Pers

Woonproject De Porre in Gentbrugge: 60 woningen en uitbreiding wijkpark

14 november 2022

Na een ontwerpwedstrijd zal buurtontwikkelaar Matexi instaan voor de nieuwe woonontwikkeling De Porre. In totaal komen er 60 woningen, waaronder 12 budgetkoopwoningen. Het wijkpark breidt uit en er gaat aandacht naar het textielverleden van de site. Zo wordt de centrale middengang in het historische gebouw opgevat als een permanente open en groene leefstraat.

Tuin van De Porre

Op de industriële site De Porre in de wijk Moscou-Vogelhoek zorgde sogent de voorbije jaren voor een wijkpark, een buurtcentrum en de uitbreiding van basisschool de Sportschool. Nu komt er ook een nieuwe woonwijk aan de rand van de site met ruimte voor 60 woningen.

"Als sluitstuk van het herbestemmingsproject wordt vanaf 2024 een nieuwe woonwijk gerealiseerd aan de rand van de site, waar zich de loods van de textielfabriek en de oude brandweerkazerne bevinden. Het gaat om een totaaloppervlakte van ruim 11.000 vierkante meter," licht Sami Souguir, schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter sogent, toe.

Als sluitstuk van het herbestemmingsproject wordt een nieuwe woonwijk gerealiseerd aan de rand van de site.

Sogent gunde de opdracht aan buurtontwikkelaar Matexi, dat een ontwerpteam samenstelde met Dhooge & Meganck Architectuur, architecten- en studiebureau DENC-STUDIO en Landschapsatelier Arne Deruyter. In totaal komt er een mix van 60 duurzame, kindvriendelijke woningen, waaronder ook 12 budgetkoopwoningen.

"De footprint van de nieuwe gebouwen zal kleiner zijn dan van de huidige. We breiden het wijkpark verder uit en maken een brede doorgang naar de Peter Benoitlaan. Aansluitend aan de privétuinen leggen we ook een gemeenschappelijke tuin aan. Zo creëren we een buurt waar mensen samenleven en elkaar écht ontmoeten," vertelt Florence Leroy, Business Manager Matexi Oost-Vlaanderen.

Beeld op de binnentuin van De Porre

De footprint van de nieuwe gebouwen zal kleiner zijn dan van de huidige. We breiden het wijkpark uit en leggen ook een gemeenschappelijke tuin aan.

"De bouwwereld heeft nood aan een fundamentele transitie: van een fossiele naar een hernieuwbare energievoorziening, van een lineaire naar een circulaire economie, van een destructieve naar een regeneratieve aanpak waarin we vernieuwen, herstellen en revitaliseren. Door verdichting te laten samengaan met ontharden, genieten zowel de publieke als private ruimte een meerwaarde," aldus Bart Cobbaert, Architect-Bestuurder bij architecten- en studiebureau DENC-STUDIO.

Boom in het midden van de tuin van De Porre

Behoud van erfgoed

In het winnende ontwerp gaat veel aandacht naar het rijke textielverleden van de site. Zo wordt de centrale gang van de historische loods behouden en geïntegreerd als een permanente open en groene leefstraat, een ontmoetingsplaats voor de buren. De onderdoorgang zal dan weer een actieve spil vormen in de buurt en de buitenruimte wordt doorspekt met kleine elementen uit het verleden. Ook duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt voor dit project. Zo zal het gebruikte bouwmateriaal duurzaam zijn op vlak van productie, gebruik en hergebruik.

"Mogen meebouwen aan een stukje Gent is voor ons van onschatbare waarde. Bij het ontwerp van De Porre vertrekken we vanuit het bestaande park met de vraag: waar gaan we zeker niet bouwen? Respect voor de open ruimte en het bestaande erfgoed is ons vertrekpunt," aldus David en Saar van Dhooge & Meganck Architectuur.

Autoluwe en levendige woonbuurt

De nieuwe woonbuurt wordt autoluw. Auto's worden naar de nieuwe ondergrondse parking aan de Peter Benoitlaan geleid, zachte weggebruikers kunnen gebruikmaken van de centrale fietsen wandelas. Langs die as komt ook 'De Knoop', een plek van ruim 1.000 vierkante meter met vier atelierruimtes voor bijvoorbeeld een buurtwinkel, een polyvalente ruimte, een buurtcafé of restaurant, en met een daktuin voor stadslandbouw.

Volgens de huidige planning zal Matexi in 2023 de nodige vergunningen aanvragen om vervolgens in 2024 te starten met de bouwwerken.

Share: