Wonen in een bruisende buurt? Bezoek de Matexi kijkdag.Kom langs!
Matexi

Business Manager Didier Van Ingelgem geeft zijn visie op de Brusselse vastgoedmarkt

21 december 2022

Er gaat geen week voorbij of de stijgende vastgoedprijzen en evoluties op de vastgoedmarkt komen in het nieuws. Maar verandert die vastgoedmarkt overal in België even hard, of zijn er toch nog regionale verschillen? En wat brengt de toekomst? Onze Business Manager Brussel Didier Van Ingelgem geeft zijn visie op de vastgoedmarkt in zijn regio.

Daling van aanbod, stijging van de prijzen

Bij Matexi kiezen we bewust voor lokale verankering, met regiokantoren in nagenoeg elke Belgische provincie. Onze medewerkers kennen de steden en gemeenten van hun regio als geen ander, met onze Business Managers als grootste ambassadeur en expert van hun lokale markt.

Zo staat Didier Van Ingelgem al dik drie jaar aan het hoofd van Matexi Brussel. Een vastgoedmarkt met prijzen die de voorbije jaren alleen maar zijn gestegen, zo vertelt Didier. “Hoewel de vastgoedprijzen in Brussel de afgelopen twee jaar sterk zijn gestegen, hebben ze niet de prijzen van andere grote Europese hoofdsteden bereikt. Waar Londen, Parijs en Madrid bijvoorbeeld een gemiddelde prijs kennen van 15.149, 10.208 en 3.744 euro per vierkante meter, blijft Brussel beperkt 3.329 euro per vierkante meter. Op vlak van nieuwbouw stellen we al bijna vier jaar een daling van het aanbod vast, met onvermijdelijke gevolgen voor de prijzen. De gemiddelde prijs per vierkante meter voor appartementen ligt in het noordwesten van Brussel boven de 3.000 euro, terwijl het zuiden en het centrum al ver boven de 5.000 euro liggen!”

Waarom het zo duur is om in Brussel te wonen, spreekt bijna voor zich. Als hoofdstad van België én van Europa is er bijzonder veel werkgelegenheid in Brussel, waardoor er veel vraag is naar huisvesting. Tegelijk blijft de bevolking er aangroeien, met zo’n 1% per jaar, en is er een gunstig investeringsklimaat en een proactief regionaal beleid dat gebaseerd is op verdichting en verbetering van de openbare ruimte. Ook al is het werk nog lang niet af, de stad is de afgelopen twintig jaar aanzienlijk verbeterd, met name dankzij overheidsinvesteringen in stadsvernieuwingsprogramma’s. “Dat zorgt voor een dubbele uitdaging: enerzijds de middenklasse in de stad houden of aantrekken, maar anderzijds toegankelijke en betaalbare woningen aanbieden aan mensen met een bescheiden inkomen. Het is een aandachtspunt waar de regionale overheid aan werkt via de SLRB en CityDev (gesubsidieerde huisvesting), maar misschien moeten we onderzoeken of samenwerkingen met projectontwikkelaars mogelijk zijn”, aldus Didier.

De reconversie van leegstaande kantoorgebouwen tot residentiële projecten wordt de nieuwe norm.

Afkoeling van de markt nog niet in zicht

Eén overkoepelende oplossing voor dit dilemma ziet Didier niet, er komt namelijk geen extra ruimte meer bij in België, ook niet in de hoofdstad. Slimme verdichting, met een goed evenwicht tussen een aangename leefomgeving voor de bewoners en de combinatie van werken, recreatie en winkelen, is alvast van primordiaal belang. En net zoals Matexi in heel België steeds meer overgaat tot reconversie, ligt ook in Brussel daar wellicht de sleutel tot succes. “De reconversie van leegstaande kantoorgebouwen tot residentiële projecten wordt volgens mij de nieuwe norm. In Evere bijvoorbeeld transformeerden we de voormalige Leopoldtoren, een kantoorgebouw uit de jaren ’70, tot kwalitatieve en duurzame appartementen. Vlak ernaast kochten we ook het kantoorgebouw Everegreen aan. Op termijn ontwikkelen we daar 174 appartementen en 2.000m² aan voorzieningen of andere functies. Zowel voor Matexi als voor de stad Brussel wordt het een referentieproject op vlak van reconversie en duurzaamheid, onder meer dankzij circulaire economie.”

Naast reconversie van leegstaand kantoorgebouwen, is ook de reconversie van verloederde of vervuilde industriële sites een mogelijke oplossing voor het woonprobleem. “In Anderlecht bijvoorbeeld gaan we het Bosch-eilandje, een stadskanker van 30 jaar oud, aanpakken, en er een royale groene ruimte creëren. Zonder twijfel het eerste Matexi-project dat een stadsbuurt herinricht, en dat in een van de dichtstbevolkte gemeenten van het Brusselse gewest!”

Wat de toekomst brengt voor de vastgoedmarkt in Brussel, is ook voor Didier koffiedik kijken. Maar een echte afkoeling van de markt, ziet hij er alvast niet. “Historisch gezien heeft de Brusselse vastgoedmarkt altijd crisissen kunnen doorstaan met een groei die varieerde in snelheid maar constant bleef gedurende meerdere decennia. Ik denk dat de markt ondanks de huidige geopolitieke, economische en sociale context goed zal blijven presteren. Maar als ik toch mag afsluiten met één voorspelling? De energiecrisis heeft duidelijk gemaakt dat vooral de nieuwbouwmarkt, met energiezuinige en zelfs passieve woningen, de toekomst is. En met een groeiende vraag van enerzijds investeerders en anderzijds gezinnen voor wie een huis kopen te duur is geworden, wint ook de huurmarkt aan belang. Die twee tendensen zullen zich alvast verderzetten in de toekomst.”

Share: