vervolgens een eerste suggestie. Op die manier leer je niet alleen de mensen in de buurt kennen, maar laat je zien dat je sociaal contact belangrijk vindt.

4. Iets niet in huis? Vraag het aan de buren

De buurt moet niet alleen bij je levensstijl passen. Of je sociale kring uitbreiden. Het gaat ook over écht iets te betekenen voor elkaar. Zout lenen aan je buren, wanneer zij zonder zitten. Samen de speeltuinen schoonhouden, met een beurtrol. Nieuwe buren welkom heten. Of gewoon “goedemorgen” zeggen tegen iedereen die je in je buurt tegenkomt.

Waarom betekenisvol wonen in je buurt belangrijk is? Wel, het zorgt voor meer sociale interactie door anderen. En van jong tot oud: het laat de buurt floreren. Iets waar jij vervolgens met nog meer plezier deel van uitmaakt.

5. Een goede buurt: rustgevend en denkend aan het klimaat

Het klimaat is belangrijker dan ooit tevoren. Van meer groen in je tuin tot je afval scheiden: alle kleine beetjes helpen. Maar hoe zit dat dan in een voor jou ideale buurt?

Het is belangrijk dat je buurt rijk is aan groene zones. Denk maar aan een park of speelpleintjes, wandelpaden, autoluwe pleinen of woonerven. Wonen in een buurt met veel groen zorgt ervoor dat jij en je buurtbewoners er ook bewuster mee aan de slag gaan. En het maakt jullie gelukkiger. Want zeg nu zelf: wie houdt er nu niet van een prachtige bloemenweide?

Een echte buurt met het nodige groen zorgt er daarbij ook nog eens voor dat je helemaal tot rust komt. Ontspanning hoeft daarbij niet altijd thuis te zijn, maar kan ook perfect in de directe omgeving. Ga naar het speelpleintje om de hoek, met de kinderen. Of trek richting café of een goed restaurant. En wat dacht je van de fitness of het zwembad? Ontspanning moet er in de buurt zijn, om jezelf in je omgeving goed te laten voelen.

Kortom: een buurt is veel meer dan een gebied binnen de stad. Het is een plek waar jong en oud elkaar ontmoeten en waar mensen graag thuiskomen. Een plek waar we ons allemaal een stukje rijker voelen. Rijker in herinneringen, gebeurtenissen en levenslessen. Een gezellige, levendige en inspirerende buurt maakt dat we onszelf kunnen zijn. Zodat we onszelf kunnen ontplooien en kunnen genieten van het leven.

Share: