Pers

Schepenen Bart Julliams en Marlon Pareijn leggen eerste steen van Matexi woonproject op iconische locatie in centrum Geel

25 april 2024

Schepenen Bart Julliams, Marlon Pareijn en buurtontwikkelaar Matexi hebben de eerste steen gelegd van het nieuwe woonproject aan het station in Geel. Waar vroeger de iconische bloemen- en plantenzaak van de familie Vranckx gevestigd was, bleven eind vorig jaar nog enkel leegstaande verouderde huizen over. De site wordt nu herontwikkeld tot Villa Spoorbloem, een meergezinswoning met 38 appartementen en aandacht voor groen in het centrum dankzij een binnentuin, een collectieve daktuin en groendaken. 

Van verouderde naar duurzame woningen 

Voor wie eind januari de trein nam naar Geel zag de omgeving er plots al heel anders uit. De verouderde energieverslindende huizen op de hoek van de Dr. Van de Perrestraat en de Heistraat werden er afgebroken om plaats te maken voor een nieuw duurzaam woonproject. Op de site huisde vroeger ook de voormalige bloemen- en plantenwinkel van de familie Vranckx, met de herkenbare belettering tegen de gevel. De familie Vranckx was al een tijdje gestopt met de activiteiten en in overleg met partijen voor de herontwikkeling van de site maar woonde er nog steeds. Vorig jaar reikte de stad de vergunning uit om er een nieuw hedendaags woonproject op te trekken. Het project kreeg de toepasselijke naam Villa Spoorbloem. 

De naam refereert enerzijds naar het feit dat op die locatie zo’n 100 jaar geleden een van de eerste woningen aan de Dr. Van de Perrestraat werd gebouwd, met een knipoog naar de erfgoedwoning Villa Brembloem verderop in de straat. Anderzijds verwijst de naam naar de centrale locatie aan de spoorweg en de voormalige bloemenwinkel Vranckx. 

Het energiezuinige woonproject zal bestaan uit een L-vormig gebouw met 38 appartementen, 4 handelsruimtes, een ondergrondse parking voor de bewoners en een ruime bovengrondse parking voor bezoekers. Als buurtontwikkelaar besteedt Matexi heel wat aandacht aan duurzaamheid: elk appartement heeft zonnepanelen en een geothermische warmtepomp, die warmte uit de aarde haalt en afgeeft aan een energiezuinig vloerverwarmingssysteem. Dat resulteert in een E-peil van 20, wat lager ligt dan de norm van de Vlaamse overheid.  

De daken met zonnepanelen worden bovendien aangelegd als groendak, wat de isolatie, regenwaterfiltering en biodiversiteit in het stadscentrum ten goede komt. Ook de sociale contacten en ontmoeting tussen de bewoners van de 38 appartementen worden gestimuleerd in een groene omgeving dankzij een daktuin van 300 m2. 

Bart Julliams, Schepen van o.a. ruimtelijk beleid, stadsontwikkeling, klimaat & duurzaamheid, en Marlon Pareijn, Schepen van o.a. mobiliteit, fietsbeleid & participatie legden de eerste steen samen met de voormalige eigenaar van de bloemenwinkel, Jan Vranckx. 

Schepen Bart Julliams: “Als stad werken we verder aan de duurzame ontwikkeling van het stadsweefsel in het algemeen en van de stationsomgeving in het bijzonder. Dit energiezuinige woonproject, dat op de plaats van verouderde bebouwing komt, past helemaal binnen ons energie- en klimaatplan en ons beleidsplan voor de vormgeving van toekomstige buurten in onze stad. Het combineert duurzaamheidsoplossingen, zoals zuinig ruimtegebruik, groendaken met zonnepanelen, geothermie en aandacht voor biodiversiteit met mogelijkheden voor meer sociale cohesie tussen de bewoners.”  

Dit woonproject combineert duurzaamheidsoplossingen met mogelijkheden voor meer sociale cohesie tussen de bewoners.

Aandacht voor duurzame mobiliteitsalternatieven in de stad 

Schepen Marlon Pareijn: “De centrale ligging van Villa Spoorbloem vlak bij het trein- en busstation en de fiets-o-strade stimuleert bewoners tot duurzame vervoersalternatieven. Alle voorzieningen zoals winkels, cultuur en sport liggen op wandelafstand. Inzetten op zachte mobiliteit en openbaar vervoer zorgt niet alleen voor meer verkeersveiligheid in de buurt, het verhoogt ook de leefbaarheid van de stad. De stad heeft de afgelopen legislatuur actief ingezet op een meer leefbare en veiligere verkeersoplossing binnen de stad. Fietsenstallingen zijn in het woonproject ruim aanwezig en worden op het gelijkvloers - makkelijk toegankelijk - geïntegreerd in het gebouw. Dit stimuleert het gebruik van de fiets. Dankzij deze ontwikkeling kunnen we onze publiek beschikbare parkeerplaatsen uitbreiden.” 

De fietsenstalling wordt in het woonproject op het gelijkvloers geïntegreerd, wat het gebruik van de fiets stimuleert.

Tim Peeters, Development Manager bij Matexi: “Matexi creëert woonprojecten op plaatsen waar basisvoorzieningen zoals winkels, scholen en openbaar vervoer maximaal aanwezig zijn. Zo zijn voorzieningen altijd makkelijk te voet, met de fiets of het openbaar vervoer bereikbaar. Als buurtontwikkelaar zetten we actief mee in op wijzigend mobiliteitsgedrag. Verhuizen naar een nieuwe woning en woonplaats is immers vaak een externe reden die mensen ertoe aanzet om hun beslissingsproces rond verplaatsingen te herzien en bewust te kiezen voor een bepaald duurzaam verplaatsingspatroon.” 

Als buurtontwikkelaar zetten we actief mee in op wijzigend mobiliteitsgedrag.

Share: