Pers

Samen voor groene energie aan een lage en stabiele energieprijs: De Watergroep, IFTech en Matexi richten ESCO Geiser op

26 september 2022

Torenhoge energieprijzen en mogelijke tekorten komende winter: energie is en blijft een heet hangijzer. Met de oprichting van de ESCO Geiser, een unieke strategische samenwerking tussen De Watergroep, IFTech en Matexi, is er een nieuwe speler op de markt voor de exploitatie van duurzame warmtenetten in residentiële vastgoedprojecten. Het warmtenet in Quartier Bleu maakt gebruik van ondiepe geothermie om de hele buurt te verwarmen en te koelen. Zo wordt het hele jaar rond een aangenaam binnenklimaat gegarandeerd. Met dit systeem besparen bewoners 70% CO2 in vergelijking met een conventioneel systeem. Voor Quartier Bleu betekent dat maar liefst 747 ton CO2 per jaar.

Geiser, een unieke ESCO voor Quartier Bleu

De ‘Energy Service Company’ Geiser financiert en beheert in Hasselt het warmtenet onder de buurt Quartier Bleu. Dat warmtenet maakt gebruik van ondiepe geothermie om aan thermische energieopslag te doen. Vanaf een diepte van meer dan 10 meter is de temperatuur in de ondergrond stabiel gedurende het hele jaar. Op die plaats kan winterkoude worden bijgehouden om ze in de zomer naar boven te halen voor passieve koeling. Anderzijds kan ook de zomerwarmte worden opgeslagen in de ondergrond en vervolgens in de winter gebruikt worden om via een warmtepomp verwarming te leveren.

Quartier Bleu - met meer dan 400 woningen en 22.500m2 retailruimte - is dus onafhankelijk van aardgas voor verwarming (inclusief warm sanitair water) en koeling.

De hogere investeringskost in een duurzaam warmtenet wordt door de eigenaars van de woningen en handelspanden terugbetaald dankzij de besparingen op energie. Via Geiser maken de eigenaars gebruik van ‘energy-as-a-service’, ze kopen als het ware verwarming en koeling als een dienst. Na 27 jaar zal het warmtenet afbetaald zijn en wordt de vereniging van mede-eigenaars (VME) van Quartier Bleu eigenaar van de energie-installatie. Een ESCO houdt dus rekening met de volledige kost over de volledige levensduur van gebouwen (TCO: Total Cost of Ownership).

Groene energie, stabiele energieprijs en comfort als troeven

Het warmtenet van Quartier Bleu is niet alleen een klimaatvriendelijk, maar ook een energiezuinig verwarmings- en koelingssysteem. De energiekost die een eigenaar maandelijks betaalt is stabiel en lager dan bij een gasaansluiting! Zo wint elke eigenaar 3 keer: hij heeft een hoger comfort omdat de woning of handelszaak ook (passief) kan gekoeld worden, betaalt een stabiele energieprijs en levert bovendien een positieve bijdrage aan het klimaat door een lagere CO2-uitstoot.

Wat het warmtenet van Quartier Bleu bovendien uniek maakt, is de mix van gebouwen met een verschillende functie. De combinatie van appartementen en huizen (waarvoor voornamelijk warmte wordt gevraagd) met handelszaken (waarvoor voornamelijk koude wordt gevraagd) maakt de uitwisseling van energie tussen beide mogelijk. Dit betekent in praktijk dat het warmtenet niet altijd moet tussenkomen om aan de energievraag te voldoen, wat de energie-efficiëntie ten goede komt.

"Slechts 5% van de verwarming van onze gebouwen in Vlaanderen is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Er ligt nog heel wat potentieel voor het rapen om op een duurzame manier te voorzien in de verwarming en afkoeling van onze gebouwen. Warmtenetten zijn een perfect voorbeeld uit de praktijk dat aantoont hoe we warmteverlies kunnen omzetten in klimaatvriendelijke energiewinst. Daarnaast geven ze zelfs hele wijken de kans om gezamenlijk de omslag te maken naar hernieuwbare energie. Het doet me plezier om te zien dat ook in Hasselt wordt nagedacht hoe we fossiele brandstoffen het best kunnen afzweren en op grote schaal kunnen zorgen voor een stabiele factuur, voor gezondere lucht en voor meer comfort", zegt Vlaamse minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir.

Quartier Bleu, voorloper op vlak van duurzaamheid

Met de oprichting van Geiser concretiseren De Watergroep, IFTech en Matexi hun duurzame ambities voor de toekomst. 

Olivier Lambrecht, CEO Matexi: “Als duurzame buurtontwikkelaar zijn we continu op zoek naar manieren om de CO2-uitstoot van de woningen in onze buurten te verminderen. Sinds 2021 mogen nieuwe grote woonprojecten in Vlaanderen niet meer aansluiten op aardgas. Elf jaar vóór die beslissing van de Vlaamse overheid waren we in Quartier Bleu voorloper. Al in 2010 hebben we de eerste proefboringen voor het geothermische warmtenet opgestart. De uitrol van een warmtenet op dergelijke grote schaal gaf ons de nodige inzichten om dit ook meer en meer te voorzien in onze andere buurten. Onze klanten in die buurten hebben geen last van de torenhoge energieprijzen!”

Oplossingen voor duurzaam én betaalbaar wonen liggen op het niveau van de buurt. Zo maakt de schaalgrootte van een buurt het mogelijk om o.a. groene energie te delen én betaalbaar te houden.

Raf Schildermans, algemeen directeur IFTech: “Dankzij ondiepe geothermie kunnen gebouwen duurzaam verwarmd en gekoeld worden. Voor Quartier Bleu hebben we het detailontwerp en de bouw van de KWO-installatie (koude-warmte opslag) voor onze rekening genomen. Bovendien is er een koppeling gemaakt met het kanaalwater, via een extra warmtewisselaar. Zo kan de energiebalans in de ondergrond ten allen tijde in evenwicht gehouden worden. Het IFTech-team staat in voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van geothermische energiecentrales. Het continu streven naar innovatie en energie-efficiëntie typeert onze bedrijfscultuur. We omringen ons met sterke partners om samen het verschil te maken. Als Limburgse KMO zijn we uitermate fier dat we in onze eigen streek de ESCO Geiser lanceren. Voor IFTech is Quartier Bleu het eerste maar zeker niet het laatste project dat we met Geiser voorzien van duurzame warmte en koeling.”

Hans Goossens, directeur-generaal De Watergroep: “De Watergroep combineert de voordelen als grootste speler op de Vlaamse drinkwatermarkt met een sterke lokale verankering. Via een netwerk van meer dan 34.000 kilometer leidingen leveren we water aan 177 gemeenten over heel Vlaanderen, waaronder alle gemeentes in Limburg. Zo bedienen we ruim 3,3 miljoen klanten en honderden bedrijven. We beschikken dus over de nodige expertise wanneer het gaat om een vlotte dienstverlening aan particulieren en klanten. Uniek aan Geiser is dat we als De Watergroep niet alleen water zullen verdelen aan alle gebruikers maar ook energie. De ervaring met het uitbreiden van ons dienstenaanbod in Quartier Bleu gaan we zeker gebruiken bij andere projecten.”

Share: