Verhalen uit de buurt

Project Kippegem grote winaar Matexi Awards - Matexi

2 juni 2016

Levende Zielen (Sint-Niklaas) en Place Verte (Doornik) eveneens bekroond door de jury, Pretcamionette (Herenthout) wint de publieksprijs.

Brussel, 2 juni 2016 – De prijsuitreiking van Publica, het eerste salon van de beleidsmakers, is achter de rug. De projecten Kippegem uit Roeselare, Levende Zielen uit Sint-Niklaas en Place Verte uit Doornik werden elk bekroond met een Matexi Award voor het meest verbindende buurtinitiatief. Het project Pretcamionette uit Herenthout won de publieksprijs. De prijzen werden bekendgemaakt aan de projectverantwoordelijken door Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad. De eerste prijs ging naar het project Kippegem.

De Matexi Award voor het meest verbindende buurtinitiatief. Naar aanleiding van de eerste editie van Publica, het salon van de beleidsmakers, heeft buurtontwikkelaar Matexi dit jaar voor het eerst de Matexi Awards georganiseerd. De prijs beloont succesvolle initiatieven van lokale besturen en tal van buurtbewoners om buren dichter bij elkaar te brengen. Op die manier wil Matexi benadrukken hoe belangrijk het is om in een aangename buurt te kunnen wonen. Gaëtan Hannecart, CEO van Matexi: «Aangename buurten worden vooral gemaakt door de mensen die er samenleven. Met de Matexi Award willen we de lokale besturen, onze partners, en de initiatiefnemers belonen voor het harde werk dat zij samen ondernemen om hun buurten te doen bruisen.»

Publica Night: uitreiking van de Matexi Awards.

Tot 1 mei konden lokale besturen, al dan niet samen met privépartners, hun projectdossier indienen via de website van Publica. Uit alle dossiers die vanuit heel België werden ingezonden, selecteerde de jury eerst tien genomineerden en vervolgens drie winnaars. De uitreiking van de Matexi Awards vond plaats tijdens de Publica Night op 2 juni 2016. Herman Van Rompuy kondigde de drie grote winnaars aan: het project Kippegem uit Roeselare (eerste prijs) en de projecten Levende Zielen van de Elisabethwijk in Sint-Niklaas (tweede prijs) en Place Verte uit Doornik (derde prijs). Het project Pretcamionette uit Herenthout mocht de publieksprijs in ontvangst nemen. Elke winnaar ontvangt een geldprijs om zijn initiatief verder uit te bouwen. Alvorens de winnaars aan te kondigen, lichtte voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy toe waarom het belangrijk is projecten die buurtbewoners dichter bij elkaar brengen te belonen:

« Vandaag zijn we dankzij de modernste technologieën mobieler dan ooit. We onderhouden moeiteloos vriendschappen met mensen uit de hele wereld, we posten real-time status updates waar we ook zijn, en ga zo maar verder. Daarbij is echter het contact met onze naaste buur minder vanzelfsprekend geworden. In deze context en gezien de multiculturele uitdagingen van vandaag, blijft het des te meer belangrijk om oog te houden voor de mensen in de directe woonomgeving. Vanuit die overtuiging ondersteun ik van harte de Matexi Award voor het ‘Meest verbindende buurtinitiatief'.»

De jury beoordeelde elk project op basis van vier criteria: hoe het mensen bij elkaar brengt, originaliteit, praktische toepassingsmogelijkheden en invloed op lange termijn. In de jury zetelden Tom Meeuws (directeur Vicinia), Mark Suykens (directeur VVSG), Louise-Marie Bataille (secretaris-generaal van de UVCW), Eric Corijn (professor-emeritus aan de VUB) en Gaëtan Hannecart (CEO van Matexi).

DE WINNAARS ROESELARE – Kippegem (West-Vlaanderen) – Eerste prijs

Beschrijving: Kippegem is een pop-up ontmoetingsplaats op een centraal plein in de Roeselaarse wijk Krottegem. Inwoners maakten van deze grijze arbeidersbuurt op eigen initiatief een ontmoetingsplaats met bloembollen, een kippenren en zelf geknutseld pleinmeubilair. De buurt wordt bezocht door jonge gezinnen, werkenden komen er lunchen en ouderen genieten er van een rustplekje. De buurtbewoners namen het heft in handen met toestemming van het stadsbestuur en het materiaal werd geleverd door een lokale ondernemer. Het is een initiatief van de Krottegemse burgers in samenwerking met de buurt, de Stad Roeselare en Stadlandschap’t West-Vlaamse Hart. Oordeel van de jury: "De jury is van mening dat dit land- en tuinbouwproject er met kop en schouders bovenuit steekt. Het is een schitterend voorbeeld van een pop-upontmoetingsplaats waarbij de inwoners de handen uit de mouwen steken om in de stad een nieuwe vorm van samenkomen te organiseren waaraan iedereen wil meedoen."

SINT-NIKLAAS Elisabethwijk – Levende Zielen (Oost-Vlaanderen) – Tweede prijs

Beschrijving: De bewoners van de Elisabethwijk maakten samen een fictieve kortfilm in de Paterssite, die de komende jaren wordt herbestemd en herontwikkeld. Tal van inwoners en verenigingen uit de buurt sloegen de handen in elkaar. De bewoners leerden mekaar beter kennen en ongekende talenten werden aangeboord. De première is voorzien op 6 augustus 2016. Het initiatief gaat uit van de buurtbewoners en wordt ondersteund door een stedelijke buurtwerkster. Oordeel van de jury: "De jury is sterk onder de indruk van dit originele en grootschalige sociaal-artistieke project. Bij dit project ging het sociale aspect letterlijk vooraf aan de materiële uitvoering. Dit leidde tot een ongeëvenaarde basis van verbondenheid voor stedelijke ontwikkeling."

DOORNIK – La Place Verte (Henegouwen) – Derde prijs

Beschrijving: De stad Doornik besliste, met steun van Europa en het Waalse Gewest, om de Place Verte in Doornik om te vormen tot een “urban lifestyle point”. Het doel van dit project was om het plein om te vormen tot een bruisende openbare ruimte dankzij de actieve bijdrage van de inwoners. Op het plein werden stadsmeubilair voor boeken en spellen, plantenbakken e.d. geïnstalleerd om ontmoetingen en het gemeenschapsleven te bevorderen. Oordeel van de jury: "Dit initiatief, in een stad die met meerdere uitdagingen te kampen heeft, kan gemakkelijk worden toegepast in andere stadsbuurten met verwaarloosde openbare ruimten en inwoners die elkaar nauwelijks kennen."

HERENTHOUT - De Pretcamionette – Publieksprijs

Ontdek hier alle deelnames: Het project “Pretcamionette” in Herenthout, op initiatief van het OCMW, bestaat uit een bus vol spellen die elke woensdag in kansarme wijken langskomt om kinderen en ouders op één plaats samen te brengen. Het doel is dat kinderen er kunnen spelen, terwijl de ouders elkaar leren kennen.

Share: