Pers

Matexi blikt terug op solide jaar 2022 en start 2023 met positieve cijfers

25 mei 2023

Buurtontwikkelaar Matexi blikt in zijn geïntegreerd activiteitenverslag terug op een solide jaar 2022. De Belgische marktleider in residentiële vastgoedontwikkeling kijkt met 1.492 opgeleverde woningen en appartementen tevreden terug op het vorige jaar. Matexi realiseerde in het woelige jaar 2022 een omzet van 438 miljoen euro, een beperkte daling tegenover de 450 miljoen euro van 2021. De eerste maanden van 2023 startten bovendien positief, zowel op het vlak van verwerving, verkoop als opleveringen.

Met verstoorde energievoorzieningen, verhoogde bouwkosten en verhoogde loonkosten door de hoge inflatie en gestegen rentevoeten bleek 2022 een uitdagend jaar voor de vastgoedsector. Buurtontwikkelaar en marktleider in residentiële vastgoedontwikkeling en stedelijke herontwikkeling Matexi wist zich echter goed staande te houden en kon tijdens de Algemene Vergadering stevige cijfers presenteren. Zo bedraagt de geconsolideerde omzet van het jaar 2022 438 miljoen euro en bleef het operationeel resultaat (EBITDA) met 55,3 miljoen euro stabiel.

De buurtontwikkelaar investeerde in 2022 94 miljoen euro in onder andere de verwerving van nieuwe gronden en panden, goed voor meer dan 2.500 wooneenheden. Bij meer dan 90% van deze acquisities gaat het om brownfields of binnenstedelijke gronden of panden. De pipeline aan toekomstige projecten wordt daarmee aangevuld tot een verkoopwaarde van meer dan 6 miljard euro.

Daarnaast verkreeg Matexi een vergunning voor 1.647 wooneenheden. Het bekomen van vergunningen wordt wel steeds meer een uitdaging wat de betaalbaarheid van woningen en appartementen niet ten goede komt.

Matexi kon in 2022 ook enkele grote verkoopstransacties afsluiten, zoals de verkoop van het retailvastgoed in de iconische Antwerp Tower aan Baloise Insurance en van een volledig woonblok in Quartier Bleu in Hasselt aan Home Invest Belgium.

In 2022 werden daarnaast 1.492 wooneenheden, waarvan 546 woningen, 874 appartementen, 72 retail- & kantoorunits en  iets meer dan een kwart in Polen opgeleverd. Daarbij stelt de marktleider vast dat de balans steeds meer overhelt naar meergezinswoningen.

Het, intussen 12e  geïntegreerde, activiteitenverslag dat Matexi presenteerde omvat de geconsolideerde jaarrekening van Matexi Group NV en zijn dochtervennootschappen. Sinds 2 november 2021 is Matexi NV immers een dochteronderneming van de holding Matexi Group NV. Deze gewijzigde structuur heeft geen invloed op het aandeelhouderschap van Matexi, dat een zuivere familiale onderneming blijft.

Hoopvolle start van het nieuwe jaar

Naast de geconsolideerde jaarcijfers van 2022 kan Matexi ook al terugblikken op hoopvolle cijfers voor het begin van het huidige jaar. Ondanks de aanhoudende uitdagingen voor de bouwsector, verkocht de buurtontwikkelaar in de eerste vier maanden van 2023 reeds 369 wooneenheden en realiseerde Matexi 249 opleveringen. Ook de projectenpipeline werd in de eerste vier maanden verder gevuld met bijkomend 738 wooneenheden.

“2022 was een solide jaar voor Matexi en dat in een bewogen jaar voor de vastgoedsector. Het stemt me hoopvol dat we het jaar 2023 zijn aangevat met positieve cijfers, zowel op het vlak van verwerving, verkoop als opleveringen, en dat in uiterst uitdagende tijden. Het toont dat Matexi de juiste strategische en toekomstgerichte keuzes heeft gemaakt. We gaan vol vertrouwen verder op de ingeslagen weg en blijven wendbaar om te kunnen inspelen op verdere evoluties binnen de vastgoedmarkt”, vertelt Olivier Lambrecht, CEO van Matexi. 

“Met een groeiende demografie, een toenemend aantal huishoudens, en de grote nood om het bestaand vastgoed patrimonium te moderniseren, vervult Matexi een belangrijke maatschappelijke rol door het creëren van de noodzakelijke energiezuinige en betaalbare woningen en appartementen en het versterken van de kwaliteiten van de buurten waar Matexi actief is’, aldus Gaëtan Hannecart, voorzitter van de Raad van Bestuur. 

Lees hier het volledige activiteitenverslag

Activiteitenverslag 2022
Luchtfoto van Antwerpen Groen Kwartier

Share: