Pers

Voormalig woonzorgcentrum Herfstvreugde in Genk klaar voor transformatie naar ‘Bosart’

21 december 2023

Het voormalige OCMW-woonzorgcentrum Herfstvreugde in Genk, dat buurtontwikkelaar Matexi herontwikkelt tot woonproject, is klaar om omgedoopt te worden tot ‘Bosart’. De afbraakwerken zijn intussen afgerond.

In 2022 werd de reconversie aangekondigd van Herfstvreugde, het voormalige OCMW-gebouw gelegen aan de rand van het centrum van Genk, op een boogscheut van het Molenvijverpark. Buurtontwikkelaar Matexi startte in januari 2023 met de afbraakwerken. Die werden afgerond net voor het bouwverlof in de zomer van '23. Sindsdien ging het projectteam achter Bosart aan de slag met een grondige analyse van de resterende structuur, om de heropbouw zo efficiënt en optimaal mogelijk te laten verlopen.

Bouwtijd wordt verkort

"Het bouwteam koos bewust om de nodige tijd te nemen om de reconversie grondig te bestuderen op basis van onze expertise in andere reconversieprojecten.”, aldus Peter Coolen, Construction Team Manager Matexi Limburg. “De renovatie van Bosart kent een zekere complexiteit. Het gebouw werd, zoals vergund, afgebroken tot het betongeraamte. Eens dat was blootgelegd, zijn we aan de slag gegaan met nieuwe 3D-scans. Zo konden we de overblijvende structuur zeer nauwkeurig in beeld brengen en de implementatie van alle technieken volledig op elkaar afstemmen."

Die aanpak is een zeer bewuste keuze van Matexi: zo worden eventuele conflicten tussen de diverse (innovatieve) technieken enerzijds en de bestaande ruwbouw anderzijds tot een minimum herleid. Hoewel deze oefening een langere voorbereiding vraagt, wordt op die manier de effectieve bouwtijd wel verkort.

70 energiezuinige appartementen in duurzame omgeving

Bosart zal 70 energiezuinige BEN-appartementen tellen met 1 tot 4 slaapkamers, ruime terrassen en een gemeenschappelijke tuin én daktuin. Het residentiële project wordt gekenmerkt door tal van duurzame (bouw)initiatieven, zoals een verwarmings- en koelingssysteem op basis van geothermie (met koude-warmteopslag), zonnepanelen, glasvezelaansluitingen en een deelwagen. 

“We creëren hier op een duurzame manier extra woonaanbod, zonder de open ruimte rondom het project aan te snijden”, vertelt Gert Petit, senior Project Developer bij Matexi. “We behouden een deel van het bestaande skelet van Herfstvreugde en voegen twee nieuwe extensies toe aan weerszijden van het gebouw. De gekromde hoofdvleugel en twee dwarsvleugels zorgen voor een elegant ontwerp, waarbij de 70 appartementen genieten van optimale bezonning en maximale openheid in de natuurlijke omgeving.” De west- en middenvleugel zullen 7 bouwlagen omvatten, de oostvleugel heeft 9 bouwlagen.

We creëren op een duurzame manier extra woonaanbod zonder de open ruimte rond het project aan te snijden.

De optimalisatie van de ruimte zie je niet enkel in de contouren van het gebouw, maar vind je terug in quasi elk aspect van het woonproject.

Zo komt er een gemeenschappelijke tuin, zowel op het dak als aan de voet van het gebouw. Voldoende parkeerplaatsen met laadinfrastructuur en kelderruimte worden ondergronds voorzien, naast de bovengrondse autostaanplaatsen voor bezoekers. Maar wie in Bosart woont, heeft niet per se nood aan een wagen. De uitstekende ligging van het project zorgt ervoor dat er een optimale connectie is met het centrum van Genk: alle nodige voorzieningen, zoals winkels en eetgelegenheden maar ook de welzijnscampus Portavida en het Ziekenhuis Oost-Limburg, liggen op wandel- en fietsafstand. Er zal ook een deelwagen voorzien worden. Toekomstgericht wonen, mobiliteit, duurzaamheid en welzijn gaan hier dus hand in hand.

Buurtversterkende atelierruimtes

Naast de 70 woonunits zijn er op het gelijkvloers 3 ruimtes die ingevuld zullen worden als atelier of kantoorruimtes. De invulling door Matexi gebeurt in nauw overleg met de stad Genk. “We trachten voor deze ruimtes vooral buurtversterkende initiatieven aan te trekken. Dat zijn voor ons initiatieven die waarde toevoegen voor de bewoners van Bosart, maar ook voor de buurtbewoners in de wijde omgeving. Een ondernemer met een focus op sport en beweging, talentontwikkeling, groeneducatie of welzijn: verschillende initiatieven zijn mogelijk en welkom. Bij Matexi zetten we in op de herontwikkeling van buurten, en dat gaat verder dan enkel en alleen het gebouw op zich”, aldus Gert Petit.

We proberen vooral buurtversterkende initiatieven aan te trekken, die niet alleen meerwaarde bieden aan de bewoners van Bosart, maar ook aan de buurtbewoners in de wijde omgeving.

De projectlancering, waarbij de appartementen in verkoop komen, wordt verwacht in het voorjaar van 2024. “We merken nu al, nog voor de officiële lancering, dat er veel belangstelling is voor het project. Dat toont aan dat het toekomstgericht woonproject positief wordt onthaald. Zodra bekend, communiceren we uiteraard de datum van de start verkoop”, besluit Gert Petit.

Meer info staat op www.matexi.be/genk.

Het woonzorgcentrum Herfstvreugde vóór de afbraakwerken:

Share: