Pers

Matexi verkoopt 43 appartementen van het Luikse project Paradis Express aan Vicinity Affordable Housing Fund

28 augustus 2023

Buurtontwikkelaar Matexi en vastgoedinvesteringsfonds VICINITY hebben een akkoord bereikt over de verkoop van alle appartementen in een van de gebouwen van de ecobuurt Paradis Express, in het centrum van Luik. De transactie sluit aan bij de filosofie van Matexi en VICINITY, twee belangrijke vastgoedactoren die duurzame en betaalbare woningen vooropstellen.

Het project Paradis Express, tegenover het nieuwe treinstation Guillemins, zorgt voor een opwaardering van de hele buurt in het centrum van Luik. Op de as van de stedelijke ontwikkeling die het station verbindt met het Boveriepark, past de nieuwe ecobuurt – samen met de nieuwe voetgangersbrug La Belle Liégeoise en de Tour des Finances – in de strategie van Matexi, die al jaren de Belgische marktleider is op vlak van duurzame buurtontwikkeling gericht op stadsvernieuwing.

De Paradis Express-site omvat 115 appartementen en drie commerciële ruimtes verdeeld over vier appartementsblokken. Om sociale interactie te stimuleren, omvat het project ook een crèche, winkels, restaurants en ontmoetingsplaatsen.

Matexi startte enkele maanden geleden met succes de verkoop van de eerste appartementen, die nu een vervolg kent met de aankoop van 43 appartementen door VICINITY Affordable Housing Fund.

VICINITY, opgericht in 2020, is het eerste vastgoedinvesteringsfonds gericht op betaalbare en duurzame huisvesting in België. Door in te spelen op de huidige vraag op de huurmarkt in grote stadscentra, wil VICINITY zoveel mogelijk mensen toegang geven tot kwaliteitsvolle huurwoningen die energiezuinig en betaalbaar zijn.

Régis Ortmans, Regional Business Director Brussel - Wallonië - GH Luxemburg bij Matexi: "Van bij de start van het project Paradis Express was het duidelijk dat onze commerciële aanpak zowel kopers als huurders zou aanspreken, gezien de kwaliteit en de mix van aangeboden appartementen. We zijn er dan ook trots op dat we deze overeenkomst met VICINITY kunnen aankondigen na enkele maanden van constructief overleg. Samen maken we wonen duurzaam, betaalbaar en toegankelijk voor iedereen."

Samen met Vicinity maken we wonen duurzaam, betaalbaar en toegankelijk voor iedereen.

Het feit dat de waarden van VICINITY aansluiten bij die van Matexi effende het pad voor het akkoord tussen beide bedrijven. Matexi speelt al jaren een belangrijke sociale rol door betaalbare, energiezuinige woningen en buurtvoorzieningen te realiseren om zo buurten te versterken of herop te waarden.

Jean-Baptiste Van Ex (CEO), Vicinity: “We zijn zeer verheugd dat we met Matexi een overeenkomst hebben bereikt voor de overname van dit project, dat perfect past in onze strategie. Matexi is een ideale, betrouwbare partner met een complementaire visie: ze ontwikkelen kwaliteitsvolle buurtomgevingen, terwijl wij focussen op toegankelijke woningen die beantwoorden aan een nieuwe energiezuinige levensstijl met aandacht voor gedeelde ruimtes en diensten. Dit project is onze eerste investering in Luik, een van de steden waar we willen uitbreiden, en zou niet mogelijk zijn geweest zonder de steun van Noshaq en Wallonie Entreprendre. Beide aandeelhouders geloven in ons om haalbare oplossingen te bieden op vlak van toegankelijkheid tot kwalitatieve woningen voor de doorsnee bevolking.”

Matexi is een ideale, betrouwbare partner met een complementaire visie.

Beproefde strategie

De bloc sales strategie is niet nieuw voor Matexi. De buurtontwikkelaar heeft in het verleden al verschillende gelijkaardige transacties gerealiseerd met investeerders, waaronder de verkoop van 58 woningen in Vorst (project Bambou), de verkoop van het commerciële gedeelte van de iconische Antwerp Tower en de verkoop van een volledig woonblok in het Hasseltse Quartier Bleu. Deze bloc sales waren goed voor 11,5% van de totale omzet van Matexi in België in 2022. Daarnaast was de verkoop van het Pulawska gebouw in Warschau, een woontoren van 17 verdiepingen met meer dan 200 appartementen, een van de grootste transacties op de private huurmarkt in Polen in 2022.

Share: