Matexi

“SMARTPHONE UIT, FOCUS AAN”: Belgian Cheetah Helena Ponette is klaar voor haar eerste Olympische Spelen!

4 juli 2024

We volgden met spanning enkele topatleten die hun grootse droom najagen: een kwalificatie voor Parijs. We hadden een gesprek met Belgian Cheetah Helena Ponette, 24-jarige atlete op de 400 meter die komende zomer haar debuut mag maken op de Olympische Spelen! 

Ons partnership met het BOIC/Team Belgium zet de waarden waarvoor we als bedrijf staan in de verf. Want focus en doorzettingsvermogen zijn niet alleen cruciale sportieve waarden. Het zijn waarden die de sport overstijgen en ook een leidraad voor het bedrijfsleven zijn. Ze maken deel uit van het DNA van ons bedrijf én van onze medewerkers!

 

Je mag naar de Olympische Spelen, Helena! Dikke proficiat. Hoe speciaal is deze kwalificatie voor jou? 

Ik ben heel, heel, heel blij! (glundert) 

Met de Belgian Cheetahs hadden we onze kansen hoog ingeschat dat we ons gingen kwalificeren. We moesten op het WK outdoor aflossing in de Bahama’s in de top 14 zitten en op basis van de vorige kampioenschappen zaten we altijd in de top zes. Dit jaar hadden we wat minder geluk bij de loting en waren we derde in onze reeks (enkel top twee van de 4 reeksen mag de finale lopen) maar hadden we wel de 8e beste tijd overall. Uiteindelijk finishten we in de kleine finale als eerste, wat goed was voor een Olympisch ticket. 

We hadden het dus wel verwacht, maar het effectief waarmaken is een druk die van onze schouders valt. Op het WK in de Bahama’s was het dus ‘het weekend’ waarin het moest gebeuren. Er mocht niks tegenvallen. Cynthia (Bolingo), onze nationaal recordhoudster op de 400 meter was dan geblesseerd, dus zij kon al niet meelopen. Hier en daar staken enkele kleine blessures de kop op, waardoor de stress toch de hoogte in ging. Gelukkig is het eind goed al goed, we mogen naar de Olympische Spelen! 

Ik kan me ook nog altijd individueel plaatsen op de 400 meter sprint als ik in de top 48 van de ranglijst sta. De details over hoe die ranglijst is opgebouwd zal ik jou besparen, maar het komt erop neer dat ik gewoon goed moet presteren op grotere wedstrijden om meer punten te verkrijgen. Voorlopig sta ik er met plaats 42 goed voor, fingers crossed! 

Had je dit ooit durven dromen? Je bent pas sinds 2022 een Cheetah, dus alles is pijlsnel gegaan voor jou? 

Dit had ik inderdaad niet durven dromen. Zeker niet toen ik in 2020 veranderde van trainer want dan heb je meestal eerst wat achteruitgang om erna (grote) progressie te maken. Anderhalf jaar later werd ik opgeroepen voor de Cheetahs, dus mijn trainerswissel was een goede zet. Ik ben pijlsnel van geen tot volledige professionele ondersteuning gegaan. Dat vond ik fantastisch. 

In 2020 veranderde ik van trainer, anderhalf jaar later werd ik opgeroepen voor de Belgian Cheetahs.

Jouw doorzettingsvermogen werd beloond! Had je ooit getwijfeld of je wel dit niveau kon halen, of überhaupt volhouden? 

Er komt altijd wel druk bij kijken. Zeker toen ik mijn eerste profcontract kon tekenen, hiangen er natuurlijk verwachtingen aan vast. Maar ik heb eigenlijk nooit echt twijfels gehad voor een wedstrijd, ik zet mijn smartphone uit en kruip ik in mijn cocon. Ik heb altijd keihard gewerkt en ben nog een redelijk jonge atlete, daardoor ik weet dat er nog veel (progressie) mogelijk is.  

Dankzij mijn topsportstatuut kan ik mijn studie Geneeskunde spreiden over verschillende jaren waardoor het allemaal perfect te combineren valt. Meer nog, ik vind het studeren net een goeie ‘afleiding’. Wanneer ik eens een mindere training heb, vergeet ik die sneller door naar de les te gaan of te studeren. Het helpt relativeren. 

Sommigen zouden net hun focus verliezen door topsport met een studie te combineren, maar bij jou is het net een hulpmiddel! Naast focus en doorzettingsvermogen is ook teamwork een belangrijke gemeenschappelijke waarde tussen topsport en het DNA van Matexi. Hoe verloopt het teamwork bij de Belgian Cheetahs? 

We hebben een kernteam van ongeveer 7 atleten die samen de Belgian Cheetahs vormen. Naast onze eigen individuele wedstrijden hebben we ook heel wat aflossingswedstrijden doorheen het jaar, dus is het van belang dat we een hecht team vormen om nog beter te presteren. We doen daarom ook heel wat workshops en teambuildings om de cohesie in het team maximaal te versterken. Ondertussen sporten we al enkele jaren samen en kennen we elkaar heel goed. We weten van elkaar hoe we omgaan met stress en wie we dan met rust moeten laten of wie net een babbeltje nodig heeft. Ondertussen zijn we erg goed ingespeeld op elkaar.  

Soms gebeurt het dat een andere atlete het team vervoegt, door blessures binnen het kernteam, of dankzij een snellere tijd . Zij komt terecht in een hechte groep waar de basis goed zit en dat maakt het net makkelijker om deel van het team te worden. 

Teamwork, focus & doorzettingsvermogen, de troeven om van jouw allereerste Olympische Spelen een memorabele en fantastische editie te maken. We zullen je op de voet volgen, veel succes Helena & Belgian Cheetahs! 

Share: