Trui: “Voor de vele onderdelen zijn er randvoorwaarden: zo moet het Paradeplein onverhard en groen worden. Bovendien moet de site open zijn en doorwaadbaar. De beeldkwaliteit moet één coherent geheel zijn; bijvoorbeeld de samenhang van gevels en daken. Dat wordt verankerd in de notariële aktes. We noemen dat culturele duurzaamheid. Ook in de toekomst willen we een uniform beeld van het geheel behouden. We houden rekening met de mobiliteit en het openbaar vervoer, er is participatie van de buurt via infosessies, vooraf pleegden we onder meer overleg met de Gentse Bouwmeester, Erfgoed, SMAK (Stedelijk Museum Actuele Kunst), ICC (Congres Centrum) en voor de start van de bouw houden we nogmaals een infosessie. Dit project is een model voor andere ontwikkelingen met hoge duurzaamheidsscore.”
Gedragen
“Tijdens het openbaar onderzoek waren er geen opmerkingen. Iedereen begrijpt wat er komt. De site is gedragen door de buurt. Dat betekent voor alle betrokken partners een grote tijdswinst”, zegt Trui.
Nacht van de verbeelding
Wil je de Leopoldskazerne graag nog een keer bezoeken in zijn oorspronkelijke staat? Mis dan de Nacht van de Verbeelding niet van 4 op 5 oktober! Kunstenaars, musici, schrijvers, dansers, denkers bezetten de locaties in en rond het Citadelpark met visionaire kunstwerken, klanken, installaties, en choreografieën. Kamerkoor El Grillo neemt afscheid van de kazerne met melancholische ‘regretz’-liederen uit de renaissance en het beklijvende requiem van Victoria. Info op www.nachtvandeverbeelding.gent
Meer informatie over de Leopoldskazerne via www.deleopoldskazerne.be