Verhalen uit de buurt

Belang van de buurt voor bewoners

13 juni 2022

In de Antwerpse buurt Eksterlaer en in de buurt Belle Vallée in Jodoigne organiseerde buurtontwikkelaar Matexi op 12 juni een eerste van vele buurtfeesten in België volgens een nieuw concept. Het werd een gezellig feest voor gezinnen die al in beide buurten wonen maar ook voor zij die er willen wonen en de sfeer in de buurt willen opsnuiven. Bijna 100 (toekomstige) buren, van jong tot minder jong, genoten in elk van beide buurten van de animatie en het buurtgevoel. Voor dát unieke buurtgevoel staat Matexi als buurtontwikkelaar bekend.

Matexi on Tour ‘Hallo buren!’

Met ‘Hallo buren!’ lanceert Matexi een heuse tour door verschillende Belgische buurten in de komende maanden en jaren. Waar Matexi on Tour halt houdt, organiseren we een buurtfeest met alle toeters en bellen. Zo kan iedereen de buren beter leren kennen en genieten van het bruisende buurtgevoel, zowel gezinnen die al in de buurt wonen, als gezinnen die op zoek zijn naar een nieuwe woning in een fijne buurt. Op zondag 12 juni was er een groot buurtfeest in de buurten Eksterlaer (Deurne) en Belle Vallée (Geldenaken).

Onder een stralende zon genoten zo’n 100 huidige en toekomstige buren van de gemoedelijke buurtsfeer in Eksterlaer en ook in Belle Vallée. Met grappige spelletjes, een tattooshop, een springkasteel, hapjes en drankjes was er voor ieder wat wils om opnieuw ten volle van een groot buurtfeest te genieten, zoals we dat voor corona kenden. Buren die elkaar nog niet kenden, raakten aan de praat en beleefden een fijne namiddag.

Tijdens corona werd het belang van goeie buren en een warme buurt echt duidelijk voor iedereen. Een boodschap doen voor elkaar, de kinderen meebrengen van school, een potje meekoken voor de buren… De solidariteit en het buurtgevoel waren groot. Dat positieve effect van corona mogen we nooit meer vergeten.

Belang van de buurt

Uit eigen onderzoek weten we dat maar liefst 80% van de mensen die op zoek zijn naar een woning, de buurt even belangrijk vindt als de woning zelf. Als buurtontwikkelaar grijpen we de kans om buurten zo te ontwikkelen dat ze voldoen aan de wensen van de mensen die er wonen. Daarbij besteden we veel aandacht aan lokale voorzieningen, zoals buurtwinkels, aan zachte mobiliteit en groenzones met plaats voor ontmoeting en spel.

Bruisende én duurzame buurten

Met Eksterlaer en Belle Vallée realiseert Matexi twee bruisende en duurzame buurten. Er is ruimte voor buurtvoorzieningen en te midden van de buurten ligt een nieuw buurtpark.

Op 18 september organiseert Matexi het volgende buurtfeest in een andere Vlaamse en Waalse buurt.

Share: