Verhalen uit de buurt

Matexi Award beloont voor de vierde keer het meest verbindende buurtinitiatief van België

1 maart 2019

Voor het vierde jaar op rij bekroont Matexi het meest verbindende buurtinitiatief van het land met de Matexi Award. Met de award, en de daarbij horende geldprijs, zet de buurtontwikkelaar succesvolle initiatieven die buren bij elkaar brengen in de kijker. Net zoals vorig jaar worden er prijzen bedeeld voor twee categorieën: een categorie met projecten die getrokken worden door particulieren, en een categorie met projecten van lokale besturen zoals gemeenten, OCMW’s, ... Vorig jaar bekroonde de jury De Theatergarage’ (Borgerhout) en ‘Mobiel Lokaal Dienstencentrum’ (Deerlijk) als meest verbindende buurtinitiatieven van het land. Kandidaten kunnen tot 24 april 2019 hun dossier indienen en op 22 mei worden de laureaten bekend gemaakt. De uitreiking van de Matexi Award gebeurt op 13 juni door Herman Van Rompuy, Minister van Staat, en oud-voorzitter van de Europese Raad.

Versterking van het sociale weefsel

Als ontwikkelaar van buurten waar het goed wonen en harmonieus samenleven is, reikt Matexi voor de vierde keer de Matexi Award uit aan het meest verbindende buurtinitiatief. De Matexi Award werd in 2016 in het leven geroepen door de buurtontwikkelaar om initiatieven te belonen die het sociale weefsel in de buurt versterken.

De Award bekroont succesvolle en beloftevolle projecten op wijk- of buurtniveau (in Vlaanderen, Brussel, en Wallonië) die heel concreet inzetten op meer verbondenheid tussen buurtbewoners. Matexi wil hiermee het buurtgevoel stimuleren en de nadruk leggen op het belang van goede en leefbare buurten.

Projecten die buurtbewoners bij elkaar brengen

“Duurzaamheid vertaalt zich niet alleen in energiezuinigheid, kwaliteit en levensduur van de materialen, goede mobiliteit en veiligheid, duurzaamheid toont zich ook in de verbinding tussen mensen. Daarom liggen projecten die buurtbewoners dichter bij elkaar brengen ons zo nauw aan het hart, en willen we deze projecten ondersteunen”, zegt Gaëtan Hannecart, CEO van Matexi.

Op 13 juni gaan de winnaars naar huis met een cheque om hun initiatief verder uit te bouwen. Net zoals vorig jaar worden er zes prijzen bedeeld, voor een bedrag van 7000€ in totaal. In elk van de twee categorieën, particuliere initiatieven enerzijds, en projecten door lokale besturen anderzijds, worden drie projecten beloond.

Draaischijf voor heel wat nieuwe initiatieven

Vorig jaar mocht bij de particulieren ‘De Theathergarage’, een cultuurcoöperatieve door en voor bewoners van Borgerhout, de hoofdprijs in de ontvangst nemen. ‘Papy Booom’, een sitcomserie van de bewoners van Woonzorgcentrum Acacias uit Sint-Jans-Molenbeek, belandde op de tweede plaats.

In de categorie ‘Projecten door lokale besturen’ kwam ‘Mobiel Lokaal Dienstencentrum’ dat zes keer per maand een bezoek brengt aan de verschillende Deerlijkse wijken, als winnaar uit de bus. Zij werden gevolgd door ‘Végétalis Action’ uit Dison waar bewoners de mogelijkheid krijgen om samen planten- en bloembakken te maken, te plaatsen en te beplanten.

Inschrijven kan tot 24 april

Om in aanmerking te komen, kunnen kandidaten tot 24 april een dossier indienen via het deelnameformulier op www.matexi-award.be. Ze kunnen zich alleen inschrijven, of samen met partner(s), bijvoorbeeld een ander lokaal bestuur, vzw of individu.

Een onafhankelijke jury beoordeelt de ingediende projecten op hun verbindend karakter, originaliteit, impact en inspirerende kracht. De laureaten worden bekendgemaakt op 22 mei. De uitreiking van de Matexi Award gebeurt op 13 juni door Herman Van Rompuy, Minister van Staat, en oud-voorzitter van de Europese Raad.

Praktische informatie

  • De Matexi Award wordt op donderdagavond 13 juni uitgereikt door dhr. Herman Van Rompuy, in de Engie Tower in Brussel.
  • Journalisten krijgen de kans om na de prijsuitreiking de winnaars te interviewen.

Share: