Verhalen uit de buurt

Terug genieten van onze tuin

7 juni 2024

In het rustige Astene, bij Deinze, gaan we langs bij Mieke en Johan. Ze wonen sinds enkele maanden in hun nieuwe energiezuinige woning, waar ze na 34 jaar in Sint-Martens-Latem naartoe verhuisden. Een grote verandering voor hen, maar de tijd was er rijp voor, vertellen ze tevreden.

De kinderen van Mieke en Johan zijn dertigers. Zoon Wim woont in Deinze en dochter Els begon enkele jaren terug de zoektocht naar een huis. Op die manier vonden ze de nieuwe buurtplannen van Matexi in Astene. Dochter Els was gecharmeerd door het aanbod en kocht een woning op plan. “Ze heeft nog een jaar bij ons gewoond, tot haar nieuwe huis klaar was, maar intussen waren wij ook aan het nadenken over de toekomst,” vertelt Mieke.

Renoveren of verhuizen?

Johan legt uit: “We hebben prachtige jaren gehad in ons huis in Sint-Martens-Latem. Onze kinderen groeiden er op en wij waren er actief in het verenigingsleven. Maar het huis werd te groot en was na 34 jaar niet meer up to date. En vooral: de grote tuin werd voor ons steeds moeilijker om te onderhouden.”
Het koppel stond dus voor de keuze: in hun huis blijven, veel inspanningen doen voor de tuin en een grote totaalrenovatie doen of het huis verkopen en verhuizen naar een kleinere woning met een kleinere tuin.

Het voorbeeld van de dochter

Doordat Johan en Mieke het bouwtraject van dochter Els van dichtbij meemaakten, merkten ze hoe vlot dat verliep. Het begon te kriebelen om op hun beurt te gaan voor een nieuwe, energiezuinige woning in Astene.
“De projectleider van Matexi weet echt van aanpakken. Ze volgt alles van dichtbij op en zorgt dat de werken vlot verlopen,” vertelt Johan. Dat gaf hen veel vertrouwen en ze besloten om in dezelfde buurt in te tekenen voor een woning met een compacte tuin.

Eigen keuzes

Omdat Johan en Mieke hun huis ‘op plan’ kochten, konden ze nog heel wat aanpassingen vragen. Zo lieten ze – met het oog op de toekomst – een rolstoeltoegankelijke badkamer installeren op het gelijkvloers. Ook de trapruimte werd aangepast om er op termijn een traplift te kunnen installeren.
“Onze projectleidster bij Matexi heeft dat allemaal zonder problemen voor ons geregeld. We zijn daar zeer tevreden van. Haar technische kennis is zeer groot en ze volgde onze suggesties goed.” Ze voegen nog toe: “Ze was eigenlijk perfectionistischer dan wij. Bij de oplevering noteerde ze alles, tot en met de kleinste krasjes die wij niet eens hadden gezien. Ze heeft alles tot in de puntjes in orde gebracht.”

Wandelen met Mila

Mieke en Johan wonen nu één straat bij hun dochter vandaan. “Maar wees gerust, wij respecteren elkaars privacy en lopen daar de deur niet plat. Wel passen we op hondje Mila wanneer Els de vroege shift heeft als verpleegkundige. Dan gaan we op stap met Mila, want het is hier prachtig wandelen.”
De buurt is zo opgevat dat er geen doorgaand verkeer passeert. Wel zijn er paden voor zachte weggebruikers. Zij kunnen per fiets of te voet makkelijk de buurt doorkruisen. “We kregen inspraak over hoe de openbare ruimte er mocht uitzien. We verwachten dus nog een speeltuintje recht tegenover ons, en veel zitbankjes met vuilnisbakjes bij.”

Goede buren

De huizenrij van Johan en Mieke geraakt stilaan gevuld met nieuwe bewoners. Het contact met hun buren is hartelijk. “De buren zijn vriendelijk en heel behulpzaam,” vertelt Mieke. “Iedereen kan bij elkaar terecht voor kleinigheden of hulp. We hebben afgesproken om samen onze achtertuinen te laten aanleggen. Zo sparen we wat kosten uit.”
Ook verderop in de nieuwe buurt bloeit het buurtgevoel al mooi op, zo vertelt Mieke: “In de straat van Els organiseren ze twee keer per jaar een burendrink. Ze lenen al eens werkmateriaal aan elkaar uit via de Hoplr-app, of Els gaat soms babysitten bij de buren. Het is een aangenaam gevoel als je met je buren overeenkomt.”

 

Ontdek ons aanbod woningen in Astene

Share: