Verhalen uit de buurt

Het buurtgevoel van Marleen en Joke

17 december 2020

Als buurtontwikkelaar wil Matexi buurten creëren die inspireren om samen meer van het leven te maken. Buurten waarin mensen zich ontplooien en sociaal verbonden zijn. En dat hebben Marleen Vergult en Joke Servaes uit Puurs goed begrepen. Toen Marleen wekenlang in verplichte corona-quarantaine zat, was het buurvrouw Joke die haar uit de nood hielp door elke dag een vers potje te koken. Nu het jaar 2020 ten einde loopt vond Marleen het dan ook de hoogste tijd om haar buurvrouw eens goed in de bloemetjes zetten.

Toen we door de corona-crisis in lockdown gingen, waren heel wat mensen plots op zichzelf aangewezen. Zo ook Marleen, die covid-positief testte en bovendien een risicopatiënt was. Het gevolg: een verplichte quarantaine die uiteindelijk twee maanden zou duren.“Twee maanden lang kon ik mijn huis niet uit”, vertelt Marleen. “Voor iemand die alleenstaand is en geen tuin heeft, is dat best zwaar. De eerste twee weken was ik bovendien goed ziek. Maar tijdens die hele periode was Joke mijn redder in nood.””

“Ik kook elke dag voor mijn man en onze twee kinderen. Wat is dan het verschil tussen 4 of 5 porties?

Solidariteit in 3 gangen

Voor buurvrouw Joke en haar man was het een evidentie om een handje toe te steken. “Het begon met het vuilnis een keertje buiten zetten en wat later vroeg ik Marleen of ik haar een plezier kon doen met een bordje eten. Solidair zijn met elkaar, dat is toch het minste wat ik kon doen? Ik kook elke dag voor mijn man en onze twee kinderen, dus een vijfde portie was geen enkele moeite. Vanaf toen bracht ik elke avond een menuutje”, zegt Joke.
Die kleine moeite betekende voor Marleen een wereld van verschil. “Overdag kreeg ik een berichtje van Joke en verklapte ze wat de pot zou schaffen. Rond etenstijd stond er dan een portie voor me klaar aan de voordeur: een kom soep, een hoofdgerecht en een dessertje.”

“Wanneer je het zelf even moeilijk hebt, doet het deugd om te beseffen dat er iemand om je geeft.”

“Af en toe nam ik er een foto van en plaatste ik die op Facebook, zo zagen mijn vrienden hoe ik door Joke en haar familie in de watten werd gelegd”, vertelt Marleen. Ook wanneer Marleen even langs de huisarts of de apotheker moest, stond Joke paraat om in haar plaats op pad te gaan. Stuk voor stuk eenvoudige zaken, maar ze deed Marleen er een enorm plezier mee. Nu het jaar op zijn einde loopt, wilde Marleen haar buurvrouw dan ook eens extra bedanken. “Wanneer je het zelf even moeilijk hebt, doet het deugd om te beseffen dat er iemand om je geeft”, aldus Marleen.
En Joke? Die blijft bijzonder bescheiden over haar goede daad. “Ik ben blij dat ik Marleen uit de nood heb kunnen helpen. Buren horen voor elkaar klaar te staan, zeker in lastige tijden zoals deze. Kleine attenties zijn nu veel meer waard!”
Bij Matexi zetten we graag mooie buurtverbindende initiatieven, zoals dit verhaal van Marleen en Joke, in de kijker. Een plek om te wonen is immers veel meer dan vier muren en een dak boven je hoofd. Het omvat ook de buurt waarin je terechtkomt: aangename woonbuurten met autoluwe straten, uitnodigende fiets- en voetpaden, water- en groenpartijen, en alle nodige voorzieningen – van openbaar vervoer en winkels tot scholen en sportcentra – in de nabijheid. En een uitstekend buurtgevoel, dus!
Wist je trouwens dat Matexi Belgen die zich met hart en ziel inzetten voor hun buurt beloont met de Matexi Award? Lees meer op https://www.matexi-award.be

Share: