Verhalen uit de buurt

Op ontdekking in Sint-Niklaas, hotspot tussen Antwerpen en Gent

4 augustus 2023

Sint-Niklaas, de hoofdstad van het Waasland, is eigenlijk verbazend goed gelegen. Met het openbaar vervoer of de wagen sta je zo in Antwerpen of Gent. Maar wist je dat Sint-Niklaas zelf ook heel wat te bieden heeft voor jong en oud? Ga op ontdekking en laat je verrassen door de stad die niet alleen het grootste marktplein van het land heeft!

Dat marktplein – maar liefst 3,19 ha of 6 voetbalvelden groot – ligt op wandelafstand van het station én biedt ondergrondse parkeergelegenheid voor wie met de auto komt. In één van de horecazaken is het ideaal verpozen in het hart van de stad. Stop bijvoorbeeld eens in Soep & Zoet voor ontbijt, lunch of apero. De aanblik van het mooie historische pand uit de 17e eeuw krijg je er gratis bij!

Soep & Zoet, Grote Markt 43

In de lucht

In elk seizoen van het jaar valt er op de Grote Markt wel iets te beleven. Het jaarlijkse hoogtepunt zijn de Vredefeesten tijdens het eerste weekend van september. Naast concerten en heel wat activiteiten voor jong en oud beleef je er iets unieks: het ballonfestival is het enige ter wereld waar heteluchtballonnen vanuit een historisch stadscentrum opstijgen, ook speciale vormballonnen. Spektakel gegarandeerd! Het Waasland kent ook heel wat ballonvaarders, dus laat je zeker eens verleiden om zelf de regio vanuit de lucht te ontdekken.

Prikkel (gratis) al je zintuigen

Op wandel-, fiets- of step-afstand van de markt spot je in het straatbeeld maar liefst 40 street art-werken. Wat denk je van een balletje trappen of gooien op een hypecourt, een kunstig gepimpt sportpleintje, achter het station? Vlakbij schilderde de wereldbekende kunstenaar ROA dan weer één van zijn grootste werken van het land met een magistrale afmeting van liefst 28 op 13 meter!

Hongertje? In de schaduw van ROA’s meesterwerk ligt de ambachtelijke bakkerij van Toon De Klerck, die zijn zaak op het Antwerpse Eilandje inruilde voor… jawel, de hoofdstad van het Waasland!

Wat verderop kan je ook uitblazen in King George Café. In 2018 won de zaak een zilveren award voor mooist ingerichte café ter wereld op de prestigieuze World Interior Awards in Londen. Zeg niet zomaar ‘café’ tegen deze belevingsplek op vlak van food, drinks & interieur. Kom gewoon zelf van de sfeer en het lekkers proeven!

Warme bakker & patissier Toon De Klerck, Vijfstraten 86 | King George Café, Driekoningenstraat 48

Je ogen de kost geven, doe je natuurlijk ook tijdens het shoppen! Zo vind je een zorgvuldig gekozen collectie van kleding, schoenen, geschenkartikelen en hebbedingen in de twee Perron-winkels in de autovrije Stationsstraat.

Creative Lab is dan weer een trendy winkelconcept waar mode centraal staat én ruimte wordt gelaten voor fantasie en creativiteit. Je vindt er ook elementen terug die herinneren aan het echte métier van modeontwerpers.

Voor de kleinsten scoor je in de winkelwandelstraat een outfit in Comptoir des Enfants. In boekhandel ’t Oneindige Verhaal vind je lectuur voor jong en oud om na je tocht door Sint-Niklaas in je zetel na te genieten. En in de speciaalzaak Brood & Spelen spring je binnen om je volgende spelletjesavond thuis naar een hoger niveau te tillen of om deel te nemen aan een van de vele wedstrijden.

Nog méér shoppen kan in Waasland Shopping, het grootste gelijkvloerse winkelcentrum van België. Shop till you drop!

