Pers

Matexi zal voormalige Permeke garage herontwikkelen tot duurzame woonbuurt

2 september 2022

Van 1937 tot februari 2022 konden trotse automobilisten voor onderhoud terecht in de Permeke garage aan de Jan Van Rijswijcklaan 298 in Antwerpen. Buurtontwikkelaar Matexi kocht het leegstaande gebouw van de familie Permeke. De plannen voor nieuwe buurtvoorzieningen en appartementen op de site moeten nog vorm krijgen. Om de leegstaande site ondertussen een maatschappelijke meerwaarde te geven, vertrouwt Matexi het tijdelijke beheer van het gebouw toe aan Monumento, die gepaste tijdelijke invullingen zoekt.

Vooraanzicht van de Permeke site

Afgelopen zomer was er nog een voorstelling van de Zomer van Antwerpen te gast in het leegstaande gebouw. Monumento zoekt nu naar verdere enthousiaste tijdelijke invullingen van de bijna 5000m2.

Caroline Staessens van Monumento: “We zoeken specifiek naar bezetting die nood heeft aan hoogte en naar kunstenaarscollectieven die deelateliers willen opstarten. De grote en hoge werkhallen zijn ideale locaties voor designers en kunstenaars of voor sportieve (jeugd)activiteiten, terwijl de voormalige lichtrijke showroom dan weer dienst kan doen als tijdelijke tentoonstellingsruimte. Voor de kantoren op de tweede verdieping komen ontwerpbureau’s of grafische vormgevers zeker in aanmerking. Ook wie een tijdelijk jeugdopleidingscentrum of een leenbibliotheek wil starten, kan ons contacteren.”

Buurtparticipatie

Kevin Coomans, Project Developer bij Matexi: “Met de herontwikkeling van de site zetten we verder in op duurzame stadsontwikkeling en opwaardering. Het gaat daarbij niet alleen om woongelegenheid maar ook om buurtondersteunende functies zoals winkels en diensten. Bovendien hechten we als buurtontwikkelaar veel belang aan participatie. Daarom starten we in het najaar een communicatietraject met de omwonenden, om informatie met elkaar uit te wisselen over de herontwikkeling van de site.”

Om het buurtparticipatieve karakter te stimuleren, zal als één van de eerste activiteiten een Breakfast Club zijn intrek nemen in het gebouw. Naast het nuttigen van een ontbijt is er ook de mogelijkheid om in deze hub te werken en stimulerende contacten te leggen.

Dankzij de tijdelijke invullingen zal de leegstand plaatsmaken voor dynamische, creatieve en culturele ontmoetingsmomenten.

Buurtontwikkelaar Matexi is marktleider in de ontwikkeling van duurzame woonbuurten. Vastgoedbeheerder Monumento specialiseert zich dan weer in het herbestemmen van gebouwen of sites waarvan de functie verloren dreigt te gaan, met de focus op een creatieve, artistieke en groene invulling. Beide partners zetten daarbij altijd sterk in op buurtparticipatie. Door de inbedding van de site in de buurt het Kiel zetten Matexi en Monumento extra in op activering en betrokkenheid van de lokale jeugd.

Monumento plant bezoeken op dinsdag 6 en donderdag 8 september tussen 9u en 13u. Contacteer Monumento via info@monumento.be voor een afspraak.

Praktisch voor geïnteresseerden in tijdelijke invulling:

  • Het leegstaande gebouw met twee verdiepingen ligt aan een belangrijke verkeersader tussen Antwerpen en Brussel, net buiten de Antwerpse Singel, en is goed bereikbaar vanuit het stadscentrum met de fiets en het openbaar vervoer.
  • Elektriciteit en water zijn aanwezig in het gebouw.

Share: