Pers

Schepen Jos Verdeyen legt eerste steen van Matexi woonproject in centrum Haacht

1 juni 2023

Schepen van Ruimtelijke Ordening, Jos Verdeyen, en buurtontwikkelaar Matexi hebben de eerste steen gelegd van het nieuwe woonproject in de Stationsstraat 34 in Haacht. Daar worden een voormalig café en leegstaande woningen her ontwikkeld tot een meergezinswoning met 21 appartementen, een buurttuin en plaats voor een buurtvoorziening op het gelijkvloers.

Van verouderde naar energiezuinige woningen

In het centrum van Haacht werden een voormalig café en enkele verouderde woningen afgebroken om plaats te maken voor een duurzaam woonproject met de toepasselijke naam ’t Brouwerskwartier. Het energiezuinige woonproject zal bestaan uit twee kleinschalige gebouwen met in totaal 21 appartementen, een ondergrondse parking voor de bewoners, een buurttuin en ruimte voor een buurtvoorziening op het gelijkvloers.

Als buurtontwikkelaar besteedt Matexi heel wat aandacht aan duurzaamheid in het nieuwe residentiële project. Zo krijgt elk appartement een lucht-water warmtepomp voor verwarming en warm sanitair water. Zonnepanelen zullen de twee gebouwen bijna-energieneutraal maken.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Jos Verdeyen legde de eerste steen: “Het nieuwe woonproject ’t Brouwerskwartier dat Matexi realiseert aan de Stationsstraat en Klapgat is het sluitstuk van de ruimere reconversie van het centrum. Het biedt een antwoord aan jongeren en senioren die in het centrum van Haacht een nieuwe thuis zoeken. Vorig jaar openden we enkele meters verderop het lokaal dienstencentrum De Klapper, en de assistentiewoningen van vzw Thuis Leven werden in 2021 in gebruik genomen. Die combinatie draagt bij tot een Hecht Haacht.”

Meer groen en biodiversiteit in het centrum

Het ontwerp van het woonproject bevat ook heel wat groen. Stefan Verboven & Caroline Franz van Matexi: “We leggen een publiek toegankelijke buurttuin aan op 1/3 van de site en brengen zo meer groen in het centrum van Haacht. We voorzien ook een groendak van bijna 500m2. Dat buffert het water bij regenbuien en zorgt voor meer biodiversiteit in een stedelijke omgeving. De combinatie van kwaliteitsvolle appartementen met een buurttuin zorgt ervoor dat zowel jongeren als iets minder jonge mensen, die in het centrum willen wonen maar ook willen verpozen in het groen, zich hier echt thuis zullen voelen, zonder dat ze zelf hun tuin moeten onderhouden.”

Brecht Vermeylen, Ingenieur-Architect bij Architeam, vult aan: “Door in te zetten op de combinatie van gemeenschappelijk groen en duurzaam bouwen zijn we er in geslaagd een goede balans te vinden tussen bebouwde ruimte en open ruimte. Dit vertaalt zich in elk appartement op een eigen manier: de ruimtelijkheid en het doordachte ontwerp dragen bij tot kwaliteitsvol wonen.”

Op het gelijkvloers van het woonproject komt ook een gemeenschappelijke fietsenstalling. Die is makkelijker bereikbaar dan een stalplaats in de ondergrondse garage. Dat stimuleert bewoners om sneller de fiets in plaats van de auto te nemen.

Einde werken

De werken zullen eind 2024 klaar zijn, waarna de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen. Meer informatie over de appartementen met 2, 3 of 4 slaapkamers kan je lezen op www.matexi.be. Er is ook een infoavond voorzien op di. 13/6 van 18u tot 20u in de Huiskamer te Haacht.

Share: