Pers

Matexi trotseert turbulente vastgoedmarkt in 2023 met stabiele jaarcijfers

23 mei 2024

Buurtontwikkelaar Matexi, de grootste residentiële vastgoedontwikkelaar van ons land, kan in zijn geïntegreerd activiteitenverslag over het jaar 2023 solide resultaten noteren. De omzet bedraagt 419 miljoen euro en blijft zo voor het derde jaar op rij ruim boven de kaap van 400 miljoen euro. Ondanks de uitdagingen waarmee de hele Belgische vastgoedsector geconfronteerd werd, wist Matexi vorig jaar standvastig koers te houden. De aanhoudende moeilijke marktomstandigheden, lange doorlooptijden voor vergunningen en een 15% hogere btw op stedelijke herontwikkelingsprojecten zullen het echter moeilijk maken om de tendens van de voorbije jaren vast te houden.

De resultaten voor 2023 die Matexi tijdens de algemene vergadering kon presenteren, vertonen een beperkte daling in vergelijking met een jaar eerder. De marktleider in residentiële vastgoedontwikkeling en stedelijke herontwikkeling hield stand met 1.343 opgeleverde en 1.238 verkochte woningen. Met ongeveer een kwart van de opleveringen dragen Matexi’s activiteiten in Polen op een substantiële manier bij aan het totaalplaatje. De geconsolideerde omzet van het jaar 2023 bedraagt 419 miljoen euro (-4.2%), en het operationeel resultaat (EBITDA) daalde licht naar 53,7 miljoen euro (-2,8%).

Matexi investeerde vorig jaar 51 miljoen euro in de verwerving van nieuwe gronden en panden, goed voor zo’n 1.018 wooneenheden. De totale pijplijn aan toekomstige projecten blijft daarmee stabiel op zo’n 6,5 miljard euro.

Daarnaast verkreeg Matexi in 2023 een vergunning voor 1.624 wooneenheden, een aantal vergelijkbaar met 2022. Hiermee is ook het activiteitenniveau in de nabije toekomst gegarandeerd. Bij de in 2023 vergunde projecten zitten onder meer de herontwikkeling van het ziekenhuis Saint-Joseph in Luik (210 appartementen), een nieuw woonproject met 120 woningen en appartementen in Gent, een bijzonder duurzame ontwikkeling met 77 woningen en appartementen in Vivegnis bij Luik en vier projecten met in totaal 445 appartementen in Polen (drie in Warschau en één in Krakau).

In het kader van betaalbaarheid blijft Matexi op zoek gaan naar oplossingen. Zo lanceerde het in 2023 samen met BNP Paribas Fortis de innovatieve huur-en-aankoopformule HappyNest. De buurtontwikkelaar komt ook tegemoet aan de vraag naar betaalbare nieuwbouw dankzij de verkoop aan vastgoedinvesteringsfondsen, die als professionele verhuurder kunnen bijdragen aan een groter aanbod van betaalbare, energie-efficiënte huurwoningen op gunstige locaties. Het bedrijf verkocht vorig jaar 43 appartementen van het Luikse project Paradis Express aan Vicinity Affordable Housing Fund.

Gaëtan Hannecart, uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur: “De stabiele resultaten laten zien dat Matexi stand wist te houden tijdens een stormachtig jaar binnen de vastgoedsector. Als gevolg van langere vergunningstrajecten, hogere rentevoeten, duurdere bouwmaterialen en de btw op sloop en hernieuwbouw die steeg van 6% naar 21%, merken we een ernstige vertraging in de markt die in 2024 zijn weerslag zal hebben op de hele vastgoedsector, waaronder ook Matexi.

Versterking raad van bestuur en directiecomité

Eerder dit jaar werd de raad van bestuur van het familiebedrijf uitgebreid met Jean Hilgers als vierde externe bestuurder, naast de drie vertegenwoordigers van de familie. Jean Hilgers is voormalig Directeur van de Nationale Bank van België en bestuurder bij o.a. Cofinimmo, AG Insurance en ING.

Het directiecomité werd de voorbije maanden tevens versterkt met Rik Neckebroeck als CFO en Martine Rorif als Regional Business Director voor Brussel, Wallonië en het Groothertogdom Luxemburg. Rik Neckebroeck heeft 36 jaar ervaring in de vastgoedsector als senior auditpartner bij de vastgoedafdeling van Deloitte. Martine Rorif was de voorbije 26 jaar actief bij Befimmo, onder meer als Chief Development Officer.

“Ik ben onze raad van bestuur dankbaar voor zijn doortastendheid in deze moeilijkere omstandigheden. De wil is duidelijk aanwezig om onze beproefde strategische koers verder te zetten met een sterke focus op betaalbare, energie-efficiënte nieuwbouw teneinde aan evidente maatschappelijke behoeften een antwoord te bieden. De raad van bestuur heeft ook duidelijk vertrouwen in de stabiliteit van de onderneming. Ik kijk er dan ook naar uit om samen met de raad van bestuur en het vernieuwde directiecomité een volgend hoofdstuk aan het Matexi-verhaal toe te voegen”, aldus Gaëtan Hannecart.

Lees hier het volledige activiteitenverslag

Activiteitenverslag 2023
Luchtfoto van Antwerpen Groen Kwartier

Share: