Matexi

Hoe investeren in vastgoed voor verhuur?

4 augustus 2022

Stap 1: breng je budget in kaart

Als je gaat investeren in vastgoed kijk je best eerst hoeveel geld je zelf kan inbrengen. Een goede maatstaf is minstens 20% van het totale aankoopbedrag plus wat je aan aankoopkosten moet betalen. Met die info kan je berekenen hoeveel geld je zou kunnen lenen bij de bank en zo ken meteen je ook je budget.

Heb je veel spaargeld en kan je de volledige aankoopprijs zelf op tafel leggen? Overweeg eventueel toch een lening. De lage rente maakt geld lenen op dit ogenblik interessant.

Stap 2: bepaal hoeveel tijd je wil investeren

Heb je tijd en zin om zelf in te staan voor het beheer en verhuur van je investeringspand? Ideaal!

Maar hoe investeer je in vastgoed als je al erg drukbezet bent? Misschien laat je het dan liever over aan een professional om je pand te verhuren. Neem gerust contact op met een makelaar. Hij kan je prima helpen bij de zoektocht naar een goede huurder.

Stap 3: bepaal welk type vastgoed je verkiest

Veel investeerders kiezen voor nieuwbouw. De voordelen liggen voor de hand: je hoeft pakweg de eerste 15 jaar geen rekening te houden met onverwachte kosten. Bovendien ben je beschermd door de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer. Ook huurders vinden een nieuwbouw vaak aantrekkelijker.

Bij oudere gebouwen moet je mogelijks extra investeren in renovatie en dit zowel van het appartement zelf, als van de gemeenschappelijke delen (bv nieuw dak, gevelrenovatie, lift aanpassen aan de nieuwe normen). Doordat het gebouw ouder is, heb je meer kans op onverwachte problemen en dus ook kosten. Anderzijds kan hierdoor de aankoopprijs wat lager liggen in verhouding tot nieuwbouw.

Kies vooral geen te groot pand. Een of twee slaapkamers zijn ideaal. Roel Helgers, Market Economist bij Matexi, verwacht dat tegen 2030 één op de drie huishoudens zal bestaan uit één persoon. In een gemiddeld huishouden zullen er dan 2,25 personen wonen.

deurne eksterlaer Ruime en lichte interieurs met hedendaagse voorzieningen

Stap 4: denk na over de locatie

Als je graag een oogje in het zeil houdt en snel ter plekke wil zijn, kies je best een pand in je eigen buurt. Gemakkelijk toch?

Daarnaast is het ook belangrijk om te kiezen voor een locatie met potentieel bij voorkeur in de buurt van voorzieningen zoals winkels, scholen en openbaar vervoer. Zo zijn huurwoningen in stadskernen meer in trek dan in kleine dorpjes.

Denk op lange termijn en houd ook bij de keuze van je locatie rekening met de evolutie van de bevolking. Tegen 2030 zal het aantal huishoudens in het Vlaamse Gewest stijgen met 7 procent, zegt onze vastgoedexpert Roel Helgers. Dat is goed nieuws, want de vraag naar (huur)woningen zal dus toenemen.

Stap 5: bereken je rendement

De belangrijkste factor om een rendement te berekenen is de huurprijs. Vergelijk op immosites de huurprijzen van vergelijkbare panden in de buurt. Erg praktisch is de Huurschatter van de Vlaamse Overheid, die een inschatting van de huurprijs maakt op basis van objectieve parameters.

Naast de huurprijs heeft ook het meerwaarde potentieel van jouw vastgoed een impact op het totaal rendement. Volgens onze vastgoedexpert Roel Helgers steeg het Belgisch vastgoed in de afgelopen 5 jaar met gemiddeld 3.5% per jaar.

Wens je een gedetailleerd zicht van wat jouw investering bij Matexi kan opbrengen?

Neem contact op met één van onze Invest Advisors. Zij berekenen samen jouw rendement.

Share: