Buurten in de wereld

Matexi vindt inspiratie in Londen

21 december 2017

De Orde van de Tempeliers, een van oorsprong Franse militaire orde, beschermde pelgrims op weg naar het Heilige Land. In het midden van de twaalfde eeuw bouwden ze aan de rivier de Theems in Londen de Temple Church, een ronde kapel, vandaag een van de best bewaarde middeleeuwse kerken van Londen. Twee eeuwen later, na de de opheffing van de Orde, namen advocaten, studenten in de rechten en rechters bezit van deze unieke site, met zijn klassieke en monumentale gebouwen.

Advocatenorde

Er ontstonden twee genootschappen: de Inner Temple en de Middle Temple, twee van de huidige vier beroepsverenigingen voor advocaten in Engeland. De mythische site werd bijna verwoest door de Grote Brand van 1666 en die van Wereldoorlog II, maar werd gelukkig gespaard.

Patrimonium

Nog steeds worden in de statige gebouwen advocaten gevormd, zijn er residerende professoren en studenten en houden advocatenpraktijken hier kantoor. Renovaties en aanpassingen om te voldoen aan de hedendaagse energienormen of brandveiligheid gebeuren met het grootste respect voor het indrukwekkende patrimonium. Met zijn toegangspoorten, geplaveide straatjes en mooie binnenplaatsen vormt deze buurt een oase van sacrale rust en schoonheid in het dense hart van de metropool.

Publieke tuin

Het binnengebied is autovrij en vormt één grote publieke tuin van drie hectaren die zich uitstrekt tot aan de rivier. De tuin is een belangrijke schakel in de Londense biodiversiteit want behalve de prachtige gazons en tal van bloemenborders herbergt het terrein ook een waardevolle collectie zeldzame bomen.

Ontmoetingsplaats

Het is een ontmoetingsplaats voor studenten, professoren, advocaten, residenten, omwonenden en andere Londenaars en toeristen. De site bewijst dat de publieke ruimte onlosmakelijk deel uitmaakt van een aangename woon- en leefplek waar mensen zich thuis kunnen voelen, sociale contacten kunnen leggen en zich kunnen ontspannen.

Bereikbaar

Dankzij de goede busverbindingen heeft de buurt een prima contact met de rest van de stad. Er was een plan om Temple Gardens nog meer toegankelijk te maken voor wandelaars, fietsers en andere Londenaars, door de zuidelijke oever van de Theems met de noordelijke te verbinden. De futuristische en tegelijk organische Garden Bridge – een 366 meter lange, elegante structuur in koper en nikkel vol bloemen en planten – zou er komen in 2018. Die droom lijkt door recente financiële en politieke complicaties helaas uit elkaar te spatten.

Share: