Verhalen uit de buurt

Apps voor een levendige buurt

08 januari 2020

Waaraan herken je een fijne woonbuurt? Kwalitatieve woningen, bloemenperkjes en kinderen die op straat spelen. En … de mensen die er wonen. In deze digitale tijden hebben we nog altijd nood aan goede buren en sociaal contact. Ontdek 8 apps die je verbinden met je buren!

Netwerken met je buren

Stel: je poes is weggelopen, je wil inschrijven voor een rommelmarkt, je start een kaartersgroepje op donderdagavond … Hoe pak je het aan? Een zoekertje plaatsen, affiches ophangen of via-via een oplossing proberen te vinden. Of je meldt eenvoudigweg aan op Hoplr, het sociale netwerk voor jouw buurt!

Banden smeden

Zo’n 125.000 gezinnen in 30 Belgische steden gebruiken deze app al regelmatig. Om bij hun buren te polsen welke tuinman de beste is, nieuwtjes te delen, figuranten te vinden voor een filmopname in de buurt. Wat Hoplr vooral doet, is banden smeden tussen mensen. Niet alleen digitaal.

Gratis en reclamevrij

Interessant aan Hoplr is ook dat het je geen reclame voorschotelt. Je krijgt er alleen info te zien die voor jou relevant en waardevol is. Toch hoef je er niet voor te betalen. Hoplr haalt zijn inkomsten elders: gemeentebesturen, publieke instellingen en bedrijven kunnen tegen betaling algemene informatie van Hoplr gebruiken, met burgers communiceren of peilen naar wat er leeft in een bepaalde buurt. Ook de familieholding van Matexi investeert in Hoplr. Als ontwikkelaar van levendige en duurzame buurten zal Matexi Hoplr bijvoorbeeld aanwenden om tijdens het ontwikkelingsproces van projecten in gesprek te gaan met de buurtbewoners. 

Enthousiaste gebruikers

Zowel in Apple App Store als in de Google Play Store scoort de app van Hoplr 4,1 op 5. We lezen enthousiaste reacties: “Een fijne app om mensen in je buurt te leren kennen, dingen te lenen of te ruilen, praktische vragen te stellen over de buurt en elkaar te helpen.” “Er heerst een positieve, constructieve sfeer op Hoplr. Mensen verbinden maakt de wereld een beetje mooier.” “Een geweldig initiatief, goed tegen verzuring van de buurt.” Het uitproberen waard dus!

Eten delen!

Eén derde van het eten wordt verspild. Terwijl een maaltijd delen zoveel plezier kan doen. Te veel lasagne klaargemaakt? Misschien is de tiener verder in de straat alleen thuis en dolblij met een portie. Of vertrek je op vakantie, maar zit je koelkast nog vol? Laat het je buren weten en deel je eten uit. De app Olio heeft in België nog niet veel gebruikers, maar is daar perfect klaar voor.

Thuisafgehaald is gebaseerd op dezelfde principes, maar focust op klaargemaakte maaltijden. Deel je kookkunsten met mensen in de buurt, of omgekeerd: ga bij buurtbewoners een verse maaltijd afhalen als je zelf geen tijd hebt om te koken!

Sharing is caring, ook in je buurt

80% procent van de spullen die we in huis hebben, gebruiken we maar één keer per maand. Heb je dus een boormachine, extra stoelen of een hogedrukreiniger nodig, overweeg dan om ze uit te lenen via peerby.

Je tikt in wat je zoekt en waar je woont en enkele seconden later sta je in contact met een buur die dit heeft. Sinds kort is er nog meer te vinden op deze app, want voor waardevolle spullen kunnen mensen nu ook een kleine vergoeding vragen.

ListMinut

Niet alleen materiaal, maar ook iemand nodig om klusjes op te knappen? Op iemand die op de hond kan passen? Kijk eens op ListMinut. Deze app brengt je in contact met iemand uit jouw buurt die je kan helpen.

Apps voor het hele gezin, én dat van de buren

Hoe vaak gebeurt het niet dat je hemel en aarde beweegt om dochter- of zoonlief op tijd naar een feestje of kamp te brengen? En dat je bij aankomst merkt dat het buurmeisje er ook is?

PARC helpt dat soort situaties de wereld uit. Ouders delen er de activiteiten van hun kinderen met de ouders van vriendjes. Afspreken om te carpoolen, laten weten dat je op woensdagmiddag naar een bepaalde speeltuin gaat of dat je kind naar het verjaardagsfeestje van een klasgenootje gaat … Het kan allemaal in één overzichtelijke app. Bovendien vind je met deze app vlotjes kindvriendelijke horeca- en andere adresjes, overal waar je komt.

Bsit

Ken je Bsit al? Een babysit uit de buurt vinden was nog nooit zo gemakkelijk, zelfs last minute. Dankzij beoordelingen van mensen die je kent, weet je dat je kan vertrouwen op de oppas die Bsit stuurt. Je regelt alles met de app: een afspraak maken, terwijl je weg bent even checken hoe het gaat, na afloop betalen en een review geven.

Gezellig samen met de auto

Een fijne app om tijdens al die uitstappen wat zuiniger met je autogebruik om te gaan, is Blablacar. Als je ergens naartoe gaat, bekijk je in 1 oogopslag of er iemand uit je buurt dezelfde richting uit moet. In geen tijd heb je een carpoolpartner gevonden.

Gerelateerde artikels