Pers

Matexi en Realo vergroten inzicht in Belgische vastgoedmarkt met lancering Nieuwbouwbarometer

9 maart 2023

Buurtontwikkelaar Matexi en vastgoeddataplatform Realo lanceren met de Nieuwbouwbarometer een belangrijke aanvulling op het huidige landschap van indicatoren over de Belgische vastgoedmarkt. Met dank aan een academisch gevalideerde methode, toegepast op een breed en representatief staal van de Belgische nieuwbouwmarkt, laat de Nieuwbouwbarometer toe om snel en accuraat nieuwe tendensen te detecteren in dat specifieke segment, dat vandaag onvoldoende wordt afgedekt door de bestaande indicatoren.

Groene voorzijde van het Groen Kwartier

Hoewel er vandaag al verschillende barometers bestaan die de evolutie op de Belgische vastgoedmarkt in kaart proberen te brengen, slaagt tot dusver geen enkele van die indicatoren erin om de almaar belangrijkere nieuwbouwmarkt in ons land goed te capteren. Dat is meer dan ooit van belang. De energiecrisis maakt dat de vraag naar nieuwe, energie-efficiënte woningen fors is gestegen. Dat leidt steeds nadrukkelijker tot een vastgoedmarkt op twee snelheden: energiezuinige (nieuwbouw)woningen stijgen sneller in prijs dan woningen met een hoge energiekost. Dat bracht Matexi, de marktleider op de Belgische markt voor nieuwbouw, en het toonaangevende vastgoeddataplatform Realo, ertoe om hun unieke expertise samen te brengen in de Nieuwbouwbarometer.

De Nieuwbouwbarometer onderscheidt zich op twee vlakken van het bestaande landschap van vastgoeddata. Vooreerst door de gebruikte data zelf, die op objectieve wijze worden verzameld door Realo en bestaan uit een combinatie van enerzijds open data van de overheid en andere online bronnen en anderzijds online vastgoedaanbiedingen verzameld tussen 1 januari 2017 en 31 december 2022, gefilterd op enkel nieuwbouw. Dat levert een substantieel en representatief staal op voor de hele Belgische markt. Ten tweede is er de manier waarop die data geanalyseerd worden. Dat gebeurt door middel van de zogenaamde “hedonische prijzenmethode”, een academische en onafhankelijk gevalideerde methode die toelaat om nauwkeuriger de werkelijke prijsevoluties voor huizen en appartementen op de nieuwbouwmarkt op te volgen.

Bij wijze van nulmeting maakten Matexi en Realo al een eerste analyse van de situatie op de nieuwbouwmarkt over de periode 2017 – 2022. Enkele conclusies:

  • De prijzen voor nieuwbouwhuizen en -appartementen stegen in deze periode jaarlijks met gemiddeld 5,6 en 3,9 procent, respectievelijk.
  • Een afzetting tegenover de consumptieprijsindex over dezelfde periode leert dat vooral de prijzen voor huizen significant zijn gestegen.
  • Nieuwbouwvastgoed kende een versnelling van de prijsstijgingen tijdens COVID, een trend die zich vooral aftekende bij huizen.
  • De prijzen voor nieuwbouw hielden geen gelijke tred met de exponentiële stijging van de bouwkosten in 2022.

 

“Als marktleider op de Belgische markt voor nieuwbouw staat Matexi in het brandpunt van een cruciaal segment om de Belgische vastgoedmarkt te begeleiden naar een duurzame, energie-efficiënte en betaalbare toekomst”, zegt Olivier Lambrecht, CEO van Matexi. “Daarvoor is het cruciaal om de ontwikkelingen binnen dat nieuwbouwsegment op de voet te kunnen volgen. Met de Nieuwbouwbarometer, die dat op een objectieve en academisch gevalideerde wijze doet, komen we tegemoet aan die belangrijke nood.”

“Van bij de start van Realo is het altijd ons doel geweest om meer transparantie en objectieve inzichten te brengen op de Belgische vastgoedmarkt. Vandaag ondersteunen we zowel vastgoedprofessionals als consumenten met ons vastgoeddataplatform, dat ontwikkeld is op basis van de meest complete, actuele en lokale openbare data met betrekking tot vastgoed in België.  We zijn dan ook heel blij dat we samen met Matexi nu ook betrouwbare inzichten kunnen aanbieden in de Belgische nieuwbouwmarkt, een segment dat tot nu toe onderbelicht is gebleven", voegt Vincent Verlee, CEO van Realo toe.

Matexi en Realo zijn ervan overtuigd dat de Nieuwbouwbarometer een essentiële toevoeging is aan het huidige landschap van data over de Belgische vastgoedmarkt, en zullen vanaf vandaag op kwartaalbasis updates publiceren.

 

Prijs en jaarlijkse evolutie op provincieniveau:

Prijs op gemeenteniveau:

Kaart links: prijs voor een referentieappartement van 95m2 met 2 slaapkamers.

Kaart rechts: prijs voor een referentiehuis van 170m2 (halfopenbebouwing) met 3 slaapkamers, 1 badkamer en tuin.

Share: