Pers

BNP Paribas Fortis en Matexi lanceren huur-en-aankoopformule HappyNest

30 mei 2023

BNP Paribas Fortis en Matexi gaan een partnership aan en lanceren HappyNest, een formule waarbij kandidaat-kopers een nieuwbouwwoning huren en na enkele jaren de kans krijgen om die te kopen. Een deel van het betaalde huurgeld wordt dan in mindering gebracht van de aankoopprijs. De marktleiders in België in respectievelijk hypothecaire kredieten en vastgoedontwikkeling willen op die manier de woningmarkt toegankelijker maken. Met energiezuinige nieuwbouwhuizen en -appartementen focussen ze bovendien op duurzaamheid.

De cijfers van woonleningen in 2022 tonen andermaal aan dat de Belg een baksteen in de maag heeft. Ondanks de stijging van de langetermijnrentes werden vorig jaar zo’n 255.000 hypothecaire kredieten afgesloten, goed voor een recordbedrag van 42,8 miljard euro.  

Toch is het aantal nieuwe hypothecaire kredieten fors gedaald, zo blijkt uit de statistieken[1] die de Beroepsvereniging van het Krediet publiceerde op 27 april 2023. In het eerste trimester van 2023 werden zo’n 43.000 hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten, goed voor een totaalbedrag, exclusief herfinancieringen, van iets meer dan 7 miljard euro. Zowel in aantal als in bedrag is dat een daling met ongeveer 36% tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Betaalbaar en duurzaam 

Een studie[2] van de onafhankelijke denktank Itinera toont aan dat, rekening houdende met de gestegen marktrente, begin 2023 de toegankelijkheid via een hypothecair krediet tot een woning van 295.000 euro gedaald is tot amper een kwart (24%) van de Belgische huishoudens, terwijl dat enkele jaren geleden nog 32% was.

Bovendien maken de hoge energieprijzen iedereen bewust van de voordelen van een energiezuinige woning. Toekomstige eigenaars besteden dan ook steeds meer aandacht aan de energieprestatie van een woning, de zogenaamde EPC-waarde. Uit recent onderzoek van BNP Paribas Fortis blijkt dat de jaarlijkse energiekost bij een woning met het beste EPC-label (€ 489) gemiddeld meer dan 5.000 euro lager ligt dan bij een woning met het slechtste label (€ 5.871).

Voor een energetische renovatie of de aankoop van een energiezuinige woning is echter een groot budget nodig. De aankoopprijs van een woning met EPC-label A ligt gemiddeld 84.000 euro hoger dan die van een woning met het laagste EPC-label. Bovendien, om een hypothecair krediet te kunnen krijgen, moeten kandidaat-kopers minimaal ongeveer 20% van de investering kunnen financieren met eigen middelen, zoals voorgeschreven door de Nationale Bank van België.

Voor velen is het dus niet vanzelfsprekend om tot de vastgoedmarkt toe te treden. BNP Paribas Fortis en Matexi willen met HappyNest het duurzame, energiezuinige nieuwbouwsegment in België betaalbaarder en toegankelijker maken. 

Nu huren, later kopen

Met HappyNest gaat een kandidaat-koper de woning aanvankelijk huren. Dat gebeurt volgens het 3-6-9-principe aan een marktconforme prijs. In het 5e en het 6e jaar biedt de formule de mogelijkheid om de woning te kopen, zonder verplichting. De betaalde huurgelden worden deels in mindering gebracht van de aankoopprijs. Concreet gaat het om 50% van de huur van de laatste 4 jaar. Daardoor hoeft de kandidaat-koper tijdens de huurperiode minder te sparen om bij aankoop voldoende eigen middelen te hebben. HappyNest zet in op duurzaamheid en biedt uitsluitend energiezuinige nieuwbouwwoningen aan.

Olivier Lambrecht, CEO van Matexi: “Een kwalitatieve woning in een aangename buurt is een basisbehoefte waarop we als familiebedrijf al decennia inzetten. Maar een betaalbare woonkost, rekening houdend met de aankoop- en energiekost, is vandaag de dag een echte maatschappelijke uitdaging. HappyNest, als innovatief alternatief voor het onmiddellijk verwerven van een duurzame nieuwbouwwoning, speelt hierop in. We zijn blij dat we als marktleider kunnen samenwerken met de grootste bank van België om op nationale schaal bij te dragen tot betaalbaar wonen.” 

De aankoopprijs is bij aanvang van het huurcontract vastgelegd. De kandidaat-koper kiest zelf bij welke bank hij/zij een hypothecair krediet aangaat. Indien de huurder ervoor opteert om de woning niet te kopen, dan kan hij/zij ervoor kiezen om ze verder te blijven huren, of om het pand te verlaten.   

 Laurent Loncke, General Manager Retail Banking bij BNP Paribas Fortis: ”Ik ben verheugd dat BNP Paribas Fortis meewerkt aan HappyNest, dat de aankoop van en de transitie naar duurzaam vastgoed ondersteunt. We willen onze klanten laten groeien in alle fases van hun leven, en het verwerven van een eigen woning is voor velen een belangrijke mijlpaal. Dankzij de samenwerking met de ervaren buurtontwikkelaar Matexi kunnen we de woningmarkt op een duurzame manier toegankelijker maken voor een breder publiek.”

Energiezuinige nieuwbouw toegankelijker in heel België 

In het begin zal de HappyNest-formule aangeboden worden voor woningen in Deurne, Geel, Hasselt, Houthalen-Helchteren, Machelen en Vilvoorde. Aangezien Matexi woningen bouwt in heel België, zal de formule op termijn in het hele land beschikbaar worden.  

Erik Neven, General Manager van HappyNest: “Onze missie bij HappyNest is om de droom van het verwerven van een eigen woning realiseerbaar te maken bij een breder publiek. We doen dit door in te zetten op energiezuinige groene woningen en hebben zo een positieve impact op de veranderende Belgische vastgoedmarkt. Van bij de lancering hebben we een uitgebreid portofolio aan huurkoopwoningen. We plannen een snelle opschaling op nationaal niveau om aan de vraag te voldoen.”

 

[1] Beroepsvereniging van het Krediet. (2023, 27 april). Sterke daling van de hypothecaire kredietverlening in het eerste trimester [Persbericht]. https://www.upc-bvk.be/files/342/2023-NL/3849/27-04-2023--Evolutie-hypothecair-krediet-1ste-trimester-2023.pdf

[2] Albrecht, J. (2023). Betaalbaar wonen in turbulente tijden? In Itinera Institute Analyse. Itinera. https://www.itinera.team/sites/default/files/content-documents/Betaalbaar%20wonen%20in%20turbulente%20tijden.pdf

Share: