Als buurtontwikkelaar houden we ons bij elk project aan 12 specifieke designprincipes. Die weerspiegelen niet alleen onze visie op wonen, maar houden ook rekening met de wensen van de stad, gemeente of buurt. Een van die principes is mobiliteit. Zo is elke buurt goed verbonden met zijn omgeving en nabijgelegen voorzieningen, en dringen we de rol van de auto zoveel mogelijk terug via een autoluw ontwerp.
Hoewel een kernversterkende ontwikkeling dagelijkse functies toevoegt aan een woonbuurt, blijft de aansluiting op een ruimer netwerk van knooppunten een belangrijk element om toegang te krijgen tot bepaalde gemeenschapsvoorzieningen. Functionele, comfortabele, veilige en leesbare verbindingen van de buurt met zijn omgeving zijn dan ook een belangrijke randvoorwaarde voor de keuze van een woonplaats. Ook binnen de ontwikkeling zijn deze verbindingselementen belangrijk en worden ze aangevuld met bijkomende aandachtspunten zoals doorwaadbaarheid en sociale veiligheid.
Bij het ontwerpen van een nieuwe buurt besteden we bij Matexi aandacht aan de zachte verbindingen (wandelen, fietsen) binnen de buurt en dringen we de rol van de auto zoveel mogelijk terug via een autoluw ontwerp. We faciliteren het gebruik van alternatieve vervoersmodi door het voorzien van kwalitatieve fietsenstallingen en door het ontwikkelen op of nabij verkeersknooppunten. We onderzoeken de mobiliteitseffecten van de ontwikkeling op de omgeving en optimaliseren de aansluitingen.
Het STOP-principe
De inrichting van de buurt moedigt het gebruik van alternatieve vervoersmodi aan.
We minimaliseren de mobiliteitseffecten op de omgeving.