Verhalen uit de buurt

Nieuwe matexi award beloont verbindend buurtinitiatief - Matexi

1 april 2016

Matexi roept een nieuwe prijs in het leven die tijdens de Publica Night op 2 juni door Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese raad, wordt uitgereikt. Met de prijs bekroont de buurtontwikkelaar succesvolle initiatieven van lokale overheden en hun partners die buren bij elkaar brengen. Matexi wil met deze prijs het belang van goede buurten extra in de verf zetten. Kandidaten kunnen tot 1 mei hun dossier indienen.

82% vindt buurt belangrijk

82% van de Belgen die op zoek gaat naar een woning, vindt de buurt belangrijk.Dat blijkt uit recent onderzoek van Matexi.Tegelijkertijd kennen we nog amper onze buren en brokkelt het sociaal weefsel in vele buurten af. Matexi wil daar iets aan doen en roept dit jaar een nieuwe prijs in het leven: de Matexi Award. Matexi richt zich met de prijs op leuke initiatieven die nieuwe en bestaande buurtbewoners met elkaar in contact brengen. “Aangename buurten worden vooral gemaakt door de mensen die er samenleven. Met de Matexi Award willen we de lokale besturen, onze partners, en de initiatiefnemers belonen voor het harde werk dat zij samen ondernemen om hun buurten te doen bruisen”, zegt Gaëtan Hannecart, CEO van Matexi. Gemeenten streven naar een buurtleven dat de tand des tijds doorstaat. Daarbij gaat het steeds vaker verder dan simpelweg budget vrijmaken voor een straatfeest. Ze herbestemmen ruimtes, stellen welkomstpakketten samen voor nieuwe bewoners of houden een eigen buurtblog of buurtjournaal bij. Vaak zijn het bewoners zelf die initiatief nemen, maar even vaak staan de gemeenten ervoor open om die buurtinitiatieven financieel, logistiek, inhoudelijk te ondersteunen.

Van Rompuy: “Contact met naaste buurt minder vanzelfsprekend”

Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad: “Vandaag zijn we dankzij de modernste technologieën mobieler dan ooit. We onderhouden moeiteloos vriendschappen met mensen uit de hele wereld, we posten real-time status updates waar we ook zijn, en ga zo maar verder. Daarbij is echter het contact met onze naaste buur minder vanzelfsprekend geworden. In deze context en gezien de multiculturele uitdagingen van vandaag, blijft het des te meer belangrijk om oog te houden voor de mensen in de directe woonomgeving. Vanuit die overtuiging ondersteun ik van harte de Matexi Award voor het ‘Meest verbindende buurtinitiatief’.”Tine Vandecasteele uit Deinze dingt alvast mee naar de prijs: “In Astene is het goed wonen. Met onze ploeg van beweging.net-vrijwilligers willen we daar graag aan bijdragen. Daarom organiseren we acties om onze straten proper te houden en onze schoolomgevingen verkeersveilig. Maar bovenal willen we mensen bijeen brengen. We kunnen daarvoor steeds rekenen op de steun van het Deinse stadsbestuur. Als lokale vereniging ervaren we het echter als zeer bemoedigend dat ook een private buurtontwikkelaar als Matexi verbindende buurtinitiatieven naar waarde weet te schatten.”

Jury beoordeelt op 4 criteria

Elk lokaal bestuur kan tot 1 mei een dossier indienen via de website van Publica (http://publica-brussels.com/publica-night) om in aanmerking te komen voor de Matexi Award. Ze kunnen zich alleen inschrijven of samen met hun partner(s), bijvoorbeeld een ander lokaal bestuur, vzw of individu. Een jury met vertegenwoordigers van onder andere de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, Union des Villes et Communes de Wallonie en Matexi zal ieder project beoordelen op vier criteria: het verbindend effect, de originaliteit, de schaalbaarheid en de impact op lange termijn. De winnaar gaat naar huis met een cheque van 1.000 euro om zijn of haar initiatief verder uit te bouwen.

Praktische informatie

Op donderdag 2 juni in de namiddag zal er een fotomoment voorzien worden met Herman Van Rompuy. De Matexi Award wordt op donderdag 2 juni uitgereikt tijdens de Publica Night in Tour & Taxis.

Journalisten krijgen de kans om na de prijsuitreiking de winnaars te interviewen.

Over Publica

EBP organiseert op donderdag 2 en vrijdag 3 juni in Tour & Taxis in de Brusselse Havenlaan voor het eerst Publica, dat zich profileert als het salon van de beleidsmakers. Dit tweetalige professionele ontmoetingsforum van actoren in de publieke sector, hun belangrijke partners en leveranciers gespecialiseerd in managementdienstverlening, stedenbouw en ruimtelijke ordening tracht antwoorden te bieden op en tastbare oplossingen aan te reiken voor de noden en problemen waarmee ambtenaren en verkozenen dagelijks worden geconfronteerd.Tijdens de Publica Night op 2 juni worden bovendien awards uitgereikt in vier categorieën (de meest duurzame overheidsopdracht, het technisch meest vernieuwende openbare bouwwerk, het meest ict-gelinkte overheidsproject, het meest verbindende buurtinitiatief (Matexi-prijs) met voor elke categorie ook een publieksprijs (voting ter plaatse).

Share: