Matexi

Investeren in vastgoed: vind de beste locaties - Matexi

15 juni 2021

Ben je op zoek naar enkele panden om te verhuren? Denk aan de gouden regel: locatie is alles als je gaat investeren in vastgoed. Met deze tips ontdek jij dé A-locatie voor je investering.

1. Zoek het niet te ver

Als je gaat investeren in vastgoed, kies je best voor een investeringspand in de regio waar je zelf woont. Je bent dan sowieso beter op de hoogte van wat zich in die buurt afspeelt, denk maar aan geplande werken of investeringen. Daarnaast is het altijd handig als je niet te ver moet rijden als er zich een probleem voordoet met het pand of de huurders.

Overweeg je meer dan één aankoop? Een eeuwenoude wijsheid luidt dat je nooit al je eieren in één mand mag leggen. Met andere woorden: het is veiliger om op verschillende locaties in jouw regio te investeren. Je weet nooit of er zich problemen voordoen op die ene plek, en dan is diversifiëren een goed idee.

Anderzijds, en al zeker als je kiest voor appartementen, zijn er best wel wat voordelen verbonden aan de keuze voor meerdere panden op één locatie. Al je investeringen zijn geconcentreerd, wat wel zo handig is. Zo hoef je zo maar rekening te houden met één vereniging van mede-eigenaars (VME), en moet je slechts één algemene vergadering per jaar bijwonen. Daarnaast ben je sterker vertegenwoordigd in die VME, aangezien je meerdere eigendommen bezit.

Kijk zeker naar het aanbod in de grotere steden in je buurt. Houd er rekening mee dat de huurprijzen in centrumsteden gemiddeld hoger liggen, en je potentiële rendement dus ook. Bovendien is er ook meer vraag naar huurwoningen in die centrumsteden. Daardoor is de kans groter dat je snel een huurder vindt.

2. Kies je locatie in functie van je doelgroep

Op welke doelgroep mik je, nu je gaat beleggen in vastgoed? Jonge tweeverdieners zoeken de nabijheid van openbaar vervoer, of willen dicht aan een invalsweg wonen. Senioren willen doorgaans graag wat dichter bij het centrum en winkels wonen.

Een gezin met jonge kinderen wil wellicht scholen en groen in de buurt. De kans is groter dat een jong gezin een huis verkiest in plaats van een appartement. Sinds de lockdowns is de vraag naar huizen met een tuin behoorlijk gestegen.

Let wel: appartementen nemen op dit ogenblik twee derde van de huurmarkt in en blijven sowieso de veiligste keuze.

3. Houd de lange termijn en je rendement in de gaten

Geld investeren doe je om ook op de langere termijn een mooi rendement te verkrijgen. Kijk zeker eens hoe de bevolking zich in de toekomst zal ontwikkelen. Een blik op de demografische evolutie kan je wijzer maken.

Volgens het Federaal Planbureau zal de Belgische bevolking jaarlijks gemiddeld met 25.000 inwoners stijgen. Dat is dus goed nieuws voor iemand die extra inkomsten zoekt via investeringen in vastgoed. Vooral het aantal eenpersoonshuishoudens en eenoudergezinnen zal de komende jaren nog toenemen.

Waar zal de bevolking het sterkste stijgen? In Vlaanderen verwachten we tegen 2027 de sterkste bevolkingsgroei in Antwerpen (+31.000) en Gent (+15.000). De stad Antwerpen, de regio rond Gent en stukken van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant zullen hun aantal inwoners gevoelig zien toenemen. De provincies West-Vlaanderen en Limburg tellen dan weer de meeste gemeenten waar een lage of negatieve bevolkingsgroei wordt verwacht.

Kijk bij je zoektocht naar woonprojecten dus zeker ook eens wat de verwachtingen voor jouw regio zijn.

Kom je in de verleiding om te kiezen voor een vakantie appartement aan zee? Dat klinkt aantrekkelijk: genieten van je tweede verblijf en het verhuren op ogenblikken dat je er zelf niet bent. Maar hoe zit het met het rendement van appartementen aan zee? De aankoopprijzen van nieuwbouw appartementen aan de kust liggen gemiddeld iets hoger dan in het binnenland. Maar dat vertaalt zich dan weer in een hogere huurprijs per maand. Met andere woorden: je keuze voor de kust heeft geen impact op het rendement van je investering.

Aan zee is er ook een groot aanbod vakantie appartementen in oudere gebouwen. Vergeet niet om de extra kosten voor zware verbouwingswerken in rekening brengen wanneer je zou kiezen voor een te renoveren pand.

4. Wat beweegt er in de buurt?

Probeer een zicht te krijgen op de toekomstperspectieven van de buurt waar je zou gaan investeren. Staan er mooie nieuwbouwprojecten op stapel waardoor de wijk opgewaardeerd zal worden? Zal de gemeente investeren in groen en straten heraanleggen? Of zijn er gigantische bouwprojecten gepland die het sociale weefsel dreigen aan te tasten? Dat kan je allemaal te weten komen door bij de gemeente het bestemmingsplan op te vragen en door de regionale pers te volgen.

Ben je op zoek naar de ideale buurt om te investeren?

Invest

Share: