Verhalen uit de buurt

10 Tips voor een warme buurt in tijden van Corona

18 maart 2020

Het spreekwoord “Beter een goede buur dan een verre vriend” laat zich nu meer dan ooit gelden. Daarom geven wij je graag enkele tips hoe jij van jouw buurt mee een warme buurt kan maken, zodat niemand zich geïsoleerd zal voelen!

1. Start een Whatsappgroep met je buren

Hier begint het allemaal mee. Niet noodzakelijk, maar het kan wel helpen. Hierin houden jullie elkaar op de hoogte van wat er speelt; is er iemand ziek, heeft iemand iets nodig,.. plaats het in de groep! P.S. voor de iets oudere mensen die mogelijks geen Whatsapp hebben, kun je vragen aan de kinderen of zij misschien willen worden toegevoegd of neem regelmatig telefonisch contact met hun op.

2. Hond uitlaten

Zijn er ouderen of buren met gezondheidsproblemen? Vraag dan of jij misschien de hond moet uitlaten, zo hoeven zij geen risico te lopen.

3. Sharing is caring

Heb je kippen of een moestuin? Deel de eitjes en groenten uit in de buurt, zo moeten er weer een aantal mensen minder het huis uit en vermindert het risico op verspreiding. Wie weet hebben de buren ook nog andere groenten of kruiden in hun tuin, dan kunnen jullie aan ruilhandel doen.

4. Winkelen

Ga jij toch naar de winkel? Vraag dan aan je buren of zij misschien ook iets nodig hebben. Zeker voor oudere en risicovollere personen is het afgeraden om op drukke plaatsen te komen. Bel ze en vraag ze hun boodschappenlijstje op de deur te plakken. Zet de boodschappen aan de deur en steek er een lief briefje bij, hun hart zal zeker een sprongetje maken!

5. Boekenruilkast

Ja, films en series werden al gratis. Maar een hele dag voor het scherm zitten, daar wordt niemand echt vrolijk van. Plaats daarom een boekenrek waarin iedereen een boek mag komen leggen en inruilen voor een nieuw boek. Heb je geen boek, maar al je buren wel? Dan leen je het en leg je het als je het hebt uitgelezen gewoon terug.

6. #partyaparttogether

Stel samen met je buren een digitale playlist op en spoor iedereen aan op dezelfde moment de muziek te laten knallen en in hun tuin te dansen, zingen en springen.

7. Tekeningen

Laat je kinderen een leuke tekening maken en steek ze in de brievenbussen in de buurt. Je buren zullen zich zeker en vast geliefd en verbonden voelen.

8. Videoboodschap

Jullie praatje aan de haag kan dan wel niet doorgaan, maar een video sturen lukt gelukkig nog wel! Neem een leuke, positieve boodschap op en stuur ‘m door, heads up!

9. Groene vingers

Komen de kinderen van je buurman of -vrouw normaal het gras maaien, onkruid plukken,… vraag dan of jij eens kan helpen. Zo moet hun zoon/dochten niet onnodig de baan op.

10. Challenge je buurt

Werk een opdracht uit en challenge je buren. Een aantal tips ter inspiratie:

  • Challenge 1 : beeld een film uit (en post het filmpje in de Whatsapp groep, zodat de anderen kunnen raden)
  • Challenge 2 : maak een lekker pastagerecht en deel het gerecht (of de restjes) met je buren
  • Challenge 3 : maak een filmpje van je dansende gezin
  • Challenge 4 : steek 4 druiven in je mond, zing je favoriete liedje, neem het op en deel het in de groep. Wie raadt het snelst welk lied je zingt?

En tenslotte...

Was regelmatig je handen en volg de raadgeving van de overheid om jezelf en andere te beschermen.

Share: