Wonen in een bruisende buurt? Bezoek de Matexi kijkdag.Kom langs!
Investeren

Toegenomen huurprijzen: een nieuwe realiteit voor huurders én investeerders

8 februari 2024

Huurprijzen blijven onverbiddelijk stijgen, waardoor het vinden van betaalbare huisvesting een steeds grotere uitdaging wordt. Volgens de huurbarometer van de makelaarsfederatie CIB, moeten huurders in Vlaanderen nu gemiddeld 868 euro per maand neertellen, een stijging van 11,3 procent in de afgelopen twee jaar. Deze ongeziene prijsstijgingen hebben aanzienlijke gevolgen voor zowel huurders als investeerders in vastgoed.

Enkele opvallende cijfers en vaststellingen

  1. Forse stijging van huurprijzen: De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen bedraagt nu 868 euro per maand, wat neerkomt op een stijging van 11,3 procent in twee jaar tijd. Vooral de inflatie en krapte in aanbod op de huurmarkt spelen hierbij een rol.

  2. Toenemende moeilijkheden voor lagere inkomens: Met de stijging van de huurprijzen worden betaalbare woningen steeds schaarser, vooral voor huurders met lagere inkomens. Slechts 8,4 procent van de geanalyseerde huurcontracten had een huurprijs van minder dan 600 euro per maand, waardoor het voor mensen met een inkomen onder de 1.800 euro per maand steeds moeilijker wordt om geschikte huisvesting te vinden.

  3. Regionale Verschillen: Er zijn aanzienlijke regionale verschillen in huurprijzen, waarbij Vlaams-Brabant de duurste provincie is met een gemiddelde huurprijs van 1.042 euro per maand, terwijl West-Vlaanderen de goedkoopste is met 793 euro gemiddeld per maand.

  4. Veranderingen in centrumsteden: Leuven heeft Antwerpen overtroffen als duurste centrumstad, met een gemiddelde huurprijs van 1.013 euro per maand voor appartementen.

  5. Snellere stijging in Brussel: Huurprijzen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn nog sneller gestegen dan in Vlaanderen, met een gemiddelde huurprijs van 1.249 euro per maand.

Invloed op investeerders in vastgoed

Ondanks de uitdagingen die de stijgende huurprijzen met zich meebrengen, biedt de huidige situatie ook kansen voor vastgoedinvesteerders die nog steeds op zoek zijn naar rendement op de lange termijn. De toenemende huurprijzen en de vraag die het aanbod overstijgt, creëren een gunstig klimaat voor investeerders om in te spelen op de groeiende vraag naar huurwoningen.

 

Beleidsinitiatieven voor een toegankelijkere huurmarkt: kansen en perspectieven

Daarnaast kunnen beleidsmaatregelen die gericht zijn op het verbeteren van het investeringsklimaat, zoals het verlagen van de btw voor sloop en heropbouw en het verlagen van registratierechten, investeerders aanmoedigen om terug te keren naar de markt en te investeren in energiezuinige nieuwbouwwoningen voor verhuur.

Bovendien kampt de vastgoedsector met een huidig beleid van lange vergunningstrajecten voor ontwikkelaars. Door deze trajecten te verkorten, kan de overheid bijdragen aan het versnellen van vastgoedprojecten, wat op zijn beurt de beschikbaarheid van betaalbare huisvesting kan vergroten en kan helpen om de druk op de huurmarkt te verlichten.

Terwijl de huurmarkt evolueert, is het essentieel voor investeerders om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden zich te richten op langetermijngroei. Door proactief te blijven in deze dynamische markt, kunnen vastgoedinvesteerders blijven profiteren en rendement behalen op hun investeringen op de lange termijn.

Snel rendement zien op uw investering in huurvastgoed? Let's talk.

Share: