Pers

De Leopoldskazerne in Gent helemaal getransformeerd in 2024!

14 oktober 2022

Wie vaak voorbij de Leopoldskazerne komt, zag die de voorbije 2 jaar enorm veranderen. De transformatie van deze historische site schiet flink op. Binnen een uniek concept wordt een volledig nieuwe stadsbuurt ontwikkeld waar wonen, werken en ontspannen zullen samenvloeien. Wonen op deze unieke plek is gegeerd: bijna de helft van de 90 woningen is verkocht en op 11 oktober startte de verkoop van de laatste fase voor het grote publiek. Tegen najaar 2024 zullen alle werken, zowel aan het residentiële deel, het Provinciehuis, het hotel, de ondergrondse parking als het groene plein erbovenop, volledig gefinaliseerd zijn.

Luchtfoto van De Kazerne in Gent

Van gesloten site naar bruisende multifunctionele stadsbuurt

In Gent transformeren buurtontwikkelaar Matexi en stedelijk ontwikkelaar Ciril de historische Leopoldskazerne van een verouderd en gesloten, voormalig militair complex naar een multifunctionele en levendige stadsbuurt. De Kazerne krijgt een nieuwe bestemming, maar aan het karakter van dit Gentse erfgoed wordt zo min mogelijk geraakt.

In deze nieuwe buurt komen 80 appartementen, 10 huizen en tal van commerciële en socio-culturele ruimtes zoals het nieuwe Provinciehuis, flexibele atelierruimtes, een hotel, een restaurant en een kinderdagverblijf. Het Paradeplein, het hart van de site, wordt onthard en wordt een levendig groen plein waar rust en ontmoeting centraal staan voor bewoners en omwonenden van De Kazerne, dit te midden van de Gentse museumwijk. Dit unieke transformatieproject past helemaal in de tijdsgeest om zorgvuldig om te springen met de beschikbare open ruimte en op die manier toch tegemoet te komen aan de stijgende nood aan energiezuinige woningen.

Laatste verkoopfase van start

De eerste verkoopfase werd begin 2021 gelanceerd. De start van de verkoop was bijzonder succesvol: na 2 maanden was er reeds 60% van de toen 43 aangeboden wooneenheden verkocht. Anderhalf jaar later zijn alle 43 woningen uitverkocht, op één penthouse na. De eerste bewoners zullen eind 2022 hun intrek kunnen nemen. Ook de werken aan de andere gebouwen van de Leopoldskazerne en het groene paradeplein vorderen, waardoor de site komend jaar nog harder zal bruisen van het leven.

Wonen in de kazerne slaat aan, onder meer door de unieke locatie en de diverse woontypologieën, die zowel jongere als oudere mensen aantrekken. Een intergenerationele mix van bewoners zal het sociaal contact versterken en zal de buurt ten goede komen. In de laatste verkoopfase worden 40 appartementen en 7 huizen aan de Eekhout te koop aangeboden voor het grote publiek. Elk met een unieke indeling, lichtinval en authentieke elementen.

“Een moderne en energievriendelijke woning vinden in het centrum van Gent, is voor vele Gentenaars een moeilijke opdracht geworden. Dankzij de herontwikkeling van de Leopoldskazerne maken we dat aanbod opnieuw wat groter. En dat zonder aan het historische karakter van de buurt te raken. De site is wat ons betreft een perfect huwelijk geworden tussen oud en nieuw. Door er ook plaats te bieden aan het Provinciehuis, een hotel en een groen, publiek toegankelijk plein, creëren we samen bovendien een levendige dynamiek. Het bijzondere ontwerp heeft trouwens ook al internationaal hoge ogen geworpen. Zo werd de Leopoldskazerne vorig jaar nog beloond met een finaleplaats op de World Architecture Festival Awards”, aldus Werner Wouters, development director van Ciril.

Het streven naar de ontwikkeling van inclusieve en duurzame buurten is voor Matexi een topprioriteit.

"De realisatie van De Kazerne zien wij als een uniek transformatieproject en dit in het hart van Gent. De mix van woontypologieën gecombineerd met een stadstuin en met respect voor de verwevenheid tussen oud en nieuw zijn de sterkten van dit project. En net deze unieke elementen zijn geliefd bij de toekomstige bewoners!’" gaat Florence Leroy verder.

De Kazerne wordt een sterke aantrekkingspool midden in het Gentse stadsleven, vlak bij het SMAK, MSK, KASK en STAM. Het Provinciehuis zal er dienst doen als ontmoetingsplek en op het plein met stadsgroen zullen de bewoners, bezoekers, medewerkers en hotelgasten, tot rust kunnen komen. Zowel de privatieve gebouwen als de buurt in zijn totaliteit zullen een 'Breeam Very Good' Certificaat toegekend krijgen, een erkend duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met minimale milieu-impact.

 

Duurzaam wonen betekent hier ook energievriendelijk wonen. En laat dat net twee zaken zijn die vandaag bij velen bovenaan de agenda staan. Terecht ook. Voor ons is de Leopoldskazerne bovendien een mooi voorbeeld van hoe je die twee zaken kan realiseren op een quasi verloren gewaande site. Daar zijn we best fier op. Wij proberen steeds onderbenutte sites beter te ontwikkelen, zodat een stukje stad opnieuw aangenamer en leefbaarder wordt. We zijn er dan ook van overtuigd dat alle nieuwe bewoners en bezoekers van de site hier straks een aangename tijd zullen belevenaldus nog Pieter Vanhout, managing director van Ciril.

Meer info op www.dekazerne.be

Binnentuin van De Kazerne

Share: