Buurten met sociale cohesie

Aandacht voor een positieve samenleving

Liefst 80% van de mensen vindt de buurt even belangrijk als de woonst zelf. Als buurtontwikkelaar streven we naar inclusieve buurten waar mensen met elkaar verbonden zijn en waar mensen zich ten volle kunnen ontplooien. Zo ontwikkelden we een buurt met naast woningen en appartementen ook aangepaste woningen voor begeleid wonen van mensen met een beperking.

Ook de Matexi Award gaat over sociale cohesie en bekroont projecten die zich inzetten voor hun buurt. Dergelijke verbindende buurtinitiatieven liggen ons na aan het hart en die ondersteunen wij met een geldprijs opdat ze zich verder zouden ontwikkelen.

Als bedrijf werken we ook via verschillende maatschappelijk verantwoorde projecten mee aan een inclusieve maatschappij. Matexi is stichtend partner van YouthStart, een organisatie die kanszoekende jongeren stimuleert om het zelfstandige ondernemerschap te ontdekken. Matexi is mede-oprichter van Vicinia, een onafhankelijk kenniscentrum voor buurten. Vicinia buigt zich over buurtvraagstukken zonder aan partijpolitiek te doen. Matexi ondersteunt ook Itinera Institute om bij te dragen aan het debat over duurzame economische groei en sociale bescherming. Matexi is bovendien stichtend sponsor van Guberna, het Instituut van bestuurders dat deugdelijk bestuur bevordert voor alle bedrijven.

OOSTAKKER WOLFPUTSTRAAT

Matexi en Mozaïek vzw gaven in september 2018 het startschot voor een inclusief woontraject. 15 mensen met een verstandelijke beperking kunnen in 3 aangepaste, gekoppelde woningen hun leven zo zelfstandig mogelijk inrichten, deelnemen aan het sociale leven van de buurt en tegelijk ook rekenen op de nodige begeleiding en ondersteuning.

AALST PIER KORNEL

Op de oude Tupperware-site in hartje Aalst, aan de Dender, ontwikkelen we samen met Revive een nieuwe stadsbuurt. Er komen gezinswoningen, appartementen, assistentiewoningen, aangevuld met tuinen, winkels, gemeenschapsvoorzieningen en een brasserie.

Meer info
Zomerfeest op de Aalst Pier Kornel werf

GELDENAKEN BELLE VALLÉE

Belle Vallée in Jodoigne is opgevat volgens het principe van harmonieuze integratie in de omgeving, met een sterke focus op het behoud van de natuurlijke kenmerken van de site. We voorzien een nieuw park met een boomgaard die openstaat voor de lokale bevolking en een educatief doel heeft voor de scholen van Geldenaken.

Voorgevel woningen Jodoigne

Ontdek andere projecten