Perron 47 & Perron 87, Stationsstraat 47 & Stationsstraat 87 | Creative Lab, Stationsstraat 118A | Comptoir des Enfants, Stationsstraat 35 | ‘t Oneindige Verhaal, Stationsstraat 68 | Brood & Spelen, Stationsstraat 41

Loop in Sint-Niklaas zeker niet voorbij aan de mooie art deco façades, een bouwstijl waarin de stad toonaangevend is dankzij zijn rijke textielverleden. Wist je dat de leerlingen van de Broederschool nog steeds lunchen in een refter met art deco glas-in-loodramen uit 1932!?

Achter de hoek van de imposante art deco school in de Nieuwstraat vind je o.a. het lunchrestaurant Koek & Ei – een inclusief initiatief van Groep Intro waar je h’eerlijk eet – en Skippy’s, de zaak van de Sint-Niklase Emily en haar Australische man Eddie, waar je terecht kan voor iets typisch Belgisch of Australisch. Van tegenpolen gesproken!

Koek & Ei, Hendrik Heymanplein 5 | Skippy’s, Nieuwstraat 13

Genieten in de natuur

In Sint-Niklaas aan het strand liggen?! Ook dat kan: Provinciaal Domein De Ster biedt je een zandstrand, een heerlijk koele zwemvijver (met een 50m bad voor de liefhebbers), watersporten, en een bos met speeltuin en heel wat activiteiten voor de kids.

Provinciaal Domein De Ster, Brokkelingenstraat 12

Maar ook in de stad zelf kan je genieten van de natuur. Vlij je met je picknick neer op een bankje in het stadspark van 5,4ha, op een steenworp van de Grote Markt. Geniet met zicht op het kasteel Walburg, een waterburcht (met nu een horecazaak), en de sierlijke muziekkiosk, een bijzondere gietijzeren constructie met Moorse motieven en de enige in haar soort die nog bestaat.

Restaurant Kasteel Walburg, Walburgstraat 35. Ook bereikbaar via Parklaan.

Fiets je vanuit het stadscentrum langs de voormalige spoorwegbedding richting Hulst en Terneuzen in Nederland (fietssnelweg F411), dan passeer je snel het buurtpark van de nieuwe woonbuurt Terneuzenwegel. Het park van 4ha is niet alleen aangenaam voor de bewoners van de buurt, maar ook voor voetgangers en fietsers langs de fietssnelweg. Doordat het slim is ingedeeld, is het heel gevarieerd. Het pronkstuk is een vlonder met sierlijk golvende banken aan een brede waterpartij. Heuvels zorgen voor intieme hoekjes en kantjes, met avontuurlijke speeltuigen voor de kinderen. Doordat er heel wat oude bomen werden behouden, oogt het buurtpark ouder dan het in feite is.

Save the best for last…

Op ontdekking in Sint-Niklaas moét je natuurlijk je dag afsluiten met een ijsje van Crèmerie François, het beste ijssalon van België: hun verse roomijs wordt sinds 2012 ieder jaar opnieuw bekroond met een Horeca Award. Vlak bij het station vind je trouwens ook Foubert crèmerie, waar je kan proeven van originele ijssmaken en verse chocomelk met Callebaut chocolade!

Mag het meer dan een dessert zijn? Reserveer dan een tafeltje in Het Leugenpaleis en geniet niet alleen van de lekkere gerechten, maar ook van de sfeer die er net wat anders dan anders is. Het restaurant ligt trouwens vlak bij het Regentieplein, ook wel het mooiste plein van Sint-Niklaas genoemd. Kiezen tussen het mooiste plein en het grootste marktplein hoeft niet: ze liggen op een boogscheut van elkaar!

Mag het, tot slot, ook een menu met een ster zijn? Schuif dan je voetjes onder tafel bij ’t Korennaer, trotse eigenaar van een Michelinster!

Je merkt het: Sint-Niklaas is oh zo verrassend om te ontspannen, te genieten en te wonen!

Crèmerie François, Ankerstraat 34 | Foubert crèmerie, Stationsstraat 127 | Het Leugenpaleis, Prins Albertraat 62 |’t Korennaer, Nieuwkerkenstraat 4 in de Sint-Niklase deelgemeente Nieuwkerken

Zin om je thuis te vinden in Sint-Niklaas? 

Ontdek de huizen en appartementen in de buurt Terneuzenwegel

Share: