Matexi

“De werf proper achterlaten, dat is een kwestie van respect”

26 september 2023

Hoe is het om als aannemer samen te werken met Matexi, de grootste buurtontwikkelaar van België? We vragen het aan Davy Van Den Branden van grondwerken Van Den Branden. Zijn bedrijf wordt in Oost-Vlaanderen ingeschakeld bij het bouwen van buurten. Davy vertelt hoe de samenwerking met Matexi in elkaar zit, en hoe hij die ervaart.

De samenwerking tussen Grondwerken Van Den Branden en Matexi gaat ver terug in de tijd. Zo’n twintig jaar geleden schakelde Matexi voor het eerst de vader van Davy in voor het uitvoeren van grondwerken. Nu zit Davy zelf aan het roer, bijgestaan door zijn broer.

Aan de basis van nieuwe buurten

Bewoners van een Matexi-buurt staan er wellicht niet bij stil. Maar waar de nieuwe buurt staat, was er eerst een leeg canvas, vaak na sloopwerken van een verlaten industriële site of als kernversterkende inbreiding. Stap voor stap zet het bouwteam er plannen om in realiteit. En die allereerste stap van het bouwproces, die wordt gezet door de grondwerkers. In Oost-Vlaanderen staat onder andere Van Den Branden in voor een goede basis van onze nieuwe buurten.

“Ik kom inderdaad als eerste aannemer op de werven. Ik maak de grond klaar en giet de vloerplaten van de woningen. We leggen ook de (bijhorende) buitenrioleringen en putten (regenwaterput, septische put, infiltratievoorziening),” vertelt Davy.

Van een slordige werf krijg ik stress

Dat bij Matexi netheid en veiligheid op de werven voorop staat, past perfect in de manier van werken van Davy. “Ik werk graag gestructureerd. Al mijn materiaal staat netjes bij elkaar, anders krijg ik stress. Ook voor de veiligheid is dat belangrijk. Matexi houdt de werven ook op dat vlak goed in het oog.”

“Dat je je werf proper achterlaat, dat is gewoon een vereiste in de bouw. Je kan niet zomaar vanalles achterlaten. Ik vergelijk het vaak met een auto: je rijdt toch ook liever met een nette wagen, dan met een vuile?” verduidelijkt Davy.

Als familie

Dat Davy al van jongs af in contact komt met Matexi, zorgt ervoor dat hij een graag geziene aannemer is in het Oost-Vlaamse Matexi-kantoor. “Ik heb een goede band met de medewerkers van Matexi. Je kent elkaar op den duur. Het voelt bijna als familie aan,” vertelt hij.

“Omdat we al zo lang samenwerken, kennen ze ook heel goed mijn manier van werken,” gaat Davy verder. “De Project Engineer communiceert op tijd welke werken eraan komen. Het is een enthousiast team en er kan al eens gelachen worden. Ze weten ook goed wat ze aan mij hebben. Ik help Matexi al eens uit de nood met een klusje op een werf waar ze niemand anders voor vinden. Dat vind ik evident.”

Trouwe partner

En niet alleen het Matexi-team zelf voelt voor Davy Van Den Branden vertrouwd aan, ook de andere bouwpartners zijn geen onbekenden. “Matexi werkt graag langdurig met aannemers samen. Sommige van de aannemers werken ook al 20 tot 25 jaar voor Matexi. Hen ken ik natuurlijk ook allemaal,” legt Davy uit. En hij besluit met de woorden: “Was het niet voor Matexi geweest, dan had ik wellicht de zaak van mijn vader niet voortgezet. Maar Matexi is een heel trouwe klant, dus ik heb het toch gedaan.”

Share: