Verhalen uit de buurt

Tips voor een échte en levendige buurt

27 augustus 2018

Noem het gerust een nieuwe trend: gaan buurten bij de … buren. Tijdens de warme zomermaanden was het duidelijk merkbaar: cocoonen is uit, buurten is in. Buurtgevoel wint meer en meer aan belang. Enkele tips voor een toffe buurt.

Beter een goede buur dan…

“Het bekende spreekwoord ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’ blijkt dus méér te zijn dan een cliché”, vertelt Anne-Marie Buyle, communication manager bij Matexi. Weten dat er mensen in de buurt zijn op wie je kunt terugvallen, zorgt voor rust in je hoofd. Omdat mensen in de zomerperiode veel meer buiten leven, is dat het ideale moment om de band met je buren aan te halen. Wat dacht je van een gezellig buurtenevenement? Of werk je liever iets uit op lange termijn zoals een gezamenlijke moestuin?

86% van de Belgen hecht bij de aankoop van een woning bijna evenveel belang aan de buurt als aan de woning zelf. Bij 61% is dat sociaal contact zelfs het belangrijkste. Dat blijkt uit onderzoek van Matexi.

Klein begonnen is…

Dikwijls begint een grotere samenhorigheid in de buurt met een klein initiatief. “De eenvoudigste ideeën zijn vaak de beste”, vertelt Anne-Marie. “In Gent organiseert het kinderdagverblijf Tierlantijn in de Rabotwijk maandelijks “Soep op de Stoep”. De soep is een handige manier voor de diverse bewoners om elkaar te ontmoeten. Het project heeft dan ook niet voor niets een prijs weggekaapt bij onze Matexi Award.” Je hoeft het dus niet te ver te zoeken: een schragen-tafel met cake en limonade op een zonnige dag, een handvol nieuwsgierige kinderen, en je bent vertrokken!

Voorbeeld ’t Groen Kwartier

“Al die activiteiten zorgen ervoor dat buurten hechter worden en buren makkelijker voor elkaar gaan inspringen waar nodig”, verklaart Anne-Marie. “Een mooi voorbeeld daarvan is ’t Groen Kwartier in Antwerpen. Wat begon met een eerste schuchtere barbecue groeide uit tot petanquetoernooien, buurtfeesten, een buurtkrant, en zelfs een gezamenlijke moestuin. En als er eens iemand in de rats zit, helpen de buren graag.”

Inspiratie

De mogelijkheden zijn uiteraard eindeloos. Zoek je nog inspiratie? Dan moet je op de website van Vicinia zijn, een kennisplatform dat buurten wil inspireren. Daar vind je een buurtatlas, die grote en kleine burenactiviteiten en -projecten van over heel België verzamelt. Of ga naar onze website over de Matexi Award, de Award voor het meest verbindende buurtinitiatief. Daar vind je de 10 winnaars terug van de laatste editie.

Share: