Matexi

Teamwork bracht hem naar de Olympische Spelen, focus & doorzettingsvermogen kunnen hem laten “knallen voor een top 12-plaats”

29 mei 2024

Dankzij ons partnership met Team Belgium volgen we met spanning enkele topatleten die hun grootse droom najagen: een kwalificatie voor Parijs. We hadden een gesprek met Luka Van den Keybus, 26-jarige gymnast, kapitein van het Belgische mannen turnteam en gekwalificeerd voor zijn eerste Olympische Spelen ooit! 

Ons partnership met het BOIC/Team Belgium zet de waarden waarvoor we staan in de verf. Want focus en doorzettingsvermogen zijn niet alleen cruciale sportieve waarden. Het zijn waarden die de sport overstijgen en ook een leidraad voor het bedrijfsleven zijn. Ze maken deel uit van het DNA van ons bedrijf én van onze medewerkers!

 

Proficiat Luka, je mag naar de Olympische Spelen in Parijs deze zomer! Hoe voelt dit? 

Luka: "Dankjewel, ja heel tof, moeilijk om te beschrijven dat gevoel. Het is eigenlijk heel bizar omdat het geen climax was, het was eerst wat afwachten hoe mijn tegenstanders het gingen doen en dan heb ik het uiteindelijk gehaald. Dat was toen een gelukzalig gevoel. Het zal misschien pas echt binnendringen het moment wanneer ik richting Parijs trek en het Olympisch dorp zal binnengaan. 

In ons vorig interview alsook het interview met jouw trainer Koen Van Damme vertelden jullie dat het doel de teamkwalificatie was. Maar uiteindelijk is dit niet gelukt tijdens het WK in Antwerpen, wat jullie laatste kans was. Enkel jij en teamgenoot Noah Kuavita konden zich individueel kwalificeren. Is dit voor jou een kwalificatie met gemengde gevoelens? 

Luka: "Klopt. We zaten eigenlijk zo ongelofelijk dichtbij bij die teamkwalificatie. Het scheelde minder dan een punt (wat heel weinig is in het turnen). Dat kan dus één foutje te veel geweest zijn waardoor we net dat puntje te kort komen voor een teamkwalificatie. 

Na het WK bleef ik dus wat achter met een dubbel gevoel. Uiteindelijk mogen we nog altijd met drie turners naar de Spelen. Noah, ikzelf en een derde turner waarvoor we het ticket behaalden dankzij onze teamprestatie op het WK.  

Het feit dat we met drie mannelijke Belgische turners naar de Olympische Spelen trekken, is eigenlijk de beste prestatie ooit van ons land. Hier mogen we als team trots op zijn, want zonder het teamwork van de afgelopen jaren zou dit niet mogelijk geweest zijn." 

Het feit dat we met drie mannelijke Belgische turners naar de Olympische Spelen trekken, is eigenlijk de beste prestatie ooit van ons land.

Dat is zeker een historisch goed resultaat! Hoe verloopt jouw voorbereiding richting de Olympische Spelen? 

Luka: "Vanaf nu tot de Spelen plannen de coaches geen wedstrijden meer voor mij of het team. Enkel nog de wedstrijd voor dat derde ticket. Het extra ticket dat we binnenhaalden op het WK in Antwerpen is vrij in te vullen door onze coaches. Daarvoor wordt intern nog een wedstrijd gehouden om te bepalen wie die plaats mag innemen en zo naar de Spelen mag. 

Ik kan mij optimaal voorbereiden in mijn vertrouwde omgeving omdat er in de topsporthal van Gent een Team Belgym Hub wordt gemaakt waar alle gekwalificeerde Belgische gymnasten, dus ook de dames, hun voorbereiding doen. We bootsen hier wedstrijdomstandigheden na (toestellen op een podium plaatsen, meer ruimte voorzien, ...) om het gevoel te creëren dat het nu voor echt is, om zo te zien hoe we onder die druk presteren door uit onze comfortzone te turnen. We zullen onze tegenstanders op voorhand in actie zien aangezien ze hun testwedstrijden komen doen bij ons in de topsporthal in Gent. Aan onze voorbereiding zal het dus zeker niet liggen." (glimlacht) 

Zal het moeilijk zijn om jezelf te blijven motiveren tot aan de Spelen? 

Luka "Absoluut niet, het zijn de Olympische Spelen dus gemotiveerd ben je altijd. Het is echt een droom die uitkomt om daar gewoon weg te mogen staan. 

Al het harde werk is al geleverd. Ik heb vertrouwen in mezelf, ik weet wat ik kan en niet kan.  Nu is het de kers op de taart zetten van de vele trainingsuren, de vele wedstrijden en alle ervaring die ik de afgelopen jaren opdeed. Dus motivatie zal er genoeg zijn, en zeker ook ambitie. Ik wil absoluut de finale halen en strijden voor een plek in de top 12."

Heb je al eens gedacht bij jezelf: ‘Wat na de Spelen?

Luka: "Mijn vriendin is zwanger en is uitgerekend op 21 augustus. Dus dat is al heel kort na het einde van de Olympische Spelen op 11 augustus. Als ze al niet vroeger bevalt ... Mensen vragen mij dan of dit geen extra stress geeft? Maar eigenlijk niet, net omdat Parijs zo dichtbij is. Op een paar uur rijden sta ik thuis. Mocht het zoals de vorige Spelen in Tokio of Rio De Janeiro zijn, dan zou dit een ander paar mouwen zijn. (lacht) 

Mij geeft het net inspiratie, en ook motivatie om gewoon echt daar te pieken en van zodra ik papa word even de pauzeknop in te drukken. Hierna zal het zake zijn om nieuwe doelen te stellen voor de olympiade (4 jaar tussen de Olympische Spelen) richting de volgende Spelen."

Spannende tijden ten huize Van den Keybus! We wensen jou namens Matexi heel veel succes op de Olympische Spelen, laat onze gemeenschappelijke waarden teamwork, focus en doorzettingsvermogen je inspireren om jouw ambities waar te maken. Na de Spelen kan je genieten van welverdiende rust, en jullie kleine spruit!

Share: