Duurzaam leven

De Belgen en hun buurt - Matexi

26 december 2016

Franstaligen willen in hun buurt vooral een harmonie aan architectuurstijlen; Vlamingen willen vooral hun zin doen als het op bouwen aankomt. Dat blijkt uit een bevraging die Matexi zopas deed bij 1500 Belgen. De buurtontwikkelaar wil daarmee te weten komen hoe belangrijk Belgen hun buurt vinden. In bepaalde gevallen zelfs belangrijker dan hun eigen huis, zo blijkt.

82% van de Belgen die op zoek gaat naar een woning, vindt de buurt belangrijk, zo blijkt uit de bevraging van Matexi. Voor een kwart van de Belgen is de toekomstige buurt zelfs belangrijker dan de woning zelf. Bij Brusselaars en jongeren tussen 25 en 34 weegt de buurt nog zwaarder door: daar gaat het om respectievelijk 36% en 34%. Het sociaal contact dat een buurt biedt, speelt daarbij blijkbaar een grote rol: 61% geeft aan dat zijn/haar buren kennen en goed met elkaar overweg kunnen het belangrijkste is in zijn woonsituatie. De ideale buurt volgens de Belg is er één waar verschillende leeftijden samenwonen. Een mix van culturen en klassen vinden we minder belangrijk. Het imago van zijn of haar buurt laat het merendeel van de Belgen koud. “In Knokke of Sint-Martens-Latem wonen kan aantrekkelijk lijken, maar blijkbaar ligt niet iedereen daar wakker van”, aldus Bart Aerts, hoofd Urban Planning bij Matexi. “Mensen kijken wél naar de voorzieningen in de buurt, en of het er netjes is.”

Harmonie versus vrijheid Opmerkelijk is dat Vlamingen, Walen en Brusselaars vooral uiteenlopende verwachtingen hebben op het vlak van architectuurstijlen. Slechts 26.6% van de Vlamingen (versus de helft van de Walen en Brusselaars) heeft graag een harmonie in architectuurstijlen in zijn of haar buurt, met gelijkaardige gevels zonder dat elke woning dezelfde is. Bij nieuwbouw wil maar 30% (versus 64% Franstaligen) het uitzicht van zijn woning aanpassen zodat die goed integreert met de omliggende woningen. Franstaligen willen ook graag meer buren van dezelfde leeftijd.

Bottum-up groeit “Het doet ons plezier vast te stellen dat 82% van de mensen zijn buurt belangrijk vindt bij een zoektocht naar een woning”, aldus nog Bart Aerts. “Al betekent dat niet voor iedereen hetzelfde. De ene is op zoek naar een sociaal actieve buurt, de andere heeft graag zijn familie en vrienden dicht bij zich,….” “Er zijn trouwens heel wat initiatieven die aantonen dat de buurt belangrijker wordt, zoals de Gentse buurtsubsidies achter Wijk aan Zet en het bottum-up netwerk Lab van Troje, het burgerinitiatief in Antwerpen om de Oudaan te kopen,… Ook het Team Vlaamse Bouwmeester is er mee bezig. Maar uit deze enquête blijkt dat vooral de Vlaming nog heel individualistisch kijkt naar wonen. We willen het bewustzijn creëren bij mensen dat er méér is dan hun woning alleen, dat die onderdeel is van een groter geheel. Met de grote demografische groei die op ons afkomt, zullen we dichter op elkaar gaan wonen. Als we blijven vasthouden aan onze eigen woning, wordt dat moeilijk.”

“We zullen de inzichten uit dit onderzoek gebruiken bij nieuwe buurtontwikkelingen. Los van individuele verwachtingen houden we daarbij vast aan een aantal principes. Zo moeten er voor ons voldoende voorzieningen in de buurt zijn, zoals scholen, winkels, openbaar vervoer,… Bij elk project willen we ook voldoende openbare ruimte die aanpasbaar is aan wijzigende woonnoden. Willen we duurzame buurten creëren, dan moeten we die flexibiliteit inbouwen”.

5 CRITERIA Dit zijn de 5 criteria die Belgen het belangrijkste vinden in hun buurt:

  • Dagelijkse voorzieningen in de buurt (bakker, slager, apotheker, scholen…)
  • Propere, verzorgde, onderhouden buurt
  • Landelijke omgeving
  • Openbaar vervoer
  • Verkeersveilige buurt

Belgen en hun buurt Op 17 november 2015 presenteerde Matexi de volledige resultaten van het onderzoek "Belgen en hun buurt" tijdens hun jaarlijkse seminarie. Het thema dit jaar was "Mijn buur: een onbekende, een kennis of een vriend? – Mijn buurt: een ontmoetingsplek, een leefomgeving of een plek als een ander?" Op het seminarie spraken onder meer trendwatcher Herman Konings, Michelle Provoost, directeur International New Town Institute in Almere (NL) en gespecialiseerd in de geschiedenis van stedenbouw, professor sociologie Gregor Stangherlin (Université de Liège), professor urbanisme Yves Hanin (UCL), Pieter Deschamps (Lab van Troje) en Bart Aerts en Anne Begon (Matexi).

De vragenlijst voor het onderzoek werd opgesteld in samenwerking met de Université Catholique de Louvain en werd afgenomen bij een representatief staal van de Belgische bevolking (1500 respondenten) en is gebaseerd op de resultaten van 5 focusgroepen, onder begeleiding van het marktonderzoeksbureau Profacts. Met de nationale enquête wil Matexi de vinger aan de pols houden op het vlak van culturele verschillen op het terrein.

Share: