Verhalen uit de buurt

Vertrek onbezorgd op reis dankzij je buren!

28 juni 2019

Vertrek je binnenkort op vakantie en ben je ongerust om je huis onbewoond achter te laten? Schakel dan je buren in om een oogje in het zeil te houden! In de Matexibuurt Oude Molenstraat – kortweg De Molen - in Grembergen geven de buurtbewoners met plezier hun sleutels en huisdieren aan elkaar. Beter een goede buur…

Tips om je huis te beveiligen tijdens je vakantie

Een goed beveiligde woning schrikt af en is de beste garantie om inbrekers tegen te houden. De meeste dieven willen zo snel mogelijk hun slag slaan; dus als je het hen moeilijk maakt, heb je veel kans dat ze je huis links laten liggen.

  1. Met stip op nummer één: schakel je buren in om een oogje in het zeil te houden. Betere waakhonden vind je niet!
  2. Laat de politie weten wanneer je weg bent. Zij patrouilleren die periode, gratis, in je buurt.
  3. Gebruik huisautomatisering om aanwezigheid te simuleren. Laat regelmatig hier en daar een licht aangaan en de rolluiken op- en neergaan.
  4. Je kunt ook een webcam installeren en verlichting met bewegingsdetector.
  5. Zet niet op sociale media wanneer je op reis bent. Niet alleen je vrienden kunnen meelezen.
  6. Een alarmsysteem is altijd een goed idee. Vergeet niet de meldkamer op de hoogte te brengen van je vakantie en geef hen een telefoonnummer in geval van nood. Denk daarbij zeker aan je buren, zij wonen immers het dichtstbij.
In de Matexi-buurt Oude Molenstraat – kortweg De Molen - in Grembergen schakelen de buren elkaar regelmatig in om een oogje in het zeil te houden tijdens vakantieperiodes. Sommigen geven zelfs met plezier hun sleutels én huisdieren aan elkaar.

Huis in de gaten houden

Daisy en François wonen al 12 jaar in de Matexi-buurt ‘De Molen’ in Grembergen. Zij waren een van de eerste bewoners van de ‘Gravehuisjes’, de gezellige, moderne rijhuizen aan de zuidkant van de buurt. ‘Wij komen heel goed overeen met onze buren’, zegt Daisy. ‘En dan bedoel ik niet alleen met onze rechtstreekse buren, maar met alle mensen uit onze rij. Wij hebben regelmatig contact met elkaar, zonder daarbij elkaars privacy te schenden. Ik vind het maar normaal dat wij elkaars huis in de gaten houden wanneer iemand op reis is.’

Vakantiegevoel thuis

Zelf gaan Daisy en François heel weinig op vakantie. ‘En als het gebeurt dat wij eropuit trekken, dan komen onze kinderen voor de hond en de poes zorgen. Na al die jaren krijg ik trouwens nog elke keer een vakantiegevoel zodra ik onze straat inrijd. Misschien heeft dat te maken met diezelfde, charmante huizen zoals in een vakantiepark? Nee, ik ga niet zo graag weg. Daarvoor wonen we hier te goed!’

Poezen, kois en goudvissen

‘Onze rechterbuurman is een jongeman alleen. Nadat hij zijn moeder op jonge leeftijd verloor, heb ik me een beetje over hem ontfermd. Wij hebben een hele goede band met elkaar.
Kristof spendeert regelmatig een weekend aan zee bij zijn vader en een keer per jaar gaat hij vier weken op reis. In die periode letten François en ik op zijn huis. We gaan dagelijks langs om poes Felix eten te geven, de kois in de vijver te voeren en de post uit te halen. Als het heel warm is, dan sproeien we ook zijn tuin en geven we de planten water. Al geef ik toe dat het vooral mijn man is die de tuin voor zijn rekening neemt ’, lacht Daisy.

‘Aan de linkerkant woont er een koppel dertigers met twee jonge kinderen. Zij gaan niet zo vaak weg. Twee weken in de zomervakantie en een weekend per jaar. Ook zij bezorgen ons hun huissleutel voor ze vertrekken. Ik geef dan hun goudvissen en poes Lily twee keer per dag eten.’

Gerelateerde artikels