Verhalen uit de buurt

Matexi creëert een warme thuis voor mensen met een verstandelijke beperking

11 december 2018

Zelfstandig wonen, zelf beslissingen nemen, op eigen benen staan… veel mensen met een verstandelijke beperking dromen ervan. Matexi helpt die droom te realiseren. In de nieuwe buurt Wolfputstraat in Oostakker ontwikkelt Matexi, naast gezinswoningen en appartementen, 3 woningen op maat.

Maatschappelijke nood

In de gezinsvriendelijke woonbuurt zullen 12 personen met een verstandelijke beperking zelfstandig wonen met begeleiding. Matexi heeft daarvoor 3 aangepaste woningen voorzien.

Matexi realiseert dit project samen met provincie Oost-Vlaanderen en Mozaïek, een vzw die volwassenen met een verstandelijke beperking ondersteunt en daarbij voluit inzet op inclusief wonen. De nieuwe buurt Wolfputstraat ligt vlak bij de vzw Mozaïek en is de ideale uitbreiding van hun bestaande infrastructuur. Bovendien beantwoordt het project aan een maatschappelijke nood om bijzondere doelgroepen een plaats te geven binnen de gewone woonmarkt.

Inclusief woonproject

De 3 geschakelde woningen op maat maken deel uit van een duurzame woonbuurt met gezinswoningen en appartementen. “Duurzaamheid gaat niet alleen over ecologie of energiezuinigheid, het gaat ook over inclusie, over de zorg voor onze samenleving op korte én lange termijn”, zegt Dries Huyghe van Matexi Oost-Vlaanderen. Het project gaat zelfs nog een stap verder. Niet alleen het recht op inclusie is van belang, ook betekenisvolle ontmoetingen zijn een meerwaarde. “De 3 nieuwe woningen en hun bewoners zijn een verrijking voor de hele buurt.”

Alleen en samen

Tegen eind 2019 krijgen hier 12 mensen een eigen stekje. De woningen worden uitgerust met alle comfort, afgestemd op hun huidige én toekomstige noden. Elke woning heeft 4 slaapkamers met douche en een studio met eigen ingang voor de begeleider. Keuken, eethoek, leefruimte delen ze. Zo heeft iedereen voldoende privacy, terwijl ze samen koken, tv kijken, eten, in de tuin zitten.

Begeleiding

Het kleinschalige karakter van het project garandeert een gezellige, huiselijke sfeer en voor elke bewoner voorziet Mozaïek de gepaste begeleiding. Uit de praktijk blijkt dat zelfstandig wonen gecombineerd met de nodige ondersteuning een boost geeft aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking.

Sociaal leven

Voor personen met een verstandelijke beperking is het extra belangrijk om mensen uit de buurt te kennen en voldoende sociale contacten te hebben. In Wolfputstraat wordt dat geen probleem. Het is een rustige buurt met verschillende buurtpleintjes die uitnodigen tot ontmoeting. Er ligt een bushalte op wandelafstand vanwaar ze rechtstreeks met de bus naar het centrum van Oostakker kunnen met tal van winkels en voorzieningen.

Share: