Pers

Industrieel erfgoed in woonbuurt Pier Kornel gerenoveerd tot nieuwe buurtontmoetingsplaats

27 juni 2024

Vandaag bezocht Schepen Maarten Blommaert de woonbuurt Pier Kornel om het volledig gerenoveerde shed- of zaagtanddak van de voormalige Tupperware fabriek officieel te openen voor het grote publiek. Twee jaar geleden gaven ontwikkelaars Matexi en Revive het startschot voor de renovatie, vandaag worden de sheds openbaar domein van de stad Aalst, waar buren elkaar kunnen ontmoeten.

Op Pier Kornel, de nieuwe woonbuurt gerealiseerd door Matexi en Revive, worden vier hectare industrieterrein omgevormd tot een buurt met huizen, appartementen, assistentiewoningen, nuttige buurtvoorzieningen en nieuw groen. Op de plek die ooit gonsde van industriële bedrijvigheid in de Tupperwarefabriek en voorheen nog een weverij, is er nu een nieuwe gemeenschappelijke ruimte voor bruisende ontmoetingen en lokale initiatieven te midden van de nieuwe woonbuurt.

Respect voor industrieel erfgoed

Zaagtanddaken zijn typisch voor fabrieksgebouwen. In de Tupperwarefabriek fungeerden ze als werkplaats en magazijn tussen andere gebouwen van de fabriekssite. Aan de Pierre Corneliskaai in Aalst vormen ze een historisch baken en nu een eyecatcher in de nieuwe woonbuurt Pier Kornel.

Alice Boydens van Revive benadrukt graag de essentie van de identiteit van de site: "Als impact-creator focussen wij bij Revive naast het opwaarderen van reeds ingepalmde stedelijke ruimte, ook op upcycling van bestaande gebouwen. Want naast de industriële en culturele historische waarde, dragen deze ook vaak bij tot de identiteit van een buurt."

De renovatie startte in maart 2022 en was een technisch huzarenstukje. Zo was er veel betonrot aanwezig in de structuur, wat de nodige expertise vergde om de dakstructuur alsnog te kunnen bewaren voor de volgende generaties. De totale renovatiekost liep op tot een 2.000.000 euro en werd volledig gedragen door ontwikkelaars Matexi en Revive.

Nele Brisard, Senior Project Engineer bij Matexi: “We lieten de renovatie uitvoeren met bijzondere aandacht voor de specifieke vormgeving van de industriële structuur. Die structuur en de openheid werden behouden, het beton werd op diverse plaatsen versterkt door een nieuwe slanke staalstructuur, en de schaaldaken - die de typische vorm aan de sheds geven - werden in ere hersteld. Op die manier creëren we een verdere opwaardering van de buurt.”

Verbonden buurt

Florence Leroy, Business Manager Oost-Vlaanderen bij Matexi: “Als buurtontwikkelaar hechten we veel belang aan sociale verbondenheid en engageren we ons om sociale meerwaarde te realiseren voor de buurten waar we actief zijn. Daarbij hebben we bijzondere aandacht voor de publieke ruimte en voegen we ontmoetingsplekken toe waar mogelijk. De ruimte die we onder de sheddaken gecreëerd hebben, stimuleert ontmoetingen en buurten waar mensen met elkaar verbonden zijn.”

Als buurtontwikkelaar hebben we bijzondere aandacht voor de publieke ruimte en voegen we ontmoetingsplekken toe waar mogelijk

Na een intensief voortraject met verschillende stakeholders is het industrieel erfgoed net voor de zomervakantie klaar om de inwoners van de buurt en de stad bij elkaar te brengen en te zorgen voor mooie herinneringen.

Schepen Maarten Blommaert: “De sheds worden op vraag van de stad Aalst overgedragen aan het openbaar domein, met als doel een aangename plek ter beschikking te hebben, waar de bewoners van Pier Kornel elkaar kunnen ontmoeten en waar fijne buurtinitiatieven kunnen ontstaan.”

We creëren een aangename plek waar fijne buurtinitiatieven kunnen ontstaan

 

Belevingsmoment op 29 juni

Wie meer wil weten over wonen op Pier Kornel is welkom op het belevingsmoment op zaterdag 29 juni. Maak een vrijblijvende afspraak via www.pierkornel.be en ontdek waarom het er zo leuk wonen is!

Share: